Cine a creat primul virus de calculator?

• publicat la: 25 ianuarie 2011
Cine a creat primul virus de calculator?

Luna aceasta se împlinesc 25 de ani de la crearea primului virus informatic care a dat naştere ulterior unei adevărate industrii.

Viruşi informatici din prezent urmăresc să fure tot din computere. Aceştia vor culege orice fel de informaţii despre utilizatori, până la culoarea ochilor şi a parului , şi vor examina fiecare document stocat pe computerele infectate. Aceasta este concluzia exprimată de către Alexander Gostev, expert-şef de securitate în cadrul companiei Kaspersky Lab, în analiza “Outcomes for 2010 and Predictions for 2011”.

Românii de la BitDefender văd, anul acesta, principalele ameninţări în reţele botnet, în aplicaţiile şi plugin-urile false pentru reţele sociale şi în viruşii pentru smartphone-urile Android. Cei de la Panda Labs au o listă cu 60 de milioane de ameninţări.

Lucrurile nu au stat întodeauna aşa. Totul a pornit acum 25 de ani când doi fraţi din Pakistan, Basit şi Amjad Farooq Alvi, au inventat un software cu care vroiau să identifice programele copiate. Astfel a luat naştere “Brain”, primul virus informatic, în luna ianuarie a anului 1986.

Programul creat de Basit şi Amjad Farooq Alvi s-a răspândit rapid pe calculatoare de la un floppy disk la altul.
“Am creat acest program pentru a detecta plagiatorii, vroiam să îi prindem pe cei care copiază”, declara Amjat, în revista Time, în 1988.  Se pare că el şi fratele său au scris mai multe programe care au fost copiate fără permisiunea lor.

Aceasta este o scuză ciudată, având în vedere că cei doi fraţi au fost implicaţi apoi în crearea şi comercializarea de software pirat, lucru care nu era ilegal în Pakistan la acea vreme.

“Aceştia vindeau copii de DOS, Word şi software comercial, potrivit lui Robert Slade, de la International Information System Security Certification Consortium.

Un australian a creat primul antivirus

Slade spune că chiar dacă încercau să facă ceea ce au afirmat, aceştia nu procedau corect. “Un virus nu este o metodă bună de a controla nimic, pentru că virusul nu face decât să se răpândească”, a afirmat Slade.

Brain era un virus inofensiv. Acesta nu făcea decât să schimbe  eticheta de volum a harddisk-ului în “@ brain”.

Australianul Roger Thompson a fost primul care a descoperit virusul Brain. Acesta a dat peste virus din greşeală. “Am auzit despre aceşti viruşi şi m-am gândit să verific să văd dacă calculatorul meu e infectat. Aşa că am inventat un program să-i descopăr. Primul pe care l-am descoperit a fost Brain”, a delcarat acesta.

Thompson a creat un antivirus denumit Virus Buster care a fost folosit ca antidot şi pentru alţi viruşi care au apărut după Brain precum “Ohio”, “Den Zuk”, “Stoned” and “Jerusalem”.

“Jerusalem” a fost cel mai pericolos virus, îşi aduce aminte Thompson. “Acesta ştergea orice program care era rulat, aşa că nu putea fi ignorat”, a mai spus acesta.

Antivirusul Virus Buster creat de acesta a avut la un moment dat o cotă de piaţă de 60%. Thompson locuieşte acum în SUA şi lucrează pentu AVG, unul dintre cei mai importanţi producători de soluţii de securitate.

SURSA: news.com.au

Lasati un comentariu