Ce ne aşteaptă în 2011

• publicat la: 31 decembrie 2010
Ce ne aşteaptă în 2011

Anul 2011 va fi unul al extremelor, spun numerologii, astrologii şi psihologii. Tensiunile sociale se vor accentua, iar Europa ar putea  fi lovită de un nou val al crizei. Cei care vor ieşi în câştig la sfârşitul anului viitor sunt oamenii diplomaţi, care nu se tem să apeleze la consiliere, spune numerologul Anatol Basarab.

Semne rele anul are. Numerologul şi psihologul Anatol Basarab susţine că 2011 va fi un an al dualităţii. „Potrivit astrologiei vietnameze, 2011 este anul pisicii, un animal viclean care vede şi raiul şi iadul. De aceea, anul viitor va fi unul al extremelor, al prefăcătoriei, al dualităţii şi al minciunilor”, spune Basarab.

Sinucideri şi anxietăţi

Din punct de vedere uman, persoanele care vor avea de câştigat sunt cele care vor da dovadă de stăpânire de sine şi care nu se vor feri să ceară consiliere de orice fel.

„Stăpânirea de sine îşi va pune amprenta asupra oamenilor, însă în cazul multora vor apărea depresii şi anxietăţi”, crede numerologul. Mai mult, acesta susţine că numărul sinuciderilor va creşte cu aproximativ 20% faţă de 2010.

Basarab are însă şi veşti bune: 2011 va fi un an excelent pentru căsătorii. „S‑a demonstrat în timp că, în cazul celor care s-au căsătorit într-un an cu cifra de vibraţie 2, aşa cum este anul viitor, s-au înregistrat foarte puţine divorţuri”, explică Anatol Basarab.

Cuvântul dat şi promisiunile vor avea şi ele un impact foarte mare asupra relaţiilor dintre oameni – cei care vor minţi vor avea de suferit. „Trebuie să fim foarte atenţi la ce spunem şi la ce promitem pentru că totul se poate întoarce împotriva noastră”, avertizează psihologul.

Criză şi diplomaţie

În privinţa situaţiei economice, prezicătorul afirmă că suntem departe de a scăpa de recesiune. Basarab crede că un nou val al crizei economice va lovi ţările din Europa, însă de data aceasta va fi o criză de sistem, generată de blocaje politice.

„Este ultimul an în care toată lumea trebuie să înţeleagă că nu se mai poate aşa. Că este nevoie de schimbare. Ţările care vor reuşi să înlocuiască oligarhia şi mentalităţile învechite cu ideologii promovate de oameni mai tineri vor avea de câştigat”, afirmă Basarab.

Acesta adaugă că, dacă vom avea diplomaţi buni, vom reuşi să trecem peste dificultăţile economice şi politice.

Tensiunile sociale vor atinge un grad înalt, fiind mai puternice decât în 2010, iar specialiştii ne recomandă să ne aşteptăm la noi mişcări de stradă. „Lunile pare vor fi mai importante decât cele impare pentru că ele aduc transformări şi răsturnări de situaţie”, spune Anatol Basarab.
Fenomene meteo

Nici natura nu va ţine cu noi în 2011. „Focul va aduce secete şi călduri mari, iar apa, inundaţii şi ploi torenţiale, după luni întregi în care n-a plouat deloc”, prezice numerologul. Acesta spune că în 2011 se vor produce şi noi cutremure în întreaga lume, dar şi fenomene extreme precum furtuni şi tornade.

Specialişti din mai multe domenii întăresc previziunile numerologului. Economiştii nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei, iar sociologii spun că bugetarii ar putea ieşi din nou în stradă în perioada februarie-aprilie. Nici în ceea ce priveşte clima situaţia nu va fi liniştită. Meteorologii anunţă fenomene extreme – secete, furtuni şi inundaţii.

Potrivit astrologiei vietnameze, 2011 este anul pisicii, un animal viclean care vede şi raiul şi iadul. De aceea, anul viitor va fi unul al extremelor, al prefăcătoriei, al dualităţii şi al minciunilor.”
Anatol Basarab
numerolog

Economic: Criză după criză

Situaţia economică din 2011 va fi dominată de un nou „val” de constrângeri. „Nu cred în revenirea economică, nu are din ce să se producă”, spune analistul politic Ilie Şerbănescu. Cu toate acestea, autorităţile au anunţat pentru anul viitor o creştere economică de 1,5% şi un curs mediu de 4,21 lei pentru un euro.

„Exporturile au crescut în 2010 cu 25%, dar au avut de tras doar o bucăţică. Grosul de 75% se bazează pe cererea internă, iar această cerere nu există. Reducerile de salarii au produs efecte în 2010 doar o jumătate de an, iar în 2011 vor opera tot anul”, adaugă Şerbănescu. Acesta crede că singura soluţie a Guvernului, în afară de a umbla din nou la taxe, este un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional care să acopere datoria de 20 de miliarde de lei acumulată din împrumutul anterior.

„Este foarte posibilă o nouă creştere de taxe”, consideră Şebănescu. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare modificări ale Codului Fiscal care prevăd creşteri de accize la ţigări şi carburanţi, ce se vor resimţi în preţuri. Şi în privinţa impozitului plătit de firme vor exista modificări.

Nici la nivel european previziunile nu sunt pozitive. „Europa nu o duce bine şi este foarte posibil ca revenirea din 2010 să nu se consolideze şi să se producă o nouă cădere. Un nou val al crizei ar putea avea un efect negativ asupra statelor din estul Europei, cu excepţia Poloniei”, încheie Ilie Şerbănescu.

An preelectoral

Situaţia economică va fi foarte mult influenţată de cea politică, care, în prima parte, va fi dominată de instabilitate. Anul 2011 va sta sub semnul pregătirilor pentru alegerile locale din 2012. Analiştii spun însă că 2011 se va încheia cu aceeaşi formulă de guvernare (PDL-UDMR), însă nu neapărat condusă de actualul premier, Emil Boc.

Social: Greve şi salarii mici

Din punct de vedere social, specialiştii se aşteaptă la noi valuri de nemulţumiri din partea bugetarilor, care vor avea salarii doar cu 15% mai mari decât în 2010. „Perioada cea mai delicată, care va aduce un vârf de nemulţumiri, va fi cea din februarie-martie, însă nu vor fi mişcări de stradă importante pentru că stăm prost la capitolul organizare sindicală”, afirmă sociologul Alfred Bulai.

Cei mai afectaţi vor fi pensionarii şi bugetarii, care o vor duce din ce în ce mai greu. Nici piaţa muncii nu se va dezgheţa. Rata şomajului va rămâne la un nivel ridicat, de aproximativ 8%. „Vor fi situaţii dramatice în România, mai multe decât în 2010″, adaugă sociologul. În privinţa preţurilor, alimentele de bază ar urma să se scumpească cu aproximativ 5%.

Din punct de vedere al schimbărilor legislative, principala modificare se referă la Codul Muncii. Guvernanţii vor să introducă condiţii mai dure pentru angajaţi şi mai lejere pentru angajatori. Şi pentru tinerele mame vor apărea situaţii noi anul viitor.

În urmă cu câteva săptămâni, Guvernul a decis că mamele vor putea alege cât vor sta în concediu de maternitate – un an, dar cu o indemnizaţie de până la 3.400 de lei, sau doi ani, cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei. Tot de la 1 ianuarie va intra în vigoare şi o nouă lege cadru a salarizării, care prevede reîncadrarea pe funcţii a personalului bugetar.

Astrologie: Berbecii, cei mai încercaţi

Astrologul Tina Rizea susţine că lunile cu cele mai multe evenimente importante vor fi aprilie, mai şi iunie. „Deciziile din prima lună de vară vor fi extreme, dar vor favoriza revirimentul financiar. Se vor stabiliza valutele şi se vor iniţia planuri economice care vor aduce echilibru. Problemele sanitare şi farmaceutice nu vor putea fi rezolvate în totalitate. Meteorologic, se vor păstra tendinţele de temperaturi extreme şi fenomene imprevizibile (în egală măsură, inundaţii şi secetă)”, spune astrologul.

Dintre nativii din semne de foc (Berbec, Leu şi Săgetător), cei mai „încercaţi” vor fi Berbecii, care în prima parte a anului vor trebui să achite datorii imense, să rezolve probleme din anul anterior. Începând cu luna aprilie, vor fi însă cei mai favorizaţi prin şansele financiare multiple, chiar dacă va fi necesar să accepte un fel de cenzură din partea partenerilor.

Nativii din semne de pământ (Tauri, Fecioare şi Capricorni) vor fi mult mai optimişti, dar se vor afla într-un pericol permanent de a face excese şi cei mai mulţi vor lua în greutate, peste limitele admise.

Nativii din semne de aer (Gemeni, Balanţă şi Vărsător) vor fi mult mai energici şi mai implicaţi în rezolvarea problemelor sociale, sentimentale sau familiale.

Nativii din semne de apă (Rac, Scorpion şi Peşti) vor avea un comportament total diferit de cel din anii precedenţi şi vor impresiona prin stabilitate şi intuiţie.

Anul Iepurelui

Anul 2011, în zodiacul chinezesc, corespunde Iepurelui de Metal. Aşa că ne aşteaptă o perioadă liniştită, în care accentul va cădea pe prietenie, familie, dar şi pe afaceri secrete. Potrivit astrologiei chinezeşti, persoanele născute în Anul Iepurelui cred cu tărie în prieteni şi în familie, iar lipsa de relaţii armonioase poate duce la probleme emoţionale în cazul lor.

Meteo: Temperaturi mai scăzute

Anul care abia începe va aduce temperaturi mai scăzute decât 2010, dar şi uragane în mai multe zone ale lumii, spune doctorul în climatologie Roxana Bojariu. „Climatic vorbind, anul 2011 va fi influenţat de faza negativă a fenomenului El Niño, La Niña, declanşată deja de câteva luni.  La Niña se manifestă prin temperaturi mai scăzute la suprafaţa oceanului decât cele obişnuite, pe regiuni întinse din Pacificul tropical”, explică Bojariu.

Aceasta estimează că 2011, la nivel global, va fi uşor mai rece, comparativ cu anii aflaţi în topul celor mai ridicate temperaturi medii anuale din întreaga perioadă de observaţii instrumentale (care începe în jur de 1850).

„Cei mai călduroşi ani din acest top sunt 1998, 2005 şi, foarte probabil, 2010. Efectul de răcire relativă se va suprapune peste tendinţa de încălzire observată în ultimele decenii, astfel că este foarte probabil ca 2011 să rămână totuşi în clasamentul celor mai călduroşi 10 ani din întreaga perioadă”, mai spune specialistul.

Climatologii britanici au estimat că temperatura medie globală în 2011 va fi cu aproximativ 0,44 grade Celsius mai mare decât media intervalului 1961-1990, de 14 grade Celsius.

Prezenţa unei faze intense La Niña este asociată cu intensificarea activităţii ciclonilor în Atlanticul tropical, iar consecinţa ar putea fi un număr crescut de uragane în acea zonă. „În Europa, efectele fenomenului se resimt în mai mică măsură. Ele sunt legate mai ales de condiţiile din partea a doua iernii”, conchide climatologul.

Ştiinţă şi tehnologie: Inovaţii în medicină şi în fizică

Anul viitor, ochii celor pasionaţi de ştiinţă vor fi îndreptaţi către noi proiecte la nivel mondial, legate de acceleratoarele de particule, studiul geneticii,vaccinuri împotriva virusurilor, dar şi maşini electrice. La sfârşitul anului 2011, cercetătorii din Africa vor anunţa rezultatele unui vaccin experimental împotriva malariei. La capitolul maşini, Nissan, Chevrolet şi Toyota vor prezenta noi modele de automobile
electrice.

Cele mai aşteptate gadgeturi

Dacă 2010 a fost anul iPad, anul viitor tableta de la Apple va reveni cu o nouă versiune. Potrivit unui clasament al celor mai aşteptate lansări de gadgeturi, pasionaţii de tehnologie vor aştepta cu sufletul la gură în 2011 noua generaţie a consolei portabile Nintendo DS, cu ecran 3D, dar şi tableta de la HP Palm.

Americanii de la Apple vor prezenta, în primavara anului viitor, a doua generaţie iPad (foto), care s-ar putea vinde în şase milioane de exemplare lunar. Alte noutăţi la capitolul IT sunt primele laptopuri de la Google, companie care va pune sistemul de operare Chrome OS pe portabile produse de Acer şi Samsung.

Tot Google, care simte o ameninţare din ce în ce mai mare din partea Facebook, cea mai dezvoltată reţea de socializare din lume, a anunţat că va lansa în 2011 un site similar ce s-ar putea numi Google Social. La capitolul telefoane mobile, Sony Ericsson va lansa un celular care să concureze cu iPhone4. Este vorba despre un telefon bazat pe celebra consolă portabilă PSP.

Sursa  adevarul.ro

Lasati un comentariu