Guvernul transferă gratuit 25 imobile, incluzând terenuri de peste 533.000 mp, în proprietatea Bisericii Ortodoxe

• publicat la: 11 decembrie 2010
Guvernul transferă gratuit 25 imobile, incluzând terenuri de peste 533.000 mp, în proprietatea Bisericii Ortodoxe

Guvernul a decis ca 25 de imobile, printre care şi complexul hotelier Tismana, incluzând terenuri în suprafaţă de peste 533.000 metri pătraţi, să fie transferate, fără plată, în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Imobilele s-au aflat până în prezent în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a unor ministere sau consilii judeţene, fiind date în folosinţă gratuită unităţilor de cult.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, în luna octombrie, intenţia Guvernului de a trece aceste imobile, fără plată, în proprietatea BOR. În anexa proiectului pregătit atunci de Guvern spre a fi transferat în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române figura şi clădirea fostului Parlament al României, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent în suprafaţă de 17.690 metri pătraţi, precum şi un nivel din blocul P5B, aflat în Piaţa Unirii din Bucureşti, având o suprafaţă desfăşurată de 9.117 metri pătraţi.

Aceste imobile nu se mai regăsesc însă şi în actul normativ aprobat de Guvern.

În documentele aflate în posesia MEDIAFAX, prin care este justificat transferul imobilelor, se arată că, după anul 1990, din dorinţa de a repara în parte abuzurile regimului comunist şi pentru a veni în sprijinul activităţii sociale, culturale, spirituale şi educaţionale a cultelor, o serie de imobile au fost transmise în folosinţa gratuită a unităţilor de cult.

„Experienţa ultimilor ani a dovedit faptul că respectivele bunuri imobile, aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, nu numai că au fost folosite conform destinaţiei pentru care au fost transmise, dar au şi stat la baza unor proiecte de o deosebită importanţă pentru comunităţile care le deservesc”, arată Guvernul.

Secretariatul de Stat pentru Culte a preluat de la Ministerul Culturii sarcina aprobării cererilor de transmitere a imobilelor respective în proprietatea unităţilor de cult.

„În analizarea acestor cereri s-a urmărit verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, precum şi respectarea destinaţiei pentru care imobilul a fost primit în folosinţă gratuită, situaţia juridică a acestor imobile, titlul cu care sunt deţinute de către unităţile de cult, precum şi identificarea exactă a acestor bunuri”, se mai arată în documente.

Potrivit sursei citate, imobilele respective nu fac obiectul unor cereri de restituire.

sursa  mediafax

Lasati un comentariu