Anchetă în Austria în cazul accidentului suferit de Şerban Huidu

• publicat la: 30 decembrie 2010
Anchetă în Austria în cazul accidentului suferit de Şerban Huidu

Poliţia din Tirol a demarat o anchetă în cazul accidentului pe care Şerban Huidu l-a suferit la schi în Austria.

Poliţia din Tirol a dat primele informaţii. Accidentul s-a produs într-o zonă cu gheaţă. Şerban Huidu a plonjat de la trei metri. Realizatorul TV a fost recuperat de un elicopter medical.

Starea de sănătate a lui Şerban Huidu este stabilă.

Semne bune pentru Şerban Huidu sunt fără îndoială că este conştient şi că-şi mişcă mâinile şi picioarele. Despre primele 24 de ore după accident care sunt cruciale şi la ce se poate aştepta după ce pericolul imediat pare că a trecut, au declarat pentru Realitatea.net câţiva neurochirugi.

„Coma indusă înseamnă că a fost imediat sedat”, explică prof.dr. Alexandru Ciurea, şeful secţiei I Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni. El arată că „este vorba de o sedare puternică, pentru a-l scăpa de dureri sau pentru ca agitaţia să nu-i agraveze starea. Această sedare puternică poate fi numită şi comă indusă”. După toate datele, spune profesorul, chiar dacă accidentul a fost foarte puternic, la viteză foarte mare, prognosticul este unul favorabil pentru Şerban Huidu. „Nu viteza şi nu impactul sunt importante în astfel de cazuri”, spune şi asistentul universitar Ioana Mândruţă, medic primar neurochirurg la Spitalul Universitar, „căci poţi să cazi şi din picioare şi să te loveşti mult mai rău, important este felul în care se produce impactul cu corpul tău”.

Casca pe care o purta în momentul impactului i-a asigurat protecţia cerebrală, ceea ce nu face insa aceasta este să asigure şi protecţia cervicală. „Pe coloana cervicală în astfel de cazuri se întâlnesc forţe de forfecare foarte puternice, dar faptul că-şi mişcă mâinile şi picioarele arată că nici coloana cervicală nu a fost afectată”, continuă dr. Ioana Mândruţă. La orice situaţie gravă acută, spune ea, primele 24 de ore sunt tranşante. Atunci apar primele complicaţii serioase, se fac toate testele, vezi dacă starea este într-adevăr stabilă, rănitul putând fi conştient acum, dar să-şi piardă conştienţa ceva mai târziu: „Pacientul trebuie sedat, pentru că în felul acesta i se pot face mai bine toate testele, de exemplu i se poate recolta sânge sau i se poate face RMN cerebral care durează un sfert de oră. Imaginaţi-vă ce înseamnă să stai în aparatul de RMN 15 minute când ai dureri mari sau o stare de anxietate puternică”.

Chiar şi în cazul în care testele vor ieşi foarte bine, Şerban Huidu va vedea dacă pericolul într-adevăr a trecut abia după câteva luni sau un an. Traumatismele craniene nu neaprat mari, ci medii, pot avea efecte pe termen lung dramatice. Acestea sunt observate mai întâi de către familie, abia apoi conştientizate de cel la un moment dat rănit: pierderi de memorie, confuzie, greutate în concentrare, ameţeli, schimbări bruşte şi nejustificate de dispoziţie sau depresie, scrie traumaticbraininjury.com. Pe lângă toate acestea, mai poate creşte şi sensibilitatea la zgomote şi lumină, mirosul poate fi pierdut, durerile de cap sunt foarte mari sau poate apărea o încetineală în gândire.

sursa  cotidianul.ro

Lasati un comentariu