Biblioteca Municipală Carei la ora bilanţului

• publicat la: 11 ianuarie 2011
Biblioteca Municipală Carei la ora bilanţului

Anul 2010 a fost un an bogat in activităţi pentru Biblioteca Municipală Carei.Deşi  sediul provizoriu  de pe str. Iuliu Maniu    nu dispune de spaţiul şi de condiţiile adecvate unei biblioteci, acest aspect nu a constituit un impediment pentru angajaţii bibliotecii in a desfăşura variate şi multiple activităţi pe tot parcursul anului. Buletin de Carei v-a ţinut mereu la curent cu toate evenimentele organizate de Bibliotecă, dela lansări de carte şi până la programe variate pentru copii, pe perioada verii.La toate aceste evenimente şi programe culturale au participat peste 1.259 de persoane .

La ora actuală , instituţia bibliotecii dispune de un fond de carte  care se ridică la circa 104.975  de volume , organizate pe domenii,din care numai in cursul anului trecut au fost achiziţionate 581 volume .Primăria Carei a alocat pentru dotarea cu noi volume a bibliotecii , suma de 8.437 lei dar au existat şi donaţii din partea Bibliotecii Judeţene.

Pentru a facilita accesul utilizatorilor la publicaţii, Secţia de imprumut deţine instrumente de informare tradiţionale: cataloage alfabetice şi sistematice, pe titluri, precum şi buletinele interne ale cărţilor noi.

În ciuda unei sensibile reduceri a  numărului de  cititori , televizorul şi calculatorul fiind alternativele la cititul unei cărţi, totuşi a existat un număr de 1258 persoane care au efectuat peste 20.000 de vizite la bibliotecă pe parcursul anului trecut.Dintre aceştia,un procent de 32 % l-au reprezentat tinerii sub 14 ani. Din  totalul celor care au călcat pragul bibliotecii , 65 % au fost elevi, 16% intelectuali, 6% studenţi şi  6% pensionari . S-au efectuat peste 42.500 tranzacţii de împrumut .

Valoarea unei biblioteci se măsoară nu numai după numărul utilizatorilor, al frecvenţei sau al tranzacţiilor de imprumut, ci mai ales după calitatea serviciilor de informare, de punere in valoare a fondurilor sale. In acest sens, au existat o serie de iniţiative menite să sporească modalităţile de atragere a utilizatorilor. Câteva dintre metodele consacrate de atragere a cititorilor  au fost organizarea de rafturi tematice, expoziţii temporare sau permanente, vitrine cu noutăţi etc., toate acestea in limitele impuse de spaţiul disponibil al secţiei. De asemenea, pentru a crea o ambianţă mai plăcută, s-au  organizat periodic intâlniri , cu ocazia diferitelor sărbători, cu şcolari şi preşcolari dela unităţile de invăţământ din oraş.A existat o bună colaborare şi cu Centrul Cultural  Carei  cu care au fost organizate nu mai puţin de trei lansări de carte :  Istoria secretă a Sătmarului , autor Felician Pop, Vremea şerpilor , autor Ioan Ciarnău şi un volum de poezii al tânărului careiean ,Cristian Svecz- Versuri dansante.Sub directa coordonare a Corinei Nuna, bibliotecarele Nicoleta Latiş, Erika Vălean, Sălăjan Linda,Elisabeta Madi,Daniela Vidican şi Emese Maurer s-au implicat pe tot parcursul anului în toate activităţile derulate.

In perioada imediat următoare, Biblioteca Municipală Carei va fi dotată cu 8 calculatoare de ultimă generaţie, datorită includerii in programul Biblionet, ce va facilita accesul gratuit al careienilor la informaţie.Biblionet este un program de cinci ani care va ajuta bibliotecile să asigure servicii in comunităţile locale sub forma unui parteneriat intre IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară.

Biblionet va reuni factorii de interes din cadrul instituţiilor guvernamentale şi de la nivel local pentru a organiza un conţinut care să răspundă nevoilor cetăţenilor. in urma unei evaluări a situaţiei de fapt , IREX şi partenerii săi au identificat nevoi specifice de informaţie in domeniul educaţiei, pieţei muncii, sănătăţii, dezvoltării economice şi rurale şi culturii, pentru care in prezent nu există resurse suficiente.

Pentru a spori impactul investiţiei in tehnologie pentru bibliotecile publice, partenerii Biblionet vor depune eforturi pentru a promova relevanţa şi importanţa tot mai mare a bibliotecilor in societatea românească actuală şi nevoia de angajare a resurselor corespunzătoare noului rol al bibliotecilor.

Acest proiect va crea premisele transformării bibliotecii, dintr-un spaţiu destinat in principal imprumutului de carte, intr-un  centru comunitar care să iniţieze şi să menţină un permanent dialog intercultural, de integrare prin cultură.

redacţia

comentarii

de andy la 11 ianuarie 2011 - 20:29

oooo, da buna treaba aveti acolo!!!!!! cum nu m-am facut si eu bibliotecar…..

de Costi la 11 ianuarie 2011 - 21:21

bate-ti coasa andy

Lasati un comentariu