Efectele ceaiului verde asupra sănătăţii dinţilor şi parodonţiului

• publicat la: 24 ianuarie 2011
Efectele ceaiului verde asupra sănătăţii dinţilor şi parodonţiului

Utilizat în cultura asiatică de peste 4000 de ani, ceaiul verde este din ce în ce mai consumat şi în ţările occidentale. Popularitatea acestuia a crescut mai ales datorită utilizării sale în compoziţia unor băuturi răcoritoare şi promovării în mass-media a efectelor sale antioxidante.
În timp ce medicina tradiţională japoneză şi chineză recomandă consumul ceaiului verde ca panaceu universal, studii ştiinţifice actuale evidenţiază beneficii specifice pentru sănătate în special în prevenţia cancerului, în bolile cardiovasculare şi scăderea în greutate.
Un studiu recent publicat în “Journal of Periodontology” dezvăluie un alt atribut al ceaiului verde şi anume efectul său pozitiv la nivel parodontal. Cercetătorii au evidenţiat ca ingestia zilnică de ceai verde prezintă numeroase beneficii pentru cavitatea bucală. Studiul a inclus un lot de 90 de persoane de sex masculin, cu vârste cuprinse între 49 şi 59 de ani iar rezultatele au arătat că cei care consumau zilnic ceai verde prezentau o stare de sănătate parodontală superioară faţă de ceilalţi subiecţi. Au fost examinaţi trei indicatori ai bolii parodontale ( adâncimea pungilor parodontale, pierderea clinică de ataşament şi sângerarea la sondare) ce sugerează existenţa unui răspuns inflamator la bacteriile din cavitatea orală.

Cercetătorii au observat că pentru fiecare ceaşcă de ceai verde pe zi s-a înregistrat o scădere a celor trei indici ceea ce se traduce printr-o frecvenţă mai scăzuta a bolilor parodontale la subiecţii respectivi. Această caracteristică a ceaiului verde poate fi atribuită prezenţei antioxidantului numit catechină.
Autorul acestui studiu, doctorul Yoshihiro Shimazaki de la Universitatea Kyushu din Fukuoka, Japonia a dorit să investigheze proprietăţile ceaiului verde mai ales datorită frecvenţei crescute a consumului zilnic de ceai verde din ţara sa, însă şi pentru faptul că în lumea medicală se fac tot mai multe conexiuni între sănătatea parodontală şi cea a întregului organism.
Parodontita este o afecţiune inflamatorie a aparatului de susţinere a dintelui care provoacă distrucţii inegale, rapide, profunde şi antrenează pierderea ireversibilă a ancorajului ducând la pierderea dinţilor în lipsa unui tratament corespunzător şi este asociată progresiei unor boli precum cele cardiovasculare şi diabetul.
Efectele benefice ale ceaiului verde se manifestă nu numai la nivel parodontal, ci şi la nivel dentar stopând apariţia leziunilor carioase prin eliberare de fluor.
Medicii recomandă consumul a trei căni de ceai verde pe zi iar efecte similare au ceaiul alb, negru, oolong si pu’erh, provenite din aceeaşi plantă Camellia sinensis. Spre deosebire de acestea însă, în cazul ceaiului verde procesul natural de fermentaţie este oprit tehnologic.
Ceaiul verde mai este indicat în tratamentele de slăbire, terapia antitumorală, oboseală fizică sau intelectuală, stimularea sistemului nervos, imbunătăţirea memoriei , protecţia ficatului, tratamentul afecţiunilor bacteriene şi virale, alergii, afecţiuni urinare, hipercolesterolemie.

Este utilizat pe scară largă şi în industria dermato-cosmetică, în special datorită efectelor sale anti-îmbătrânire, antiseptice, antialergice, antimicotice şi capacităţii sale de a favoriza regenerarea şi cicatrizarea pielii.

sursa  Stiinta.info

Lasati un comentariu