ADRIAN PĂUNESCU A MURIT

• publicat la: 5 noiembrie 2010
ADRIAN PĂUNESCU A MURIT

Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă, vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale şi hepatice.

Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineaţă, la ora 8.30, că inima lui Păunescu a încetat să bată la ora 7.15.

Poetul a suferit, în cursul zile de joi, mai multe stopuri cardiace, medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă şi Vase Mari a Spitalului Floreasca, spunând că starea pacientului este extrem de gravă. „Boala depăşeşte resursele noastre terapeutice”, a completat, vizibil afectat, medicul Brădişteanu, poetul fiind conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii. „Nu ştiu cum mai putem face faţă în continuare situaţiei”, a adăugat el.

Adrian Păunescu fusese internat din 26 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, având probleme cardiace, renale şi hepatice. Starea acestuia s-a agravat în noaptea de marţi spre miercuri, poetul fiind resuscitat, după ce inima i s-a oprit. Inima lui Adrian Păunescu a repornit, fiind susţinută şi de aparate prin care este drenat sângele, starea pacientului fiind în continuare gravă, menţiona în urmă cu două zile dr. Brădişteanu.
.
Astă vară pe 21 iunie, Adrian Păunescu a făcut public, într-un editorial, faptul că este bolnav, fără a preciza însă diagnosticul. „Ştiţi prea bine că zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esenţiale. Concluzia nu e veselă. În orice caz, tratamentul pe care eu însumi simţeam că trebuie să mi-l aplic şi pe care, după aceste analize, mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare”.
Poetul, în vârstă de 67 de ani, avea trei copii, Ioana şi Andrei, din căsătoria cu poeta Constanţa Buzea, şi Ana Maria, din căsătoria cu Carmen Păunescu. Andrei Păunescu (41 de ani) este jurnalist, predă la Universitatea „Spiru Haret” şi a apărut în numeroase ocazii cântând, alături de tatăl său. Fiica cea mică, Ana Maria, a publicat joi o scrisoare prin care îşi încuraja tatăl: „Te rog, tată, găseşte optimismul de care e nevoie pentru luptă. Mai sunt atâtea de făcut!”, îi spunea ea.

A fost ales senator de trei ori

Adrian Păunescu, răsfăţat al mulţimilor în perioada Cenaclului Flacăra, a fost unul dintre puţinii grei ai scenei publice comuniste care nu s-a volatilizat odată cu căderea regimului. Doar pentru scurtă vreme, vreo trei ani, poetul a dispărut din ochii românilor, fiind readus în atenţia opiniei public în 1992, prin intermediul postului public de televiziune. În ciuda faptului că, după Revoluţie, nu puţini au fost cei care l-au criticat pe Adrian Păunescu considerându-l „un poet de curte”, acesta a avut un traseu politic plin de succes în democraţie.

În 1992, Adrian Păunescu a devenit membru al Partidului Socialist al Muncii, care era considerat un continuator al Partidului Comunist Român. A fost ales senator în 1992, pe listele PSM, dar patru ani mai târziu, în 1996, partidul său n-a mai obţinut numărul de voturi necesare intrării în Parlament. A revenit în Senat în 2000, pe listele PSDR Dolj, şi apoi în 2004 pe listele PSD Hunedoara. În mandatul 2004-2008, Adrian Păunescu a deţinut o funcţie importantă, aceea de preşedinte al Comisiei pentru Cultură din Senat.

Un liceu din Dolj îi poartă numele din 2004

Printre alte onoruri de care s-a bucurat în timpul vieţii de după Revoluţie se află şi acela că o şcoală din localitatea copilăriei lui, Bârca, judeţul Dolj, a fost botezată cu numele său: Liceul Teoretic „Adrian Păunescu”. Şi i s-a ridicat statuie în centrul localităţii Slătioara, din judeţul Vâlcea, unde bustul său este vecin cu statuile lui Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă şi Dinu Sărarau.
Începând din a doua jumătate a anului 2004, poetul Adrian Păunescu s-a retras pentru o vreme de pe scena publică, fiind rar de văzut la televiziuni şi prin ziare. Motivul ar putea fi acela că, pe 31 iulie 2004, soţia lui, Carmen, a provocat un grav accident rutier în judeţul Dolj în urma căreia au murit trei persoane, iar o adolescentă de 15 ani a rămas orfană. Carmen Păunescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. În ultimii ani, Adrian Păunescu a revenit însă în viaţa publică fiind invitat în dese rânduri la talk-show-uri de televiziune.

sursa  gandul.ro

comentarii

de RTR CAREI la 5 noiembrie 2010 - 10:54

Romania a pierdut azi un mare poet,un mare om de cultura,
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace !

de Gabi D la 9 noiembrie 2010 - 16:24

Pacat ca nu gasesc mai multe comentarii la acest articol!Mie,acest ,,MARE ROMAN”,mi-a umplut sufletul de dragoste si lumina in anii tineretii mele cu Cenaclul Flacara si personal,am ramas profund indurerata dupa disparitia lui!Nu l-am cunoscut numai din punct de vedere al minunatelor cantece pe care le-am fredonat in tineretea mea,ci l-am cunoscut ca pe un mare POET(chiar daca multi nu vor sa recunoaca acest lucru),ale carui versuri m-au miscat pana la lacrimi!Cine va mai invata tineretul ce este dragostea fata de parinti,fata de oameni ,de tara,fata de cei nevoiasi?Niciodata nu ar fi putut fi un om de dreapta,(chiar daca a fost acuzat ca ar fi trebuit sa fie,in viziunea multora),deoarece acest OM isi iubea prea mult semenii si mai ales,pe cei obiditi!Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ,iar ceilalti ingeri ai poeziei romanesti ca:Eminescu,Blaga,N.Stanescu,M.Sorescu,Goga,Arghezi si multi altii,sa-l intampine cu bratele deschise in loja poeziei cerului!

de MARIAN la 10 noiembrie 2010 - 18:41

MARE POET,MARE CARACTER ,MARE OM …NU S-A DEZIS NICIODATA DE EL.VA INVIT SA-I CITITI POEZIA ANALFABETII .TOATE POEZIILE LUI ,CA SI TEATRUL LUI CARAGIALE ,SUNT ACTUALE .

de MARIAN la 10 noiembrie 2010 - 18:43

DUMNEZEU BUNUL SA-I ODIHNEASCA IN PACE SUFLETUL ZBUCIUMAT!

Lasati un comentariu