Ce spun unghiile despre sănătatea organismului?

• publicat la: 8 ianuarie 2011
Ce spun unghiile despre sănătatea organismului?

Incă din vremea lui Hippocrate unghiile sunt considerate indicatori ai stării generale de sănătate!
Linii, urme de traumatisme, pete albe sau decolorate, forme neregulate, fragilitate, toate acestea sunt semne care apar la nivelul unghiilor şi care indică existenţa unor deficienţe de vitamine şi minerale, infecţii fungice sau afecţiuni grave, precum: anemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cancer. Astfel, dacă organismul nu primeşte o cantitate necesară de proteine sau zinc pe suprafaţa unghiilor pot apărea pete albe; dacă exista o carenţă de fier pe suprafaţa unghiilor se poate observa o curbă concavă la care se adauga o linie proeminentă pe orizontală.

Carenţa din complexul vitaminic B şi biotina se manifestă prin fragilitatea unghiilor şi striaţii multiple pe suprafaţa acestora. Dacă organismul se confruntă cu un deficit de vitamina B12, în special, atunci unghiile devin uscate, neuniforme şi de culoare mai inchisă în partea superioară.

Deoarece unghiile sunt un indicator al stării generale de sănătate se recomandă autoexaminarea periodică a acestora pentru a verifica dacă sunt sănătoase, de culoare roz, dacă suprafaţa este netedă şi nu există curbări sau striaţii.

Afecţiuni care determină modificari ale unghiilor

Modificările unghiilor sunt semne pentru următoarele afecţiuni:
– afecţiuni hepatice – unghiile devin opace (nu transparente) ci albe;
– boli renale – jumătate de unghie are o nuanţa deschisă (albă) şi cealaltă jumătate este sănătoasă, de culoare roz;
– boli cardiovasculare si diabet zaharat – spre vârf unghiile au o nuanţă inchisă, iar pe suprafaţa acestora se pot observa semicercuri;
– afecţiuni ale tiroidei – unghii fragile, care se rup cu usurinţă;
– psoriazis – unghii fragile, cu striaţii pe suprafaţa acestora;
– boli ale plămânilor – unghii curbate spre în jos, în nuante de albastru sau violet;
– artrita reumatoidă – unghii „bombate”, de formă convexă;
– polipi nazali şi infecţii cronice ale sinusurilor – unghii în nuanţe de galben;
– infecţii bacteriene – unghii în nuanţe de verde;
– infecţii fungice (onicomicoza) – unghii îngroşate, inegale în nuanţe de albastru închis;
– cancer de piele – prezenţa unei dungi în nuanţe  de negru sau maro pe suprafaţa unghiei.

Semne specifice ale unghiilor

In funcţie de culoare

Dacă unghiile încep să îşi schimbe culoarea sau textura, una dintre cele mai comune cauze este infecţia fungică. De asemenea, afecţiuni comune, precum afecţiunile tiroidei pot determina modificări patologice ale unghiilor, acestea devenind uscate, casante şi cu multiple striaţii.

1. Nuanţa de albastru – indicator pentru boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC), emfizem pulmonar sau alte boli pulmonare. Nuanţa de albastru a unghiilor reprezintă un tip de cianoză cauzat de existenţa unui nivel scăzut de oxigen care circulă în globulele roşii din sânge. Totodată, acestea pot reprezenta un nivel ridicat al hemoglobinei în circulatia sanguină. Dacă unghiile revin la culoarea naturală, în urma încălzirii şi/sau masajului, cauza acestui semn este tulburarea de circulaţie a sângelui cauzată de expunerea la frig, constricţie (ţesuturi sau vase sangvine care furnizează oxigen ţesuturilor) sau din alte motive. Dacă unghiile îsi păstrează nuanţa de albastru, atunci poate fi vorba despre o afecţiune sau anomalie structurală care interferează cu capacitatea organismului de a oxigena globulele roşii din sânge.

2. Nuanţa închisă (spre negru) – indicator pentru anemie, deficit de vitamina B12, infecţii bacteriene, boli renale cronice, tulburări ale glandei suprarenale, afecţiuni hepatice, cancer sau melanom, intoxicaţie cu argint (metale grele), traumatisme.

3. Nuanţa deschisă (alb) – indică boli renale, afecţiuni hepatice sau anemie. Liniile albe poziţionate pe orizontala unghiilor pot semnala deficienţa de proteine.

4. Pete albe – uneori acestea apar din cauza unei carenţe de zinc, carenţa de fier sau leziuni la nivelul unghiilor. Totodată, aceste pete albe pot indica şi anumite afecţiuni interne, cum ar fi artrita sau otrăvirea.

5. Zone albe sub unghii – porţiuni albe vizibile sub unghie, în mod special în vârful unghiei, indică o infecţie fungică care necesită tratament medical. Dacă jumătate de unghie are o nuanţă deschisă (albă), şi cealaltă jumătate are o nuanţa mai închisă, mai ales spre vârful unghiei, atunci există riscul ca pacientul să sufere de o boală de rinichi.

6. Nuanţa de gri (cenuşiu) – sugerează afecţiuni precum: artrita reumatoidă,  edem, malnutriţie, complicaţii după o intervenţie chirurgicală, glaucom, boli pulmonare, emfizem sau boli cardiovasculare.

7. Nuanţa de verde – unghiile cu această nuanţă sunt asociate cu existenţa unei alergii, infecţii bacteriene, infecţii fungice localizate sau un emfizem sever.

8. Nuanţa de galben – indicator pentru afecţiunile specifice sistemului limfatic, boli ale sistemului respirator, diabet zaharat sau afecţiuni hepatice. Colorarea în nuanţe de galben a unghiilor poate apărea din cauza afecţiunilor respiratorii, precum bronşita acută sau umflarea mainilor (limfedem). In cazul sindromului unghiilor galbene, acestea se îngroasă, cresc cu dificultate şi conduc la modificări de culoare. Unghiile afectate de această boală pot fi lipsite de cuticule şi se pot detaşa de ţesut în anumite zone.

9. Nuanţe de violet – privarea de oxigen, afecţiuni circulatorii, malformaţii congenitale.

10. Nuanţe de roşu
– hemoragie cerebrală, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli pulmonare, atac de cord, intoxicaţia cu monoxid de carbon.

11. Pete întunecate (nuanţe de negru-gri) pe laterale – indică existenţa unei boli renale.

12. Linii în nuanţe de roşu sau maro pe lungimea unghiilor – pot fi cauzate de endocardita (inflamaţie a ţesutului inimii) sau trichineloză (infecţie parazitară cauzată de prepararea necorespunzătoare a cărnii de porc). Existenţa unei linii simple, în nuanţă de albastru închis, este un semn al cancerului de piele.
Dungi închise la culoare (nuanţa de negru) pe suprafaţa unghiilor indică existenţa unei afecţiuni cardiace (ateroscleroza coronariană), iar liniile subţiri în nuanţe de negru indică o boală de inimă.

13. Pete sub unghii în nuanţe de maro – indică afecţiuni comune ale pielii, precum psoriazisul. Petele maro-roşiatice indică o deficienţă de acid folic, proteine sau vitamina C.,carenţă de fier din organism. Dacă aceste striaţii sunt ondulate atunci indică afecţiuni precum, psoriazis sau artrita inflamatorie.
– dacă unghiile sunt uscate şi fragile indică existenţa unei afecţiuni a tiroidei.
– prezenţa liniilor orizontale pe suprafaţa unghiei sunt semne pentru diabet zaharat, boli circulatorii, febră manifestată în trecut sau malnutriţie.

In funcţie de aspect
– dacă unghiile par să se curbeze în jurul degetului este un semn pentru bolile de plămâni, afecţiuni hepatice sau boli inflamatorii intestinale.
– dacă pe suprafaţa unghiei apare o linie care împarte unghia în două indică o afecţiune a tiroidei.

Recomandări pentru unghii sănătoase

Pentru a avea cu adevărat unghii sănătoase şi puternice trebuie să acordaţi o atenţie deosebită alimentaţiei şi să puneţi accept pe adoptarea unei alimentaţii echilibrate. Complexul vitaminic B şi minerale, precum zinc, calciu, fier, impreună cu vitamina D contribuie la menţinerea sănătăţii unghiilor şi a întregului organism.

Aceste elemente esenţiale se găsesc în: gălbenuşul de ouă, unt de arahide, brânză, conopidă, cereale integrale, linte, lapte, precum şi în multe alte surse alimentare, însă într-o cantitate mai mică. Sunt recomandate şi suplimentele nutriţionale, dar de regulă se optează pentru sursele naturale deoarece sunt mai eficiente iar organismul le asimilează mai usor şi în plus, acesta beneficiază de proprietăţile celorlalte vitamine şi minerale existente în aceste surse naturale.

Un factor important pentru menţinerea sănătăţii unghiilor este lumina soarelui. Organismul are nevoie ca lumina naturală să intre în contact direct cu pielea în scopul procesării corecte a vitaminelor A si D. In lipsa acestui proces vital, unghiile, părul şi oasele nu se vor dezvolta armonios!

Este nevoie de aproximativ 6 luni pentru ca o unghie să crească complet, de la cuticulă până in vârf, în cazul unei deteriorări complete a acesteia. Ca urmare a unui traumatism mai vechi puteţi identifica pe suprafaţa unghiei striaţii, pete sau linii.

Specialistii in reflexologie susţin că pe suprafaţa unghiilor pot apărea linii longitudinale din cauza stresului şi în urma unor perioade emoţionale îndelungate.

Sfaturi utile

Sfaturi pentru a menţine sănătatea unghiilor, pentru a preveni infecţiile şi pentru a îmbunătaţi aspectul acestora:
– Păstraţi-vă unghiile curate şi uscate;
– Evitaţi folosirea lacurilor de unghii care conţin formaldehida sau acetona;
– Manichiura trebuie facută numai cu instrumentele proprii;
– Nu inlăturaţi cuticulele şi nu curăţaţi adânc sub unghii, deoarece pot conduce la infecţii.
– Daca aveţi unghii false, autoexaminaţi frecvent unghiile pentru a observa instalarea nuanţei de verde – semn al infecţiei bacteriene.
– Adoptaţi o dietă echilibrată şi administraţi-vă vitamine pe bază de biotină.
– Zilnic, aplicaţi pe unghii şi cuticule cremă hidratantă. Cremele cu uree, fosfolipide sau acid lactic previn crăparea unghiilor.
– Unghiile încarnate nu trebuie să le scoateţi singuri; apelaţi la un medic dermatolog pentru că această procedură să fie realizată în deplină siguranţă.

sursa  sfatulmedicului.ro

Lasati un comentariu