Consiliere gratuită pentru victimele violenţei în familie

• publicat la: 10 noiembrie 2010
Consiliere gratuită pentru victimele violenţei în familie

O asociaţie nou creată, No Abuse, va oferi servicii gratuite de mediere, consiliere psihologică şi juridică celor care au suferit abuzuri în familie şi va organiza cursuri pentru a schimba mentalitatea liceenilor.

S-a lansat Asociaţia No Abuse, care îşi propune să lupte împotriva violenţei domestice şi a abuzului prin campanii de informare, conştientizare şi educare, dar și prin servicii gratuite de mediere, consiliere psihologică şi legală acordate victimelor şi prin advocacy.

Asociaţia No Abuse a fost creată la iniţiativa a patru juriste care, în primăvara acestui an, au hotarat să ia atitudine împotriva faptelor de violenţă în familie, având drept exemplu situaţia uneia dintre prietene, care a suferit o astfel de experienţă traumatică.

Scopul Asociaţiei este să deruleze, în principal, programe de prevenire a acestui fenomen, în speranţa că astfel se va reduce numărul  persoanelor şi, în special, al femeilor şi copiilor care să fie expuse violenţei domestice şi efectelor acesteia.

Fenomen îngrijorător: peste 100 de decese în 2009

Asta în contextul în care, în România, în 2009, au fost înregistrate 12.461 cazuri de violenţă în familie şi au fost raportate 101 decese ca urmare a actelor de violenţă în familie, potrivit statisticilor. De asemenea, foarte puţine persoane care cad victime acestor tipuri de violenţă au curajul să recunoască asta public.

Iar cel mai îngrijorător este faptul că 70% dintre femei au fost victime ale violenţei domestice pe parcursul vieţii lor. Mai mult, potrivit statisticilor, copiii victime ale violenţei domestice sunt predispuşi să reproducă acest gen de comportament.

„Implicaţiile violenţei domestice sunt extrem de grave şi pe termen lung, din păcate sunt încă foarte multe persoane care nu conştientizează acest lucru. Ele pot fi victime sau agresori fără să ştie. În plus, sunt puţine victime care au curajul să recunoască şi să reclame public violenţa domestică în condiţiile în care depind din punct de vedere economic de agresor”, a declarat Mirela Ţincu, preşedintele No Abuse.

Lobby pentru o lege împotriva violenţei

De asemenea, adaugă Țincu, „este foarte important să prevenim actele de violenţă domestică, de aceea vom face o propunere legislativă în acest sens şi vom derula campanii prin care tinerii şi nu numai vor cunoaşte care sunt formele de violenţă, care sunt implicaţiile acestui fenomen, vor putea identifica persoanele violente, vor învăţa modalităţi de evitare a violenţei şi vor şti căror instituţii se pot adresa în cazul în care sunt victime ale violenţei domestice”.

Serviciile oferite de No Abuse de mediere, consiliere psihologică şi legală acordate victimelor sunt gratuite şi sunt oferite cu sprijinul partenerilor Asociaţiei. Persoanele victime ale violenţei domestice pot apela la sprijinul No Abuse sunând la numărul de telefon: + 40 766 834 943  sau pot scrie la adresa de e-mail  noabuse2010@gmail.com.

Lasati un comentariu