Vaccinul antigripal – cât costă, unde îl găseşti şi cât de eficient este

• publicat la: 1 noiembrie 2010
Vaccinul antigripal – cât costă, unde îl găseşti şi cât de eficient este

Începând de astăzi, 1,3 mil. de români se vor putea vaccina gratuit împotriva gripei. Restul va trebui să scoată din buzunar 28 de lei pentru un vaccin antigripal românesc sau 35 de lei pentru cel produs în Franţa

Ministerul Sănătăţii începe azi campania de vaccinare gratuită împotriva gripei sezoniere, care se va desfăşura până la sfârşitul lunii februarie 2011 .

Ministerul a finalizat achiziţia a 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal trivalent, care conţine tulpinile recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit sursei citate, dozele de vaccin au costat 14.400.000 de lei şi au fost produse de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino şi achitate din bugetul MS, fiind destinate pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Este vorba despre persoane cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardio-vasculare, boli renale, diabet zaharat, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personalul medico-sanitar.

Vaccinarea – singurul mod eficient de prevenire a gripei

Medicii recomandă vacinarea antigripală şi pentru cei care nu intră în categoria persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, pentru că este considerat singurul mod eficient de prevenire.
Vaccinul antigripal poate fi cumpărat din farmacii. Potrivit farmaceologului Doina Oprea, pe piaţă există două categorii de vaccinuri: românesc şi franţuzesc. „Vaccinul antigripal românesc costă 28 de lei, în timp ce vaccinul franţuzesc costă 35 de lei”, precizează Doina Oprea. Consilierul personal al ministrului Sănătăţii, prof. dr. Geza Molnar, medic epidemiolog, a spus că gripa din acest sezon nu va fi una deosebită.

„Prognozele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Centrului Naţional de Referinţă pentru Boli Transmisibile arată că nu există un risc iminent de epidemie prin gripă. Tulpina gripală B nu este epidemică, iar AH3N2 nu va da epidemii de mari proporţii. Vaccinul cuprinde tulpinile H3N2, B şi acel H1N1 pandemic din 2009, care ar putea da focare reziduale”, a spus Geza Molnar.

În prezent se poate vorbi de o creştere a numărului de îmbolnăviri prin afecţiuni acute respiratorii date de 150 de feluri de virusuri şi sute de feluri de bacterii, dar fără a putea vorbi de o depăşire a numărului de cazuri din acest sezon, precizează medicul epidemiolog.

sursa  gandul.ro

Lasati un comentariu