Băsescu vede 2011 mai bine decât BNR. Noi pe cine credem?

• publicat la: 8 ianuarie 2011
Băsescu vede 2011 mai bine decât BNR. Noi pe cine credem?

Dupa ce BNR ne-a pregătit pentru un an mai greu decât 2010, preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seara că, deşi nu va curge lapte şi miere in 2011, vom trece mai uşor prin noul an.

Cine are dreptate, preşedintele sau consilierul guvernatorului băncii centrale, Adrian Vasilescu, este doar o chestiune de interpretare, susţin analiştii contactaţi de Ziare.com.

Astfel chiar dacă trebuie să luăm măsuri de reducere a deficitului şi de ieşire din recesiune, suntem mai bine pregătiţi pentru ceva rău decât eram anul trecut.

Vasilescu (BNR): Anul acesta va fi mai greu ca 2010

„Din punctul de vedere al bugetului, sigur că va fi mult mai rău. Insă bugetul va fi mai pregătit decât a fost in 2010 pentru a infrunta aceste lucruri. Ce va fi de dat la pensii va fi mai puţin, la salarii mai puţin, aşa că vor fi nişte probleme intr-adevpr severe. Dar se porneşte de la o bază mai puţin dificilă decât in 2010. Băsescu s-a referit la faptul că in 2011 poate să crească economica. (…) Sunt puncte de vedere diferite. Băsescu s-a referit la creşterea economică, Vasilescu s-a referit la situaţia din punct de vedere social şi al bugetului”, ne-a explicat Ilie Serbănescu.

Analistul economic a precizat că scăderile de salarii şi de pensii se vor face resimţite pe toată durata anului, iar deficitul trebuie redus cu 2,5%, faţă de doar 0,4% in 2010.

„2,5 puncte procentuale reprezintă 6 miliarde de euro. E imens. Băieţii ăştia s-au chinuit să facă rost de un miliard. Toată povestea asta cu salariile şi creşterea TVA nu cred că a adus 2 miliarde de euro, iar ţinta pentru 2011 inseamnă cel puţin 6 miliarde”, a mai spus Ilie Serbănescu pentru Ziare.com.

De aceeaşi părere este şi fostul ministru al Privatizării Valentin Ionescu, el afirmând că 2011 nu va fi mai rău, dar nici mai bun. Este adevărat că vor creşte veniturile din consum, dar asta nu inseamnă că va creşte consumul, ci doar preţurile.

„2011 nu va fi mai bun deoarece consumul va creşte pe hârtie cu 1,8%, dar dacă cresc accizele asta induce o cheltuială de consum mai mare. Dacă plătesc 5 lei pe litru de benzină nu inseamnă că iau mai multă benzină ci că s-a scumpit. Veniturile rămân constante şi nu voi avea o modificare substanţială referitor la nivelul de trai comparativ cu 2010. Singurul lucru care ar putea să se intâmple este că vom ieşi din recesiune, dar asta nu inseamnă că vom avea o imbunătăţire a consumului”, a declarat Valentin Ionescu pentru Ziare.com.

Băsescu: România nu are nevoie de bani, avem pentru investiţii cu miliardele

In ceea ce priveşte miliardele de euro despre care vorbea preşedintele Traian Băsescu, analistul economic a precizat că acestea pot fi folosite doar pentru investitii, iar destinaţia lor nu poate fi schimbată pentru a le cheltui la salarii şi servicii.

„Sunt neconsumate pentru că nu ştim ce să facem cu banii ăştia. Sunt bani de cofinanţare sau bani pe care i-am imprumutat de la diferite institutii internaţionale şi pe care nu am fost capabili să ii utilizăm. Asta inseamnă că avem bani pentru investitii, nu inseamnă că avem bani pentru a face orice. Nu poţi să iei banul dintr-un loc şi să il pui in altul. (…) S-au făcut progrese in privinta investitiilor, dar prezenţa unor personaje politice in fruntea unor ministere a fost de rău augur, mai ales la ministerul Transporturilor care a fost ţinut pe loc”, a declarat Valentin Ionescu.

sursa  Ziare.com

Lasati un comentariu