8 noiembrie – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

• publicat la: 7 noiembrie 2010
8 noiembrie – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Sfântul Mihail este văzut in mod tradiţional drept un inger războinic , aflat mereu in lupta cu diavolii. O primă confruntare cu răul a avut loc odată cu căderea ingerilor din paradis către beznele nepătrunse ale iadului.După ce dracii au căzut din ceruri vreme de trei zile, Arhanghelul Mihail şi-a inălţat mâna dreaptă şi a blagoslovit ca fiecare diavol să rămână in locul unde a fost surprins de blagoslovire. In acest fel , dracii au fost hărăziţi locurilor unde se aflau atunci , in hăurile pământului, pe pământ , in ape sau in văzduh.
Sfântul Mihail nu pregetă să se războiască cu diavolii şi să-i infrângă ori de câte ori aceştia incearcă să fure Luna sau Soarele , prilej cu care apar eclipsele.Lupta arhanghelului cu forţele intunecate este hărăzită a dura până la sfârşitul lumii, când va suna din trâmbiţă pentru a scoate morţii din morminte şi va duce bătălia decisivă cu diavolul.

Ziua de 8 noiembrie reprezintă o răscruce a anului sau un hotar intre toamnă şi iarna slobozită puţin câte puţin de către Arhanghelul Mihail, şi nu dintr-o dată , aşa cum şi-ar dori Mamareaua , nevasta lui Scaraoţchi.De altfel , această zi este numită “vara Arhanghelilor” , anunţând o vreme de trecere către anotimpul rece , şi anume “vara iernii” , adică cele trei – patru zile calde şi frumoase care ne mai aşteaptă până la Crăciun. In sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail şi Gavriil se ţin praznice de pomenire a morţilor , se dau de pomană bucate şi colaci de sufletul celui răposat , ofrande numite “moşii de Arhangheli” , iar in biserică se aprind lumânări atât pentru morţi cât şi pentru vii.Este un prilej mai mult decât nimerit să aprinzi o lumânare, intrucât aceasta semnifică lumina de veci, călăuzitoare , din viaţa ta de apoi . Tot in această zi , finii aduc daruri de colăcei naşilor , un obicei nu chiar intâmplător, intrucât , la cununie , cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

Pe data de 8 noiembrie este oprit cu desăvârşire să lucrezi sau să te indeletniceşti cu treburile casei , oamenii care nu se supun acestei interdicţii fiind hărăziţi să aibă parte de mare chin la vremea morţii.

Atunci când viaţa unui om este in cumpănă , Arhanghelul Mihail işi face apariţia lângă patul celui suferind şi se aşează la picioarele lui dacă omul este menit să trăiască sau la capul lui dacă ii este sortit să moară.Misiunea Sfântului nu se incheie insă aici. Dacă omul işi dă ultima suflare , Mihail stă la dreapta lui, iar diavolul , gata să-I şterpelească sufletul , la stânga acestuia. Arhanghelul ii retează capul cu sabia , iar sângele se răspândeşte peste tot , motiv pentru care, după un deces , se curăţă şi se văruieşte camera in care şi-a dat sufletul un om şi se spală tot ce a fost in ea.

In unele regiuni folclorice, se spune că in ziua de 8 noiembrie , Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil călăuzesc sufletele celor morţi către rai sau iad, in funcţie de păcatele , pocăinţa şi inocenţa lor.

Cu ocazia zilei celor doi Sfinţi , consideraţi in regiunile de munte drept ocrotitori ai oilor , ciobanii sau posesorii acestor animale sărbătoareau “năpustitul areţilor” , pentru care pregăteau turte mari din mălai , numite “turtele arieţilor”. In dimineaţa zilei de 8 noiembrie , arieţii sau berbecii ţinuti deoparte până atunci, erau sloboziţi intre oi, pentru imperechiere, iar turtele erau aruncate in mijlocul lor .In cazul in care o turta se nimerea să se aşeze pe pământ cu faţa in sus , se prevestea o primăvară fertilă , cu o sumedenie de miei , turta picata cu faţa in jos semnificând oi sterpe şi fără rod .

Luni , 8 noiembrie 2010, Biserica „Sf Mihail şi Gavril ” de pe strada Doina nr 11 işi sărbătoreşte hramul. După Liturghia de la orele 10,00, preotul paroh Buzura Berar Călin invită toţi credincioşii la o agapă frăţească  care se va ţine in curtea bisericii.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu