10 % contribuţie locală pentru Spital

• publicat la: 19 ianuarie 2011
10 %   contribuţie locală pentru Spital

Prima şedinţă din acest an a Consiliului Local a avut loc marţi 18 ianuarie, având pe ordinea de zi doar 8 proiecte de hotărâre.

Sedinta  a debutat cu supunerea la vot a Procesului -Verbal al şedinţei anterioare, din 17 decembrie, de către preşedintele de şedinţă,  Alina Mocanu.

Consilerul liberal Marius Rusu a remarcat că nu s-a consemnat in Procesul- Verbal  intrebarea pe care a adresat-o în şedinţa trecută  : „de ce in  proiectul de reabilitare al castelului  nu a fost prevăzută şi reparaţia balconului ? Această omisiune presupune  că aceste lucrări se vor efectua prin efort propriu adică de la bugetul local ? Cine a omis acest  fapt ?”

Pe masa de lucru a consilierilor a fost aşezat, chiar inainte de şedinţă, un proiect de hotărâre privind modificarea unei hotărâri anterioare cu privire la regimul de circulaţie al căruţelor pe raza municipiului  Carei.

Primarul consideră că mijloacele de transport cu tracţiune animală  creează probleme in traficul şi  ordinea oraşului.Dacă până acum un căruţaş trebuia amendat de trei ori până la confiscarea căruţei ( şi oricum nu plătea amenda ), odată cu aprobarea acestui nou proiect se va putea confisca utilajul la prima abatere.

„ A trecut vremea căruţelor, când dacă ai un cal şi o căruţă poţi circula pe unde vrei” afirmă Kovacs care mai menţionează că sub motivul colectării gunoiului de la populaţie unii căruţaşi  prestează de fapt cu totul alte activităţi mai puţin ortodoxe.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea, studiului de fezabilitate pentru  ,, Producerea energiei termice la Liceul Teoretic şi Şcoala generală cu clasele I – VIII, Nr.3 din Carei cu ajutorul pompelor de căldură” si  Proiectul  de hotărâre aprobarea participării la Programul privind instalarea sistemului de încălzire care utilizează energie regenerabilă cu proiectul,,  Producerea energiei termice la Liceul Teoretic şi Şcoala generală cu clasele I – VIII, Nr.3 din Carei cu ajutorul pompelor de căldură”  au intrunit voturile tuturor consilierilor .

In ce priveşte Proiectul  de hotărâre privind numirea membrilor Consiliului de administraţie al Spitalului Municipal Carei ,  acesta a generat discuţii mai detaliate , la şedinţă fiind prezent şi directorul spitalului municipal, dr.Goraş Constantin.

Gherasim Ioan, consilier PD-L , preşedintele   comisiei  juridice, solicită primarului explicaţii pentru prezenţa a trei consilieri locali in consiliul de administraţie al spitalului in conditiile in care legea prevede numai doi. Explicaţia primarului relevă faptul că Brem Arpad, la care se face referire ca fiind al treilea consilier prezent la spital,a fost numit  ca reprezentant al  primarului, persoana lui de incredere, şi nu in calitate de consilier.Faptul că este  şi consilier e doar o simplă coincidenţă menţionează primarul.

„In aceste conditii ,domnule primar, puteti nominaliza orice persoană din oras ? ” doreşte să afle Gherasim Ioan care mai precizează că deşi in România legea e interpretabilă totuşi ‚ „orice lege trebuie interpretată in spiritul şi lumina ei”.

„Pe lângă acest aspect , continuă Gherasim , nu vrem ca să fim atacaţi in contencios  deci consider că ar fi bine ca numirea reprezentantului primarului să fie făcută din cadrul aparatului propriu.”

Un alt aspect sesizat de consilieri este cel al studiilor membrilor consiliului de administraţie , CA, al spitalului.   Papi Ovidiu, remarcă că la categoria INVITATI din cadrul CA ,numai directorul Goraş are studii superioare .” Propun ca şi reprezentantul Colegiului Medicilor să fie un medic din Carei ‚ mai adaugă Papi Ovidiu care precizează că e normal ca oraşul să aibă un medic prezent in acest CA şi nu o persoană din SatuMare ( a fost propusă Hobian Veronica)  care nu este legată sufleteşte de acest oraş.

Membrii supleanţi din CA al Spitalului au reprezentat o altă problemă discutată in cadrul aceluiaşi punct 3 de pe ordinea de zi. Primarul Kovacs  recunoaşte că este asaltat din mai multe părţi cu  introducerea de membri supleanţi la fiecare categorie  a membrilor prezenţi . DSP Satu Mare va avea  doi membrii supleanţi , in persoana lui Dohan Mariana şi Tamas Livia iar din partea Ordinului Asistenţilor  a fost numită Costea Daniela potrivit celor menţionate de Goraş Ctin.

Datorită neclarităţilor in ce priveşte membrii supleanţi  se propune ca acest punct să fie retras de pe ordinea de zi şi reprogramat pentru o altă şedinţă  iar intre timp se va formula o adresă către Colegiul Medicilor prin care să se solicite numirea unui medic careiean in CA.

Tot la acest punct consilierul Ciută Ilie  solicită ca fiecare Proces Verbal şi ordinea de zi de la fiecare şedinţă de  CA ,să fie prezentat , pentru informare, consiliului local in subordinea căruia este instituţia spitalicească.

Spitalul Carei, prima instituţie de acest  fel din ţară preluată de Consiliul Local a solicitat alocarea sumei de 314.859 lei  din bugetul local pentru  lucrări la Spitalul Municipal Carei , mai exact pentru renovarea Policlinicii .

Suma prevede şi achiziţionarea de aparatură de strictă necesitate pentru desfăşurarea in bune conditii a activităţiilor medicale.Dintre toate aparatele solicitate, Goraş Ctin insistă pe achiziţionarea unui aparat Roentgen, aparat de primă necesitate la ora actuală in unitatea careieană.

Discuţiile au evoluat pe  tema cotei de contribuţie de la bugetul local  la  achizitionarea  a aparaturi necesare şi a renovării propuse.

Papp Zsolt propune modificarea procentului aferent contribuţiei, din proiectul de hotărâre , mai ales că potrivit spuselor primarului Kovacs, Ministerul Sănătăţii incurajează şi acordă sprijin acolo unde şi administraţia  locală se implică financiar.

In acest context, Ciută Ilie vine cu propunerea alocării a 10 procente din bugetul local faţă de 5  procente cât este prevăzut  în proiect , pentru investitiile necesare renovării Policlinicii, parte integrantă din spital. „ Dacă tot suntem singurul Consiliu Local care a preluat o unitate de spital , măcar să profităm de avantajele ce ni se vor oferi ; vom avea mai multe şanse de a primi suma necesară renovării policlinicii .Nu e totuna dacă  primim 1 milion de euro  sau nu îl primim ” afirmă consilierul liberal.

Acest amendament la proiectul de hotărâre intruneşte voinţa unanimă a consilierilor astfel că proiectul de hotărâre este aprobat  cu această  modificare.

Aparatura solicitată de către Spitalul Municipal Carei  pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a activităţii medicale se compune din ecograf portabil,aparat Roentgen digital, diagnostic digital, monitor fetal, analizator automat biochimie, analizator hematologie rapid, Ph metru laborator, criocauter,histeroscop, retinofot, perimetru computerizat, ecograf ocular şi oftalmoscop.

Daniela Ciută

comentarii

de adi la 20 ianuarie 2011 - 01:09

vai doamne,cand voi citi si eu ca se face 1km de sosea in orasul asta_?
sau 1 bloc?
sau o fabrica?
sau orice ceva,orice,numai sa vad ceva….nimik frate,nimik
suntem ca in vaslui,mai rau
cand se va astupa o groapa macar …cu asfalt binenteles,nu cu pamintul ala ce l baga primaria direct din remorca
e jale
pentru redactia ziarului¨

as vrea sa publicati daca se poate cat e salarul mediu in tara si cat e in municipiul Carei din vestul dezvoltat al tarii?

e ca in valea jiului pe aici
mai vezi cate un polistiren lipit pe cate un apartament,pe care doar noi il vedem….,cam asta e dezvoltarea orasului
sa vedeti la anul,vine campania electorala,din nou vom auzi

campus scolar,centura orasului,investitii,bazin de innot,…..toate minciunile posibile…
si multi le cred…..

Lasati un comentariu