Ruinele, consecinţa nepăsării

• publicat la: 23 ianuarie 2011
Ruinele, consecinţa nepăsării

Pe strada Tireamului , intre Grădiniţa nr.5 şi  clădirea fostei secţii de contagioase, unde actualmente functioneaza  Psihiatria , se află  clădirea care adăpostea până acum câţiva ani Birourile Administrative ale Spitalului Carei.

Odată cu  darea in folosinţă a noului spital, clădirea de pe strada Tireamului a fost lăsată in voia sorţii, nemaifiind adminstrată de nimeni. Casa a devenit adăpost pentru oamenii străzii, geamurile au dispărut demult iar in interior domneşte o mizerie de nedescris.

Prezent la o emisiune radiofonică, primarul Kovacs a afirmat că  imobilul este in proprietatea Consiliului Judeţean astfel că doar acesta poate efectua lucrări de renovare sau poate dispune instrăinarea lui.

După lăsarea intunericului, nimeni nu are curajul să treacă pe trotuarul din faţa ei  de frica celor ce se adăpostesc inăuntru  pe timpul nopţii. Situaţia nu este una singulară, nu este singura clădire aflată in stare avansată de  degradare, dar aceasta afectează locuitorii din zona străzii Tireamului care se intorc seara de la serviciu sau din alte părţi  şi nu se simt in siguranţă când sunt nevoiţi  să treacă pe lângă ea.

In plin centru, pe artera principală a oraşului, se află o clădire care nu face deloc cinste oraşului nostru. Clădirea se află in incinta parcului dendrologic şi nu a fost renovată de zeci de ani , ajungând astăzi in situaţia de a fi un adevărat focar de infecţie.

Este  un paradis al şobolanilor , pe timp de noapte,  şi o toaletă publică de ocazie pentru cei ce traversează parcul.  Deşi  această ruină este vizibilă , datorită amplasamentului central, de către toţi cei care tranzitează oraşul  şi aduce deservicii  imaginii  localităţii, nimeni din cei care s-au perindat la conducerea oraşului in ultimii 20 de ani nu a luat până în prezent nicio măsură de remediere a situaţiei.

Câţiva paşi mai departe, tot în parcul dendrologic, se află ruinele vechiului cinematograf al oraşului ,cândva neîncăpător  pentru cei ce doreau să vizioneze  filmele româneşti sau străine ce rulau la vremea respectivă. De câte ori se desfăşoară o activitate cultural-artistică pe terenul de handbal din parc, ruinele fostului cinematograf sunt o prezenţă hidoasă  în fundalul scenei, zgâriind retina celor prezenţi în tribune ca spectatori.

Prăbuşit în urma cu 10 ani datorită stratului gros de zăpadă de pe acoperiş, nici până în prezent nu a fost posibilă găsirea unei soluţii pentru cosmetizarea lui.

In cealaltă parte a  oraşului , pe strada Uzinei, există o clădire care datează din perioada de glorie a fabricii UNIO Carei şi care  adăpostea muncitorii nefamilişti ai unităţii respective . Imobilul,  o relicvă a unor vremuri nu demult apuse, demonstreză încă odată că lipsa de implicare în intreţinere duce la o asemena stare de degradare care cu greu se mai poate remedia.

Mai sunt şi alte clădiri in stadiu avansat de degradare  dar  ce este interesant  este faptul că niciuna dintre administraţiile locale de până acum nu a reuşit să găsească o soluţie viabilă pentru aducerea acestor ruine  la  stadiul de clădire funcţională.

Daniela Ciută

comentarii

de xy la 23 ianuarie 2011 - 20:28

din pacate pe langa acestea in orasul nostru nu exista niciun teren de sport public, intretinut

pana in prezent nu am auzit sau nu am citit, ca exista vreun plan pentru modernizarea terenurilor de sport din parc, care dupa parerea mea e singura din localitatea noastra accesibila pt. locuitori si unde sunt organizate evenimente cu destul de multi spec tatori pe niste tribune catastrofale

de CAREIAN la 24 ianuarie 2011 - 07:41

Banuiesc ca printr-un Raport al Consiliului Local (sau o sesizare )inaintat Consiliului Judetean, semnat de cei 19 Consilieri,s-ar putea rezolva cladirea lasata in paragina de pe str.Tireamului.Dar trebuie initiativa si unitate si din partea Consilierilor.Da,Cladirea se afla in Carei dar e rusinea celor in a caror proprietate se afla.Nu este greu sa vina oricare dintre Consilieri cu aceasta initiativa,sunt sigur ca toti Consilierii vor fi de acord.Doar trebuie cineva sa sparga acele bariere care s-au cimentat intre Consilieri.

de alt careian la 24 ianuarie 2011 - 08:23

Banuiesc ca nu esti la curent cu ce se intampla in consiliu si e mai usor sa dai vina pe cine se nimereste.Pot sa aiba consilierii ce initiative vor , daca nu e primarul de acord si cu votantii lui udmristi nu se face nimic.Oricum PRIMARUL si Viceprimarul sint platiti pentru a se implica in gestionarea orasului asa ca prima initiativa ar trebui sa fie a lor . Nu inseamna ca cei din consiliu trebuie sa stea deoparte dar din pacate dupa cum am tot vazut la sedintele televizate unii sunt cu initiativele si cu implicarea si altii cu voturile majoritare.Sunt consilieri care nu au luat niciodata cuvantul , nu au avut de spus nimic niciodata dar ridica mana la comanda.Vedem si noi ce se intampla asa ca nu incercati sa abateti atentia de la ce si cine are in fisa postului gospodarirea Careiului.

de CAREIAN la 24 ianuarie 2011 - 09:25

Sa stii alt Careian ca nu abat atentia nimanui,de buna credinta spuneam ca poate ar fi bine o initiativa a oricarui Consilier in acest sens,poate ar avea succes,e interesul tuturor da
iar careienii ar aprecia asta.Ca nu au deschis gura in 2 ani de mandat ?nu ma mira chiar de loc,e problema lor,speram ca acesti oameni nu vor mai figura pe listele partidului din care fac parte.Sper sa se trezeasca sa-si puna oameni de valoare si care au interesul comunitatii locale si nu de partid sau personal.Stiu ca Legea Administratiei locale da dreptul Consilierilor sa intocmeasca si ei Proiecte de hotarare si si initiative,in acest sens am postat comentariul meu,e contructiv si nu tendentios.

de alt careian la 24 ianuarie 2011 - 09:52

Ai dreptate careieanule dar numai partial.Primul gospodar al unui oras este totusi PRIMARUL, nu?Indiferent de ce culoare este , daca a dorit sa fie primar atunci trebuie sa se poarte ca atare ca mai este si platit pentru asta ! Unii consilieri tot fac proiecte si vin cu propuneri dar nu sunt bagate pe ordinea de zi a sedintelor de catre primar.Deci, cum procedezi mai departe ?Degeaba Legea Administratiei da dreptul sa intocmeasca proiecte, ele mai trebuie si aprobate ca sa fie introduse pe ordinea de zi.Iar cei care nu au deschis gura timp de doi ani sunt de la tulipani si totusi sunt alesi de votantii lor .Chiar daca in formatiunea lor mai sunt si intelectuali acestia sunt tinuti deoparte ca sa nu incurce socotelile ” alesilor” si sa voteze in consiliu asa cum spune primaru’.Daca avem viceprimar fotbalist si omul primarului in consiliul de la spital e „pantofar’ ,ce asteptari mai ai ?

de CAREIAN la 24 ianuarie 2011 - 14:51

O.K. ca sa inteleg si eu,care nu am tangenta cu administratia locala si cu nici o culoare politica,daca proiectele de hotarare initiate de consilieri nu sunt introduse pe ordinea de zi cum spui,cosilierul initiator nu are nici macar dreptul sa-l intrebe pe primar de ce nu a introdus proiectul respecti ? si sa-l intrebe in fata plenului,sa informeze consiliul despre initiativa lui.
Din cate se spunea la vremea aceia dupa alegeri,viceprimarul fotbalist a fost votat cu unanimitate de voturi.Iar despre omul primarului in consiliul de la spital,am citit in Buletin,nu stiam ca e pantofar de meserie,nu il cunosc personal doar am auzit ca este presedinte la Staruinta si ca este si consilier,atat stiu.Incerc sa ma documentez si eu sunt prea tanar ca sa le stiu chiar pe toate,despre primarul si orasul meu.

de observator la 25 ianuarie 2011 - 11:05

O.K.CAREIAN ,zici in ultimul comentariu „ca sa inteleg si eu,care nu am tangenta cu administratia locala si cu nici o culoare politica” iar in cel anterior „Stiu ca Legea Administratiei locale da dreptul Consilierilor sa
intocmeasca si ei Proiecte de hotarare si si initiative”,mai spui ca „Incerc sa ma documentez si eu sunt prea tanar ca sa le stiu chiar pe toate,despre primarul si orasul meu”dar vad ca stii de”acele bariere care s-au cimentat intre Consilieri” . In documentarile tale, poate ai aflat ce pregatire are presedintele de la Staruinta,cate proiecte de hotarire si initiative ale opozitiei din consiliu au fost aprobate si ne spui si noua.Ai grija,daca faci prea mult pe prostu ramai asa. Nu stiu cata grija ai avut,dar sigur memoria o ai scurta. De ce ne insulti inteligenta?

Lasati un comentariu