De ce se citesc analizele copiilor români la Viena. Ajută-i să se vindece în ţară!

• publicat la: 26 ianuarie 2011
De ce se citesc analizele copiilor români la Viena. Ajută-i să se vindece în ţară!

Cu mesajul «Nu mă ignora», o organizaţie nonguvernamentală a dat startul unei campanii de strângere de fonduri pentru înfiinţarea primului centru de excelenţă pentru tratarea cancerului limfatic
din România

„Este posibil să diagnosticăm şi să tratăm şi în România copiii şi tinerii care până acum trebuiau trimişi în străinătate, cu costuri imense pentru familiile lor”, afirmă doctor Margit Şerban, şefa Centrului de Transplant Medular de la Spitalul Clinic pentru copii „Louis Ţurcanu” Timişoara. Medicul susţine că orice caz de leucemie s-ar putea transforma „dintr-o tragedie, într-o boală tratabilă într-un spital de stat”, disponibil pentru toţi copiii care au nevoie de tratament în România. O soluţie ar reprezenta-o înfiinţarea unui centru performant pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului limfatic, la Clinica de Oncopediatrie Louis Ţurcanu din Timişoara. „Un laborator performant este absolut necesar pentru diagnosticarea în profunzime şi tratarea corectă a bolnavilor”, mai spune prof. dr. Margit Şerban.

Deşi nu există statistici oficiale, potrivit Salvează Vieţi, în România sunt peste 5.000 de copii bolnavi de leucemie sau alte cancere limfatice, anual fiind înregistrate alte 500 de cazuri. La Timişoara sunt 350 de copii şi adolescenţi cu această maladie în îngrijirea medicilor de la Clinica „Louis Ţurcanu”. Pentru diagnosticarea acestora, şefa unităţii sanitare, prof. dr. Margit Şerban, le trimite analizele la Viena, la Spitalul Sf. Ana. Curând însă, suportul din partea străinilor nu va mai exista, declară Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Salvează Vieţi, ONG-ul implicat în campania de strângere de fonduri pentru înfiinţarea centrului de diagnoză. Asociaţia Salvează Vieţi a început campania de strângere de fonduri pentru Clinica de Oncopediatrie „Louis Ţurcanu” din Timişoara în decembrie 2010. Aici ar trebui înfiinţat primul Centru de Excelenţă în diagnoza şi tratamentul cancerului limfatic din România, dacă se strânge suma necesară – de un milion de euro.

Un centru performant costă 1 milion de euro

O parte din bani s-au adunat din decembrie, când Salvează Vieţi a strâns 400.000 de euro din redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit de către 300 de firme şi din donaţiile a 80 de persoane fizice.
„Copiii bolnavi de cancer aşteaptă în continuare ajutorul nostru”, spune Carmen Uscatu. „Se spune că ne naştem cu şanse egale, dar şansele copiilor bolnavi de cancer din România sunt mult mai reduse faţă de ale celor din lumea civilizată”, afirmă reprezentanta Salveaza Vieţi.

Acum orice român poate dona 2 euro prin SMS la numărul 858, pentru construirea şi dotarea acestui centru de la Timişoara. „Încercăm să facem auzită vocea acestor copii, pentru care o donaţie de 2 euro poate creşte speranţa la viaţă. Aceşti copii luptă din greu cu boala lor, sunt mici, sunt puternici, dar au nevoie de sprijin. Renunţaţi astăzi la unul dintre micile capricii cotidiene în favoarea lor şi donaţi 2 euro prin SMS la 858”, a mai spus Carmen Uscatu.

sursa  gandul.ro

Lasati un comentariu