Bani de la stat pentru panouri solare in lăcaşele de cult

• publicat la: 6 noiembrie 2010
Bani de la stat pentru panouri solare in lăcaşele de cult

Bisericile şi mănăstirile vor putea primi de la stat câte 500.000 de lei pentru a-şi instala panouri solare sau pompe de căldură.

Guvernul a decis să includă şi bisericile in rândul instituţiilor care vor primi bani de la buget pentru a se incălzi ecologic. Nu doar lăcaşul de cult poate fi incălzit in acest fel, ci şi casele parohiale ori chiliile.

Gheorghe Popescu, preşedintele Administratiei Fondului pentru Mediu – instituţia care gestionează Programul „Casa Verde” -, a precizat că „eligibile pentru finanţare sunt toate unităţile de cult: biserici, mitropolii, dar şi cămine de bătrâni care aparţin de o unitate de cult”.

„Pentru fiecare proiect, finanţarea maximă care se poate acorda este de 500.000 de lei şi se poate acoperi de către stat maximum 90% din cuantumul total al unui proiect”, a explicat Popescu. Cu alte cuvinte, lăcaşul de cult care depune proiectul ar trebui să mai acopere doar 10% din valoarea acestuia.

Intâietate la finanţare vor avea cei care schimbă sistemul clasic de incălzire (pe bază de combustibil solid ori energie electrică), aceştia fiind urmaţi de cei care renunţă la vechile sisteme funcţionale pe bază de combustibil lichid şi gazos.

sursa  Ziare.com

Lasati un comentariu