Boc a „măritat“ terenuri şi companii de stat în ultimele zile ale anului 2010

• publicat la: 11 ianuarie 2011
Boc a „măritat“ terenuri şi companii de stat în ultimele zile ale anului 2010

După cum le e obiceiul, actualii guvernanţi s-au precipitat să legifereze în ultimele zile ale lui 2010 niscaiva şmecherii în folosul clientelei lor de partid, profitând de faptul că, între Crăciun şi Anul Nou, opinia publică nu prea observă ce se mai semnează pe la Palatul Victoria.

Într-o singură zi, mai exact în 28 decembrie 2010, Emil Boc a semnat două OUG-uri cu cântec.

Prima, OUG nr.126/28.12.2010 legiferează câteva măsuri pentru derularea şi finalizarea privatizării societăţilor comerciale filiale de distribuţie şi furnizare a energiei  electrice „Electrica Moldova” – SA şi „Electrica Oltenia” – SA.

În această ordonanţă, Guvernul României prelungeşte termenul până la care „persoanele îndreptăţite (salariaţi, membri ai consiliului de administraţie şi pensionari) pot achiziţiona acţiuni la societăţile comerciale S.C. E.ON Moldova Distribuţie S.A. şi S.C. E.ON Moldova Furnizare S.A., succesoare legale ale Societăţii Comerciale Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice «Electrica Moldova» – S.A., denumită în continuare «Electrica Moldova S.A.»”. Nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe, chiar dacă sunt scrise negru pe alb, într-un document oficial! Puţin îi pasă guvernului Băsescu-Boc de „salariaţii şi pensionarii îndreptăţiţi să îşi exercite dreptul de a opta pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni cuvenit conform legii”. Cuvintele-cheie din OUG nr. 126/28.12.2010 sunt „membrii aconsiliului de administraţie” şi este clar ca lumina zilei că prelungirea până la 31.12.2011 a perioadei în care pot fi achiziţionate pachetele de acţiuni la Electrica Moldova şi Electrica Oltenia vizează exclusiv interesele băieţilor deştepţi din energie, grupaţi pe lângă principalul partid de guvernământ. Membrii consiliilor de administraţie din aceste companii nu sunt, cum altfel, decât membri ai PDL sau ai celorlalte partide de la guvernare, iar misiunea lor nu poate fi decât aceea de a achiziţiona acţiunile la cele două companii de electricitate, pentru ca mai apoi să vândă cui trebuie. Mai exact, clienţilor politici ai PDL-ului, un partid care a demonstrat (n.red.: vezi mega scandalul ALRO-Băsescu-Udrea-Stolojan) în ultimii şase ani că marile tunuri date în domeniul energetic îi aparţin aproape în exclusivitate.

Cea de-a doua ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern în 28 decembrie 2010, OUG nr.125/28.12.2010, modifică şi completează Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale care deţin în administrare  terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

sursa  www.cotidianul.ro

Lasati un comentariu