Premierul s-a prins că benzinarii au păcălit şi şoferii şi statul

• publicat la: 27 ianuarie 2011
Premierul s-a prins că benzinarii au păcălit şi şoferii şi statul

Premierul Emil Boc a constatat, în sfârşit, ieri, că plătim pentru benzină preţuri nesimţite, care nu au nici o legătură cu evoluţiile cotaţiilor la bursă pentru ţiţei, cursul valutar sau taxele percepute de stat. Nu doar populaţia este păcălită ci şi statul pentru că, după cum susţine premierul, deşi au ieşit cu profituri mari din majorările de anul trecut, companiile petroliere au raportat pierderi.

RING aminteşte că doar pe parcursul anului trecut preţul benzinei la pompă a crescut cu un leu. În consecinţă, anunţă EVENIMENTUL ZILEI, Emil Boc a cerut ANAF şi Consiliului Concurenţei să efectueze o inspecţie generală la companiile petroliere. Totodată, el a cerut Consiliului Concurenţei o analiză suplimentară a pieţei carburanţilor.

Premierul a intrat ieri în posesia raportului solicitat pe tema majorării preţului carburanţilor în 2010 potrivit căruia companiile petroliere sunt suspectate că şi-au mutat în străinătate profiturile – situaţie în care şi statul a fost fentat la plata impozitului pe profit şi a TVA, anunţă NAŢIONAL. De asemenea, potrivit raportului , citat de ANTENA3, întocmit în cazul producătorilor şi distribuitorilor de benzină şi motorină, pe parcursul anului trecut preţul carburanţilor la pompă a fost majorat nejustificat, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat.

Verificările efectuate, explică ziarul CURENTUL, au indicat că, în cursul anului 2010, când preţul la pompă a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situaţii în care s-a declanşat o creştere semnificativă a acestuia, iar analiza efectuată a indicat că, în majoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare a deciziilor consiliilor de administraţie, la nivelul tuturor companiilor verificate, preţurile de desfacere la pompă fiind aproape identice.

Pe de altă parte, susţine GÂNDUL, petroliştii îl acuză pe Emil Boc că nu ştie aritmetică. Petrom a anunţat, că majorarea preţurilor la carburanţi, de 24% la motorină şi 20% la benzină, în 2010, a fost determinată exclusiv de modificarea taxelor, în primul rând creşterea TVA, de fluctuaţia cotaţiilor internaţionale la aceste produse şi de deprecierea leului în raport cu dolarul. De asemenea reprezentanţii Rompetrol, citaţi de MEDIAFAX au declarat că raportul ANAF cuprinde o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actual.

În acest timp boicotul şoferilor continuă până când se vor vedea schimbări la pompă. „Mă bucur că premierul ne dă dreptate, dar nu ne vom opri aici. Până duminica viitoare vreau să strângem 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din România şi să cerem guvernului o audienţă în care să fie prezenţi şi reprezentanţi ai benzinarilor. Dacă acest lucru nu se rezolvă, vom începe proteste timp de o lună îndreptate împotriva OMV şi Petrom şi veţi vedea atunci adevăratele rezultate. Doar aşa îi va ustura la buzunar aşa cum ne ustură pe noi, zilnic, când alimentăm”, a afirmat Dragoş Furtună, unul dintre iniţiatorii protestelor, citat de RING.

sursa  ziare.ro

Lasati un comentariu