Trebuie să dăm 41 de milioane de euro Uniunii Europene

• publicat la: 5 noiembrie 2010
Trebuie să dăm 41 de milioane de euro Uniunii Europene

România trebuie să ramburseze 41,7 milioane de euro reprezentând cheltuieli în cadrul Politicii Agricole Comune, conform unei decizii adoptate vineri de Comisia Europeană. Suma este imputată României pentru deficienţe ale sistemului LPIS-GIS, ale controalelor administrative şi ale modului de aplicare a sancţiunilor.

Comisia Europeană reclamă în total 578,5 milioane de euro care a fost acordată de UE pentru cheltuieli agricole şi a fost cheltuită în mod incorect de statele membre, informează un comunicat de presă difuzat de executivul comunitar. Banii revin la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare.

Conform deciziei luate vineri, se vor recupera fonduri şi de la Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda şi Regatul Unit.

Bulgaria trebuie să returneze 20,2 milioane de euro pentru un sistem LPIS-GIS de slabă calitate şi pentru deficienţele legate de controalele la faţa locului, în ceea ce priveşte anul de cerere 2006, vizând cheltuielile cu ajutoarele pe suprafaţă, inclusiv măsurile de dezvoltare rurală pe suprafaţă.

Grecia are de rambursat cea mai mare sumă – peste 300 de milioane de euro. Din această sumă totală, 210,9 milioane de euro sunt imputate pentru un sistem LPIS-GIS de slabă calitate şi pentru deficienţe legate de controalele la faţa locului aferente anului de cerere 2006 vizând cheltuielile cu ajutoarele pe suprafaţă; 54,7 milioane de euro în legătură cu strugurii uscaţi, pentru reducerile randamentului minim, pentru specializarea parcelelor, registrele viticole ineficiente şi deficienţele înregistrate în gestionarea şi controlul schemelor de ajutoare pentru exerciţiile financiare 2003-2007; încă 50,16 milioane de euro trebuie rambursate pentru că nu a redus ajutoarele în cazul nerespectării cerinţelor din sectorul veterinar referitoare la menţinerea registrelor pentru ovine, pentru deficienţe în cazul controalelor la faţa locului şi al celor administrative şi pentru inexistenţa criteriilor de risc specifice în ceea ce priveşte controalele vizând primele suplimentare în zonele defavorizate; în fine 19,76 milioane de euro sunt imputate Greciei pentru livrările de tutun după termenele reglementare, pentru autorizarea incorectă a prim-procesatorilor şi transferul incorect al contractelor de cultivare.

Statele membre sunt responsabile de acordarea plăţilor şi de controlarea cheltuielilor efectuate în cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele membre au utilizat fondurile în mod corect.

‘Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a realiza un control optim al cheltuielilor agricole în scopul de a ne asigura că banii contribuabililor nu sunt cheltuiţi în mod necorespunzător’, a declarat Dacian Cioloş, Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, referitor la această decizie.

SURSA: Agerpres

Lasati un comentariu