Firmele vor depune două declaraţii de impozit pe profit în 2011

• publicat la: 27 decembrie 2010
Firmele vor depune două declaraţii de impozit pe profit în 2011

În 2011, firmele care au plătit impozitul minim vor fi nevoite să depună două declaraţii de impozit pe profit pentru acest an. Prevederea apare intr-o ordonanţă de urgenţă.Potrivit experţilor, textul este interpretabil şi va crea multe probleme. În replică, reprezentanţii Finanţelor au declarat că toate neînţelegerile au fost clarificate în discuţiile purtate cu specialiştii în fiscalitate.
Firmele care au plătit impozitul minim până la 30 septembrie 2010, vor trebui să depună două declaraţii de impozit, una pentru perioada ianuarie – septembrie şi o a doua pentru intervalul octombrie –decembrie. In schimb, cele care plăteau impozitul pe profit de 16 la sută, vor urma aceleaşi proceduri ca şi până acum, relatează Capital. Specialiştii consideră că firmele care vor depune două declaratii vor avea de suferit efectele asupra calculului pierderilor fiscale.

Având in vedere că 2010 a fost impărţit in două, se va reduce perioada de cinci, respectiv şapte in care in care se recuperează pierderea cu un an. Şi limitele de cheltuieli sociale, de protocol şi cu sponsorizarea vor fi calculate pentru fiecare interval. De asemenea, vor fi afectate şi firmele care reinvestesc profitul şi beneficiază de scutirea de impozit. Această facilitate nu se va mai acorda in 2011. Prin urmare, calculul in cazul scutirii de impozit pe profitul reinvestit se va face in funcţie de investitiile realizate şi de profitul plătit pentru fiecare din cele două perioade.

Potrivit statisticilor ANAF, la sfârşitul lunii septembrie peste 900 de mii de firme erau inregistrate ca plătitoare de impozit pe profit.

sursa  Money.ro

Lasati un comentariu