Voluntariat şi cursuri de surori de Crucea Roşie

• publicat la: 7 decembrie 2010
Voluntariat şi cursuri de surori de Crucea Roşie

Voluntariatul reprezintă  pentru fiecare dintre noi o activitate care ne face să ne simţim mândri de cine suntem, de ce am realizat şi de tot ce putem realiza pe viitor. Voluntariatul este o mantie  protectoare pentru sufletul tău şi o speranţă de viaţă pentru cei pe care ii ajuţi. „Poate că nu ai strâns foarte mulţi bani pe parcursul vieţii, dar dacă ai uşurat inimile oamenilor in suferinţă, atunci eşti cu adevărat un om bogat”, spunea Seth Parker.

Un astfel de “om bogat” este dr.Olimpia Pava, medic şcolar şi totodată medic voluntar la Crucea Roşie Carei ,de peste 15 ani.Acum este preşedintele filialei Carei a Crucii Roşii  iar vicepreşedintele  este Stoica  Vasile. De-a lungul timpului , au activat  la filiala careieană,  persoane dedicate muncii de voluntariat precum Deliu Ecaterina , dr.Mocanu , dr.Cenuşă C. sau dr.Cătană M.

A fi voluntar de Cruce Roşie inseamnă să acorzi primul ajutor, să vrei să lucrezi cu bătrânii şi copiii, să fii alături de misiunea fundamentală a acestei societăţi nobile, şi anume imbunătăţirea condiţiilor de viaţă a celor mai vulnerabile persoane.  Crucea Roşie Română este singura organizaţie umanitară cu o reţea funcţională pe intreg teritoriul ţării.

Activitatea Crucii Roşii Carei este deosebit de bogată  şi susţinută in permanenţă de  mentorul ei, dr.Pava Olimpia care  predă cursurile de surori de Crucea Rosie , de  prim ajutor premedical, de prim ajutor pentru asistenţii maternali, este arbitru naţional şi internaţional la concursurile Sanitarii Pricepuţi.

In această perioadă este in derulare un curs pentru surori de Crucea Roşie, următoarea grupă fiind programată pentru luna februarie a anului viitor.La aceste cursuri  se pot inscrie persoanele care au absolvit minim 8 clase , prezintă o adeverinţă de la medicul de familie care dovedeşte că  sunt apte pentru acest curs,au vârsta minimă de 18 ani şi achită o taxă de 550 lei.

Cursurile de surori sunt astfel concepute  incât cei care le absolvă să aibă capacitatea de a interveni intr-o situaţie de urgenţă medicală, având toate cunoştinţele necesare pentru a acorda ajutor premedical şi a salva vieţi.

Cursanţii sunt pregătiţi  in vederea prevenirii, recunoaşterii şi asigurării ingrijirilor de bază in caz de accidente, răniri, imbolnăviri instantanee, situaţii pe care să le ţină sub control  până la sosirea şi preluarea pacientului de către personalul medical. La absolvirea acestor cursuri surorile de cruce roşie pot să lucreze  ca infirmiere in unităţile medicale din România,unităţile de ingrijire de adulţi şi copii,sau in cele similare din străinătate ,diplomele fiind recunoscute peste tot in lume, Crucea Roşie  naţională fiind  afiliată la Crucea Roşie  internaţională. Prin Crucea Roşie  Satu Mare se pot obţine informaţii pentru  locuri de muncă in străinătate in domeniul ingrijirii la domiciliu.Un curs similar , pentru surori de Cruce Roşie, este ţinut pentru angajaţii  Centrului  de Ingrijire pentru Bătrâni din Foieni.

La Carei cursurile au loc in clădirea situată  pe strada 1decembrie  1918 nr 15 ,  in două incăperi mici , insalubre , neîncăpătoare pentru  cei 30 de cursanţi .

Lector dr.Olimpia Pava este nevoită să stea in uşa dintre cele două incăperi pentru  a se putea face auzită şi văzută de cursanţi atunci când prezintă  planşe sau dă explicaţii cu privire la tehnicile de ingrijire  . Condiţiile in care se desfăşoară cursurile sunt total improprii acestei activităţi , participanţii la cursuri neavând  nici măcar acces la  un grup social in clădire.

Din ce in ce mai multe firme solicită cursuri de prim ajutor premedical pentru angajaţii lor.  Dr.Olimpia Pava a susţinut astfel de cursuri la firme importante precum Aeroportul Satu-Mare, Samus Satu-Mare, Kaufland, Billa ,Poliţia Comunitară sau la şcolile de şoferi  din Satu Mare.

Hotărâtă din fire, debordând de energie, incearcă să reverse şi asupra celor din jur dragostea ei pentru voluntariat .” Nu-mi place deloc inactivitatea , mă deranjează lipsa voluntarilor şi a cotizanţilor de  la Crucea Roşie Carei . Am putea face multe lucruri utile pentru cei din jurul nostru , pentru imbunătăţirea relaţiilor interumane.La actualul curs pe care il ţin pentru asistenţii maternali, m-a şocat setea lor de cunoaştere, dorinţa lor de a colabora , de a acumula noi cunoştinţe.O situaţie similară am intâlnit şi in Satu Mare , la cursul de baby-sitter pentru persoane cu vârste intre 18-25 ani, unde am fost impresionată de abnegaţia de care au dat dovadă la efectuarea practicii de la spital, de atitudinea lor pozitivă faţă de curs , de prezenţa lor constantă la toate activităţile efectuate.Mă bucur când reuşesc să  insuflu celor din jur  dragoste pentru grija faţă de semenii noştri” a menţionat interlocutoarea noastră.

S-a incercat şi la Carei organizarea de cursuri pentru ingrijitori la domiciliu şi de baby- sitter , directorul Crucii Roşii Satu Mare, Rodica Borlan  fiind prezentă la Carei  in acest sens dar  nu a obţinut sprijin din partea Primăriei.

Daniela Ciută

comentarii

de Gabi D la 18 decembrie 2010 - 19:06

Felicitari d-nei dr.Olimpia Pava,asemenea oameni daruiti sunt putini in orasul nostru,pe planeta noastra sunt insa f. multi care-si sacrifica intreaga viata in scopul ajutorarii semenilor,animalelor,a tot ce este suflet pe pamant!

Lasati un comentariu