„Cameristele” in deschiderea Festivalul de Teatru SPOT

• publicat la: 26 noiembrie 2010
„Cameristele” in deschiderea Festivalul de Teatru SPOT

Miercuri , 24 noiembrie 2010, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului de Teatru pentru Studenţi, SPOT, festival aflat la cea de-a patra ediţie.

Deşi organizatorii au fost generoşi in  impărţirea  de invitaţii către oficialităţile oraşului,  puţini au fost cei care au dat curs acesteia .Nimeni din conducerea oraşului nu a onorat cu prezenţa  deschiderea oficiala a Festivalului SPOT, organizat de Centrul Cultural  Carei, doar câţiva consilieri locali, care de altfel au şi susţinut , după posibilităţi , desfăşurarea  acestuia.

Din partea sponsorului principal, SC ContiTech Fluid Automotive Romania srl Carei  a fost prezentă dna Delia Viland , care a salutat participarea numeroasă a studenţilor şi indrumătorilor acestora la  ediţia de anul acesta a evenimentului.

Au luat cuvântul rând pe rând , reprezentanţii tuturor trupelor de teatru participante şi nu in ultimul rând il amintim de actorul Vlad Rădescu, de-acum un participant consacrat la festivalul SPOT.

Piesa  prezentată in deschiderea festivalului , Cameristele de Jean Genet , a dat ocazia masterandelor Ana Turos,Adriana Bordeanu si Maria -Cristina Ghita de la Facultatea de Arte din cadrul Universitatii Spiru Haret , să-şi pună în valoare talentul artistic deosebit. O interpretare de excepţie , spunem noi , şi apreciată de public prin repetate bisuri la final.

A urmat apoi  piesa celor de la Academia de Arta Novi Sad, Improvizaţii, piesă in limba maghiară.

Prima seară s-a incheiat cu “ SORA LUI..”.un spectacol one -women show,in interpretarea  Cristinei Bodnărescu , masterand  la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi.

Ziua de 25 noiembrie   a adus in faţa spectatorilor careieni  , trupa de treatru a studenţilor din Bănie precum şi  o  premieră pentru orasul Carei , un  spectacol „mady-baby” , desfăşurat într-un microbuz .

Piesa Improvizaţii a  Academiei de Artă Novi Sad a transmis, dincolo de cuvinte , atât emoţii, trăiri, cât şi intenţii şi opinii. Interpretarea actorilor a fost explozivă, iar mesajul, receptat cu uşurinţă de public. Deşi foarte tineri, au dat dovadă de profesionalism, iar piesa ar putea fi caracterizată cel mai bine de nonconformism şi spontaneitate.

Pentru cea de-a doua piesă, Irma Grese: Un inger al morţii a Facultăţii de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babes Bolyai, Cluj, tot publicul, de la mic la mare, s-a inghesuit intr-un beci, transpunându-se intr-un   alt fel de ambianţă. Cadrul, rupt parcă din lagărele de la Auschwitz , cât şi interpretarea actriţei, te purtau printre amintirile unui călău numit Ingerul blond. Monologul  a ilustrat momente cheie din viaţa protagonistei, care se lupta cu demonii săi interiori. In mintea surorii ei mai mici, era un inger blând, iar in lagăr a devenit un Inger al morţii. Din interpretarea ei reiese dualitatea personajului, un zbucium, o luptă intre fapte justificate din punct de vedere al sistemului şi păcatele de moarte comise. Acest personaj reprezintă o scară a dezumanizării, o pierdere a sinelui, uniformizat de rasa considerată superioară. Să nu uităm totuşi, că şi cei mai intunecaţi demoni au un strop de sacralitate.

Ultima piesă a zilei de joi, 25 noiembrie,, Stelele pe cerul dimineţii a Departamentului de Artă al Facultăţii de Litere a Universităţii Craiova, intruchipează mai multe tipuri de femei, care se luptă pentru a supravieţui intr-o lume in care ele nu au niciun drept.

Aceste femei, destinate plăcerilor, in ciuda contextului social, unde sunt precum marionetele unui păpuşar,  luptă fiecare pentru salvarea propriului suflet, după cum reiese şi din sugestiva  interpretare a actorilor.

Joi , am avut parte de o seară incântătoare in compania tinerilor studenţi, viitori actori . Fiecare interpretare a trezit o emoţie unică şi abia aşteptăm piesele din zilele ce vor veni.

Veniţi la teatru, careieni, pentru că şi teatrul a venit la voi !

Sidonia Antal

Daniela Ciută

comentarii

de UN GRUP NUMEROS DE SPECTATORI la 27 noiembrie 2010 - 17:57

Toate felicitarile trebuie acordate lui PAUL SARVADI,el a fost sufletul si organizatorul acestui Festival.BRAVO PAUL!In ciuda celor care nu iti recunosc meritele,sa stii ca cei care au fost la aceste minunate (si am fost multi ) spectacole ITI TRANSMITEM FELICITARI PAUL.

de un spectator la 27 noiembrie 2010 - 19:42

Ma bucur ca este un asemenea festival in oras si ca sunt sponsori care au facut posibil ca el sa fie si in acest an. Felicitari tuturor studentilor care au venit in acest loc, au jucat nemaipomenit, si ne-au facut sa ne simtim mandri de orasul nostru, cu atatea trupe de teatru prezente.Ma bucur ca si cei de la ziar au mediatizat acest festival si regret, ca si cei din grupul numeros ca cei din conducerea orasului au ignorat acest festival organizat tocmai de un angajat al lor.FELICITARI pentru CAMERISTE , pentru trupa din Cluj de asta seara, pentru cei din Novi Sad si dealtfel pentru toti cei care au prestat !Va mai asteptam la CAREI !

Lasati un comentariu