Mamele care cresc doi copii in concediul de maternitate primesc o singură indemnizaţie

• publicat la: 8 ianuarie 2011
Mamele care cresc doi copii in concediul de maternitate primesc o singură indemnizaţie

Mămicile care au născut după data de 1 ianuarie şi care mai au acasă incă un copil de până in doi ani vor primi mai puţini bani, se arată in normele de aplicare a ordonantei de urgenţă privind indemnizaţiile pentru mame.

Astfel, femeile care se află in concediu maternitate şi nasc al doilea copil nu beneficiază de majorarea indemnizaţiei cu 600 de lei.
Practic, mamele işi vor creşte cei doi copii cu o singură indemnizaţie.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat  că mamele care nasc in perioada concediului de creştere a copilului vor primi in plus şase sute de lei.
Mamele pot alege intre două variante de indemnizaţie pentru creşterea copilului.


Astfel, prima variantă prevede:
-Indemnizatie acordată pe perioada de un an de zile, intre 600 şi 3.400 de lei lunar, bazată pe media veniturilor nete lunare obţinute in ultimul an de muncă

– concediu fără plată,  după primele 12 luni de concediu de creştere a copilului.

– prima de reintoarcere la muncă, in valoare de 500 de lei pe lună, plătită până când copilul implineşte 2 ani, dacă părintele decide să se reintoarcă la muncă oricând in primele 12 luni de concediu maternal.

A doua variantă:

– concediu maternal de 2 ani
– indemnizatie lunară, timp de 2 ani de zile in cuantum intre 600 şi 1.200 de lei pe intreaga perioadă de concediu, calculat raportat la 75% din media veniturilor nete din ultimul an (dar nu mai mult de 1.200 de lei / lună).

In cazul in care se intoarce la locul de muncă, cine  care alege a doua variantă nu beneficiază de prima de re-angajare din partea statului.

Actul normativ a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011 şi se va aplica exclusiv pentru părinţii ai căror copii s-au născut pe 1 ianuarie 2011 sau după această dată. Astfel, dacă un copil a fost născut pe 31 decembrie 2010, părinţii vor beneficia de prevederile legislative actuale, care oferă indemnizaţie intre 600 şi  3.400 de lei timp de doi ani de zile.

Părinţii care se vor incadra in prevederile noii ordonanţe vor fi nevoiti să aleagă una dintre cele două variante de indemnizaţie, pe care nu o vor putea schimba.

Din estimările Guvernului, 35-40% dintre mame vor opta pentru prima variantă de concediu maternal, iar restul pentru a doua variantă.

sursa  Stiri.rol.ro

Lasati un comentariu