Cum scapi de certificatul energetic obligatoriu pentru locuinţe?

• publicat la: 3 ianuarie 2011
Cum scapi de certificatul energetic obligatoriu pentru locuinţe?

Incepând cu 1 ianuarie 2011 românii care vor să vândă o locuinţă trebuie să se prezinte la notari şi cu un certificat care să ateste performanţa energetică a acesteia.

Deşi ar trebui să fie obligatoriu, in lege există portiţe prin care pot fi realizate tranzacţii imobiliare şi fără certificat energetic. Astfel, cumpăratorul poate accepta să cumpere locuinţa fără certificat energetic, asumându-şi riscul nedeţinerii informaţiilor din certificatul energetic, informează Romania Liberă.

„Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse in conţinutul certificatului de performanţa energetică a clădirii”, se arată in Hotărârea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

In certificatul energetic vor fi trecute informaţii privind costurile cu intreţinerea locuinţei, incluzând printre altele consumul de căldură pentru incălzire, apă caldă şi iluminat.

In funcţie de acestea, fiecare apartament va fi incadrat intr-o clasă energetică, de la clasa A, care indică o eficienţă energetică ridicată, la clasa G, eficienţa energetică scăzută. Notarii nu vor putea legaliza tranzacţiile imobiliare fără aceste acte.

Legea privind performanţa energetică a clădirilor urma să intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in decembrie 2009 să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic, pentru că la acea dată nu existau suficienţi auditori acreditaţi.

sursa  Ziare.com

comentarii

de Audit Energetic la 16 februarie 2012 - 21:32

Dect sa-ti asuni un risc mai bine ai si certificatul cand cumperi casa.

Lasati un comentariu