10 mâncăruri româneşti care distrug silueta

• publicat la: 22 ianuarie 2011
10 mâncăruri româneşti care distrug silueta

Ştim că mâncărurile tradiţionale româneşti sunt dintre cele mai grase şi favorizează luarea în greutate, dar poftim în continuare la ele. Le ştim care sunt, dar cunoşti câteva trucuri care le fac mai puţin nocive pentru sănătate şi siluetă?

1. Slănina, cârnaţii, jumările

Şi dacă îţi mai amintesc şi de Pomana Porcului, s-a dus de râpă toată cura de slăbire, să nu mai pomenim de colesterol care îşi face de cap la limite anormal de ridicate. Dacă am consuma aceste produse doar la tăierea porcului, adică o dată sau de maxim 2 ori pe an nu ar pune nicio problemă pentru o persoană sănătoasă, însă ne-am obişnuit să mâncăm mult prea multă carne de porc şi de cele mai multe ori preparată în cele mai nocive feluri – prăjită.

Sfat: consumă-le cu moderaţie!

2. Şniţelele prăjite

Şniţelele şi alte pane-uri sunt total neindicate pentru un consum frecvent, deoarece pot produce indigestie, au o densitate calorică foarte mare, un conţinut mare de grăsimi animale saturate care sunt periculoase pentru artere şi inimă, dar şi grăsimi vegetale de prăjire (uleiul) care devin cancerigene prin încălzire la temperatură ridicată. Probleme pe care le pot provoca: pancreatită, crize hepato-biliare, somn agitat, slăbiciune, supraponderalitate, obezitate şi sindrom metabolic, aminteşte prof. dr. Mencinicopschi.

Sfat: consumă-le doar la ocazii speciale!

3. Tochitura

Carnea prăjită are aceleaşi efecte ca şi pane-urile, favorizând creşterea în greutate şi riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancer.

4. Chiftele prăjite

Oricum o dai, oricâte argumente ai aduce în favoarea lor, trebuie să recunoşti: chifteluţele nu sunt alimente sănătoase. O spunem noi, dar o spun şi nutriţioniştii care avertizează asupra riscului de îngrăşare, dar şi de apariţie a diverselor probleme medicale. De exemplu, ştiai că odată tocată, grăsimea din carne se oxidează foarte uşor prin prăjire, generând substanţe cancerigene? Crizele hepato-biliare, hipercolesterolemia, ateroscleroza şi alte boli de inimă, obezitatea şi diversele forme de cancer – sunt numai câteva dintre problemele care te pândesc în cazul unui consum frecvent de chifteluţe sau carne prăjită.

Sfat: consumă-le doar la ocazii, cu moderaţie, prăjeşte-le doar puţin în ulei de palmier şi nu le adăuga mult orez sau făină/cartofi.

5. Ciorbele smântânite

Mândria Ardealului, dar extrem de nocive pentru sănătate şi un adevărat pericol pentru silueta ta. Aşa că dacă obişnuieşti să mănânci frecvent ciorbe albite de smântâna pe care ai turnat-o cu generozitate, mai bine lasă-te păgubaşă şi renunţă la ideea de a ţine dietă. Mai mult, smântâna în cantităţi mari şi frecvent adăugată supelor poate să-ţi înrăutăţească digestia şi creşte densitatea calorică.
Sfat: consumă-le la ocazii, cu moderaţie!

6. Sarmalele

Combinaţia de carne tocată şi orez nu este deloc recomandată, favorizând creşterea în greutate şi indigestia.

Sfat: consumă-le cu moderaţie! Poţi să optezi pentru sarmalele de post cu păsat şi ciuperci.

7. Micii

Amestecul de carne de vită, porc, oaie sau doar un singur fel de carne, tot este o bombă calorică, deoarece are o densitate calorică foarte ridicată, favorizând creşterea în greutate. Mai mult, asociaţi cu pâine şi bere înrăutăţesc digestia şi pot să îmbolnăvească ficatul. Alte riscuri la care te expui dacă vei consuma frecvent mici: cancer la colon, vezică sau pancreasc, pancreatită acută sau cronică. Nici conţinutul de sare nu trebuie ignorat pentru că este peste măsură, fiind contraindicaţi persoanelor obeze, diabeticilor, hipertensivilor, cu boli hepato-renale, cancer, Alzheimer, Parkinson, avertizează specialistul în nutriţie umană.

Sfat: consumă-i cu moderaţie, asociaţi cu vin de ţară pentru a le reduce toxicitatea. O alternativă mai sănătoasă sunt micii din carne de struţ.

8. Plăcinta cu carne

Nici cea de casă nu este mai puţin indigestă sau săracă în calorii, aşa că nu-ţi mai face iluzii. Este un fel de mâncare care te va îngrăşa dacă o consumi frecvent, din cauza asocierii proaste dintre carne cu cocă şi grăsimi animale.

Sfat: consum-o la ocazii şi fereşte-te de cea din comerţ, deoarece conţine multă sare, aditivi alimentari şi grăsimi în exces, recomandă prof. dr. Mencinicopschi.

9. Ciorba de burtă

De regulă o preparăm din stomacul de vită, dar nu ştim că acest organ are proteine de calitate scăzută şi conţine grăsimi saturate în cantităţi mari. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţia umană, avertizează că din cauza purinelor şi a grăsimilor din burtă şi preparatele sale, această ciorbă nu este recomandată persoanelor supraponderale şi obeze, cu gută (o formă de artrită), hiperuricemie (nivel crescut al acidului uric în sânge), hipertensiune, boli hepao-renale şi diabet.

Sfat: consum-o la ocazii, cu moderaţie şi nu adăuga mai multă smântână decât este nevoie!

10. Ciorba de fasole cu ciolan afumat

Este o asociere nerecomandată de medicii nutriţionisti din cauza conţinutului caloric foarte ridicat şi dificil de digerat. În schimb, poţi să optezi pentru iahnia de fasole care este o alegere sănătoasă şi fără un aport ridicat de calorii.
Sfat: se consumă ocazional şi fără asocieri cu alte alimente grele.

sursa  topsanatate

comentarii

de curadeslabire.eu la 23 ianuarie 2011 - 11:38

toate sunt preferatele mele:D

Lasati un comentariu