Funeriu vrea ca elevii să stea în vacanţa de iarnă cinci săptămâni

• publicat la: 8 decembrie 2010
Funeriu vrea ca elevii să stea în vacanţa de iarnă cinci săptămâni

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu mai vrea ca elevii să plece toţi deodată în vacanţă, ci în perioade diferite. Astfel, ministrul crede că ar ajuta la dezvoltarea turismului. Daniel Funeriu a fost înregistrat în timp ce făcea aceste propuneri în cadrul unei şedinţe.

„Dacă scurtăm vacanţa de vară cu trei săptămâni şi o lungim pe cea de iarnă cu trei săptămâni, realizăm câteva lucruri: unu: scădem costurile, doi: scădem absenteismul, trei: ajutăm turismul. Avem cea mai lungă vacanţă de vară din Europa dintr-un motiv foarte simplu: pentru că Spiru Haret care a introdus sistemul ăsta, a dorit să facă vacanţa de vară lungă să meargă copiii la recoltă”, a spus Daniel Funeriu.

Calendarul Funeriu va fi făcut pentru o perioadă de trei ani, iar datele vor fi flexibile. „Să nu plece toţi în aceeaşi perioadă şi să nu vină toţi în aceeaşi perioadă. Să fie ceva suprapuneri, decalaje, pentru că asta ar ajuta foarte mult turism, n-ar mai fi ambuteaje în transport”, a spus Daniel Funeriu.

sursa Cotidianul.ro

comentarii

de Grizzly la 8 decembrie 2010 - 10:58

un cretinism mai mare n-am auzit

de Vlad la 8 decembrie 2010 - 13:52

de zeci de ani se merge cu un sistem cat de cat pus la punct, pentru ce ii arde acum schimbarea lui? da asa ii frumos in romanica noastra, sa facem cum ne taie capul

de Roly la 8 decembrie 2010 - 16:17

Bravo, inca un prost pe post.
Cine are 2-3-4 copii cu varste diferite ce incantati o sa fie.
Incalzirea scolii cum va fi? Toata scoala incalzit pt cateva clase.

de LUCA la 8 decembrie 2010 - 18:34

ASTA ARE O MUTRA DE IMPINS VAGOANE :))))))))))))))))))))))))))))))000

de Gabi D la 8 decembrie 2010 - 19:34

Roly,ai pus punctul pe I,,,chiar,ce vor face parintii cu mai multi copii?”Vor putea merge in vacanta impreuna,sau vor trebui sa astepte sa\se,,suprapuna „niste biete zile de vacanta ptr. a reusi familia sa mearga in concediu?!Doamne,unde esti tu Tepes Doamne,multi nerozi ai de tras in teapa!!!

de gabi la 9 decembrie 2010 - 13:47

@moartea alba =)))))
dar totusi 😐
daca te uiti, cei mai buni(a se citi: tocilari) sunt prin zona chinei, japoniei, etc, unde oamenii sunt seriosi si modesti, familii numeroase, saracie, etc. e bine sa fii si asa, dar fara exagerari. romanii stau bine in clasament deocamdata:) sunt date luate din primii ani de scoala, calitatea romanilor e ca pot evolua, pe japonez daca il pui sa fure un robot de bucatarie, mai bine sta 1 an si il face singur, pe cand romanul acopera camera de filmat, si a rezolvat treaba; si atunci intreb eu, ce conteaza daca sunt mai prosti? se descurca…
pe tine te ajuta cultura generala? sigur sunt care vor spune ca da. faza e ca in tarile alea, sistemul e diferit, de facultate nici nu mai zic, in romania iesi expert in toate si in nimic, pe cand in state de exemplu te specializeaza in ceva. in cluj, cel mai simplu exemplu e fac de automatica, pe care o termini si te pricepi la tot, dar absolut tot, pana nu trebuie sa faci ceva practic!:)) sunt curios si cum s-au facut acele statistici. oare ca de obicei s-a luat un esantion de 2000 de elevi ca sa iasa date „reprezentative”? cat de reprezentative sunt, greu de spus…
oricum, daca vin aia din singapore in romania sa invete, sa mai ridice media acelei statistici, nu va creste media romaniei, si cu asta am spus tot.

de Moartea Alba la 9 decembrie 2010 - 13:53

Ai inteles total gresit clasamentul.Uite-te dupa ce s-a luat (nu e vorba de un esantion sau ceva) . E un test,unde au participat (daca o luam logic) elitele din invatamantul romanesc (cei care au ramas in tara).

de Moartea Alba la 9 decembrie 2010 - 13:58

Tocmai ca in China,Japonia,Finlanda si alte tari…materia se face mult mai practic,cu deduceri si tot… TOCEALA e la noi,ca-ti baga profesorii materia pe gat,si de obicei multa si inutila… Te pun sa tocesti,baga frica in tine,vi cu frica la ore…In timp ce in alte tari orele sunt intr-un stil mult mai atractiv si/sau interactiv.Romanii TOCESC,de aia sunt in urma.Chinezii NU,de aia sunt in frunte.

de gabi la 9 decembrie 2010 - 13:58

dai refresh-uri la pagina din minut in minut? si cum raspunde cineva, paaac ii dai replica.
PS: (eu dau din 2 in 2 minute) :))…:|

de Moartea Alba la 9 decembrie 2010 - 14:01

=)))))) whatever… da tu de ce-mi scrii pe mess ceea ce e aviz messengerului? :)))

de Moartea Alba la 9 decembrie 2010 - 14:02

*pe forum

de attila la 9 decembrie 2010 - 22:03

Debil Funebru = ministrul educatiei

de Ioan Asan la 10 decembrie 2010 - 11:04

Moartea Alba are si experienta didactica si e si expert in compararea sistemelor de invatamant! Bravos! Regret ca mi-ar extrem de mult timp ca sa-ti explic cate ceva din invatamant. Cum nici eu nu prea am experienta didactica, nu ti-o pot spune decat scurt si intr-un limbaj frust: la comparatiile cu China ai trantit mucii-n fasole!

de Ioan Asan la 10 decembrie 2010 - 11:06

erata la precedentul: „regret ca mi-ar lua extrem de mult timp”

de gabi la 10 decembrie 2010 - 13:41

nasa naio, trebuie sa recunosti ca era mai simplu daca NU ne puneau sa tocim, ci daca se abordau anumite teme mai „practic”. valabil si pentru celelalte nivele scolare, inclusiv faculta. mai e si faza cu educatia, nu stiu daca cei din singapore au otv, showul lui capatos, access dinrect, sau alte minuni din astea. brazilienii si argentinienii bat mingea toata ziua, deci nu se pune…si romanii o bat, dar mai sunt si alte cauze…

de Daniel (Moartea Alba) la 10 decembrie 2010 - 22:52

@ Ioan Asan: Nu… nu am facut decat sa vorbesc pe „facts” (cum se zice in engleza).Nu am trantit nimic in nimic…decat realitatea in fata ta.

de Daniel la 10 decembrie 2010 - 22:55

@Ioan Asan: Cati profesori ai vazut beti la ore? (generala,liceu,faculta) .Ca eu am prins destui… (asta doar ca un exemplu mic,care face diferenta fata de majoritatea tarilor)

de Daniel la 10 decembrie 2010 - 23:02

p.s. ma bucur ca am scapat de Romania si nu voi mai veni decat in vizita in buda aia de tara (ma refer la sistem) …asa ca,crede-ma,POT face comparatii

de un careian la 11 decembrie 2010 - 08:24

@Daniel
in „buda aia de tara” te-ai nascut iar cei care-si renega radacinile asa ca si tine,nu au nimic sfant in lumea asta, pacat ca ai aparut pe planeta asta.Ramai printre straini si traieste-ti existenta asa ca si un mare „nimeni”.

de Ioan Asan la 11 decembrie 2010 - 08:39

Daniel, suna straniu din partea ta sa arunci niste „facts” si realitati externe in fata cuiva doar pentru ca POTI face comparatii. Daca ele servesc doar pentru a arata cum ai reusit afara (ca un fel de lauda si de eliberare din cosmarul de acasa) nu cred ca ajuta la ceva. Poate atat cat sa spuna unii ” Foarte bine pentru el ca a plecat. Si la ce ne foloseste?”

de ciprian la 11 decembrie 2010 - 08:47

Nu are rost sa va razboiti unul cu altul . Fiecare are opiniile si parerile lui si actioneaza in consecinta. Oricum nu e o solutie sa fugi mereu cand dai de greutati. Poate si noi suntem responsabili pentru greutatile si mizeriile existente. Nu e usor sa te implici si e mai usor sa stai pe margine si sa critici dar atunci iti asumi si consecintele , viata asta de azi , din ” buda de tara”.Pacat ca cei care au invatat copii sa scrie si sa citeasca au ajuns sa fie dati uitarii de copii ajunsi maturi.Sau poate ca nu au insistat destul la capitolul’ formarea caracterului ‘.Oricum, viitorul e sumbru daca ramanem doar pe margine.

de Vlad la 11 decembrie 2010 - 11:47

careiane, pe oricat fac pariu cu tine ca daca ti-ai vedea un trai „hiper-decent” in alta tara, ti-ai baga exact la fel piciaoarele in statul asta exact cum o face daniel. te rog sa nu imi zici ca nu ar fi asa 🙂

de Ioan Asan la 11 decembrie 2010 - 11:48

Bagi, poti sa spui ca TOTI profesorii se duc beti la scoala? Poti sa spui ca TOTI profesorii te obliga sa tocesti? Daca tu ai avut aceasta experienta neplacuta, nu inseamna ca toti ceilalti au avut aceeasi experienta. Deci nu te grabi sa concluzionezi ca totul se intampla conform experientei tale.
Vreau sa spun ca o experienta individuala, chiar traumatizanta, nu trebuie generalizata. Nu spun ca e bine sa tocesti, nu spun ca e bine sa-ti fie frica de profesor. Nu spun nici macar ca avem un invatamant performant. Experienta mea imi spune ca invatamantul romanesc s-a degradat lent incepand din 1978, iar acum percepem discrepantele enorme dintre nivelul de pregatire oferit de scoala de acum 30 de ani si cel de acum. Nici macar nu pot spune ca e bine sau e rau. Probabil ca incarcarea elevului cu multe cunostinte – dintre care cea mai mare parte se vor dovedi inutile sau deja depasite in cursul vietii de adult- nu e o solutie, mai ales atunci cand ajungi la extreme : sase (sapte) ore pe zi la scoala, plus 3-6 ore de pregatire acasa a temelor pentru ziua(zilele) urmatoare, inseamna minimum 9-10 ore de munca pe zi pentru un elev care vrea sa fata fata onorabil exigentelor (atatea cate mai sunt). Si 9 e mult, dar 12? Asta in conditiile in care ziua de munca e legiferata ca fiind de 8 ore,iar tu supui un copil la un efort mai mare decat adultul. Pe de alta parte, extrema cealalta o reprezinta sistemul american, care produce pe banda rulanta inculti alfabetizati, cu deprinderi practice sau superspecializati intr-un domeniu foarte restrans. El trebuie sa cheme specialistul pentru a rezolva orice problema din afara sferei lui de competenta. De aceea, multi dintre absolventii din Romania rad de unele situatii in care se face apel la specialist. Dupa standardele noastre, nu iti trebuie specialist de exemplu pentru a muta un stecherul unui frigider dintr-o priza care se arsese intr-o alta priza din aceeasi incapere. Nici nu mai conteaza daca operatiunea s-ar fi facut cu sau fara un prelungitor.
Fiecare sistem de invatamant si fiecare ar5ie curriculara are avantajele si dezavantajele ei. De la invatamantul american nu poti cere ca absolventul sau sa aiba o cultura generala comparabila cu cea asigurata de sistemul francez de invatamant(cel mai apropiat de al nostru, sau mai corect, cu care seamana cel mai mult al nostru, ca de apropiere e mai bine sa nu vorbim).

de Daniel la 11 decembrie 2010 - 11:50

@ Ioan Asan: nu e lauda…spun totul cu parere de rau. @ Ciprian . Nu se pune asa problema…Eu chiar am stat intre 1988 si 1998 in taar in care am revenit acum (dupa 12 ani in Romania).Daca m-ai cunoaste ai stii ca de FOARTE multe ori am dezbatut multe probleme cu fel si fel de oameni din toate clasele sociale,despre problemele romaniei,cauze,efecte,etc….Si ghearele capitalismului in general.Din moment ce am dubla cetatenie mi se pare ceva normal si firesc sa revin unde mi-a fost (si acum imi e) mai bine.Oricat am vrea noi sa negam aceasta chestiune,orice om inainte de toate e INDIVIDUALIST si se gandeste in primul rand la binele lui si a familiei sale.E firesc,natural,si rational.Sunt mandru ca sunt roman,imi pare rau de Romania… dar vorba vine „pretty country,stupid people” O zi buna!

p.s. daca tot vorbim de probleme…enjoy! http://www.youtube.com/watch?v=eg6Uog_8Lhw&feature=related

de Daniel la 11 decembrie 2010 - 12:02

p.s. 2 Sa nu se traga cumva concluzia mai sus ca am facut „stupid” pe cineva din commenturi.Ca totusi am vazut ca sunteti oameni care vin cu argumente si au minte…

de Ioan Asan la 11 decembrie 2010 - 12:07

Mi se pare ca sarim peste esential: esentialul ar fi dupa parerea mea, nu sa plecam in alta tara (fara a exclude aceasta optiune)ci sa avem in Romania ceea ce au altii, mai avansati decat noi. Ori, cu mentalitatea predominanta, cu lipsa de preocupare pentru a face performanta in toate domeniile de la infrastructura pana la cultura, la noi nu se va reusi. Sau asa pare, ca nu se poate. Cel putin in ultimii 30 de ani am mers din rau in mai rau. Un singur lucru e pozitiv, in opinia mea: libertatea. In rest, mergem spre dezastru (sau suntem deja in plin dezastru). Daca vreti exemple, pot enumera: industria, agricultura, flota, CFR, subsolul, invatamantul, educatia, siguranta nationala, dotarea armatei si fiti siguri ca mai sunt. Nu am zis nimic despre puterea de cumparare si nivelul de trai. Nu am amintit chestiunea locurilor de munca si a locuintelor. Nu va mirati ca la comparatia pe care o fac cei mai multi intre cum traiau inainte de 1989 si cum traiesc acum, rezultatul este defavorabil prezentului. Dar daca spui asta, esti imediat taxat drept nostalgic si incep „analistii” sa faca speculatii despre cat de comunisti am ramas, am fost etc. E mai greu sa vada rezultatul evident pentru imensa majoritate a cetatenilor romani: traim mai prost decat pe vremea lui ceasca. Vi se pare ca daca am trai mai bine, s-ar minti romanii si ar zice, de dragul amintirilor, ca traiesc mai rau acum daca nu asta ar fi cruda realitate? Am ajuns ca pe vremea lui ceasca sa aduca elevii lemne de acasa ca sa se faca foc in scoala. Ca urmare, nu-i poti condamna pe cei care au viata inainte si aleg sa plece. Nu-i poti condamna nici pe cei ce aleg sa ramana. Chestiunea dureroasa este ca pleaca mai ales, tocmai elitele, nu scursorile. Si cand ramai fara elite, esti in pragul disparitiei. Va spune ceva formularea „Bate-voi pastorul si turma se va risipi!” ?
Daca da, va invit sa mai reflectati, chiar cu privire la exprimarea opiniilor, care, inseamna altceva decat reductionistul si simplificatorul ” a te plange”.

de Daniel la 11 decembrie 2010 - 12:47

@Ioan Asan: asa da!

de Daniel la 11 decembrie 2010 - 12:49

p.s. Tocmai acelasi lucru despre elite il ziceam si eu la cineva cu care discutam despre rezultatele acelui test de la Pisa. Ca acolo au mers „elitele” care de fapt mai exact inseamna „ceea ce a ramas dupa ce au plecat elitele”.

de Daniel la 11 decembrie 2010 - 13:01

asta merge pt cei care au ramas in Romania:

http://www.youtube.com/watch?v=xXQBpX_gdiU

de Vlad la 11 decembrie 2010 - 20:14

mai bine puneai videoclipul cu cei doi retarzi „Nu stiu!?” si telecomenzi, ca mai nou asta se poarta la romani 🙁

de Ioan Asan la 12 decembrie 2010 - 09:13

Pentru Daniel
Nu as dori sa reluam discutia, dar observ ca, pe baza urmatorului text, care iti apartine, eu nu as zice ca ar fi vorba de vreo parere de rau : „p.s. ma bucur ca am scapat de Romania si nu voi mai veni decat in vizita in buda aia de tara (ma refer la sistem) …asa ca,crede-ma,POT face comparatii”
Dar daca tu sustii ca o spuneai cu parere de rau, asa sa fie, pentru ca tu stii, totusi, cel mai bine cum si ce simti.

de Daniel la 12 decembrie 2010 - 16:22

@Ioan Asan

Am zis ca-mi pare rau de Romania,de tara,de situatia de acolo…de oamenii care stau pe tusa sau nu se pot afirma chiar daca au cap si/sau talent (exemple cred ca fiecare putem enumera),de oamenii care nu au conditii,etc… Nu am zis ca-mi pare rau ca am plecat de acolo.Ma bucur ca am plecat de acolo,in contextul in care alta cale nu era pentru mine si pentru mama mea,logic.Am mai zis-o mai sus…avand dubla cetatenie (romana si israeliana) ar fi trebuit sa fiu batut in cap ca sa mai raman acolo.Si mai gandeste-te ca sora mea care e inca acolo,chiar daca e cu cabinet stomatologic privat…se gandeste sa plece si ea in viitor.Una peste alta sa stii ca eu sunt printre putinii care nu raman indiferenti in legatura cu situatia de acolo.Incet incet pleaca toti prietenii de acolo,spre mai bine.Unii deja au plecat in SUA,altii in Anglia,Germania,Irlanda,Italia,chiar si Ungaria (deja de destul de mult timp au plecat cei care au mers in acele tari) si crede-ma majoritatea ii vezi cu statusuri „fuck you,Romania! and I hope I’ll never see you again!” si efectiv nici nu cred ca mai intra pe site-uri cu stiri din romania (astfel de stiri cum e cea din titlu,de ex).Pentru ca pur si simplu nu-i intereseaza,si poate ii intelegi si eu…nici nu prea au la ce.Mai is eu si poate 1-2 care mai intram sa ne interesam de soarta tarii….asta e. Situatia e trista…deja de 21 ani…si NU doar guvernul e de vina.Salutari din Israel!

de Daniel la 12 decembrie 2010 - 17:30

si cu asta chiar ca am incheiat… „ne vedem” poate la alte articole :))

de sorin la 12 decembrie 2010 - 23:07

Sper sa ne revedem

Lasati un comentariu