Pagini de istorie sătmăreană redate de Viorel Câmpean

• publicat la: 27 ianuarie 2011
Pagini de istorie sătmăreană redate de Viorel Câmpean

Un numeros public a ţinut să-i fie aproape istoricului drd.Viorel Câmpean la lansarea celor două volume ale lucrării „Oameni şi locuri din Sătmar”, eveniment ce a avut loc la  Casa Creaţiei din Satu Mare. Lucrarea ,deosebit de complexă,  include date şi informaţii despre 130 de personalităţi reprezentative pentru cultura sătmăreană.

La lansare au participat prefectul Radu Giurcă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean- Adrian Ştef, directorul Centrului de Creaţie- Felician Pop, directorul Bibliotecii Judeţene- Mircea Ardelean, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare- Dan Maier, prof.Rozalia şi Gheorghe Cosma, Voicu D. Rusu,Ioan Ciarnău , preotul greco-catolic Vasile Goje, criticul Virginia Paraschiv din Focşani , Mihai Ganea din Baia Mare, etc.

Viorel Câmpean a fost asemănat de Felician Pop ,directorul Centrului  de Creaţie , cu Dariu Pop , un veşnic căutător de informaţii pe întreg cuprinsul judeţului.

Tot Felician Pop afirmă că„ numărul mare de participanţi dau dimensiunea acestui eveniment şi nu cred că spun vorbe mari dacă consider  că avem parte de o sărbătoare a spiritului. Omul Viorel Câmpean ne serveşte o lecţie de modestie şi uriaş altruism.  Îi doresc ca să continue să  fie o piedică în calea uitării.”.

Prefectul Radu Giurcă a înmânat autorului o Diplomă de Onoare şi consideră cartea „ o adevărată enciclopedie a judeţului nostru . Recunosc că m-a acaparat datorită informaţiilor despre Ioan Popdan din satul natal al părinţilor mei”.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean , Adrian Ştef,  face cunoscut celor prezenţi că tocmai din participarea la astfel de evenimente s-a născut ideea de a sărbători şi cinsti oamenii de cultură sătmăreni.” În această amplă lucrare m-am regăsit şi eu, în pasajele despre localitatea Pomi ,de unde este tatăl meu.Această carte poate constitui o bază de pornire la realizarea monografiei judeţului pe care vă vom sprijini să o realizaţi.”

La adresa colegului Viorel Câmpean, directorul Bibliotecii Judeţene , Mircea Ardelean are numai cuvinte de laudă , „ este o onoare pentru mine de a putea rosti câteva cuvinte despre cel care aduce la lumină portretele unor personalităţi ce s-au jertfit pentru dreptate şi adevăr şi despre cel care scoate în evidenţă contribuţia pe care înaintaşii noştri şi-au adus-o la păstrarea identităţii neamului românesc.”

Dintre toate aprecierile de care a avut parte la lansare, una din ele s-a detaşat nu numai prin ineditul ei  ci şi prin recunoaşterea unanimă. Voicu D. Rusu a redat cel mai bine calitatea de „ coleg util” a istoricului Viorel Câmpean.

Viorel e un coleg drag mie şi  foarte util ,care mă face să nu mai am nevoie de calculator.Decât să caut pe google , mai bine îi dau un telefon. Este un curajos. A avut curajul de a pune în lumină iluştri noştri înaintaşi, acei preoţi greco- catolici de care se vorbeşte prea puţin.Viorel este o personalitate ce propune itinerarii istorico-culturale în nordul nostru de ţară ce adăposteşte un izvor nesecat de cultură.”

Editorul Aurel Pop    face cunoscută activitatea de până acum a colaboratorului Viorel Câmpean care a încheiat în forţă anul 2010.” Are până acum 2500 de pagini editate.Face o radiografie a tuturor localităţilor din judeţ dar sper să nu se oprească aici.Mai avem subiecte :despre preotul Miclăuş încă nu s-a scris nimic, Sătmarul a dat doi miniştri, am avut un ambasador al României în Zair ( Octavian Luţaş)”.

Prin prezenta lucrare , preotul Goje din Ardud consideră că autorul a readus la viaţă personalităţi demult uitate.

” Vorbesc aici de oameni care se vroiau demult îngropaţi . Lansez aici ideea ca această carte să nu lipsească din  biblioteca niciunei localităţi din judeţ ”.


Fermecat de cuvintele vorbitorilor, Viorel Câmpean a mulţumit tuturor pentru susţinere. Atmosfera caldă , prietenească , aprecierea de care s-a bucurat  lucrarea prezentată au reprezentat  imboldul necesar autorului de a continua, de a merge mai departe , de a scoate la lumina alte şi alte evenimente acoperite de uitare.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu