Sânge pentru viaţă ! Bilanţul anual al Centrului de Transfuzii Sanguine Satu-Mare

• publicat la: 14 ianuarie 2011
Sânge pentru viaţă ! Bilanţul anual al Centrului de Transfuzii Sanguine Satu-Mare

Medicina transfuzională este una dintre cele mai importante componente ale sănătăţii publice. Mii de români au nevoie, în fiecare an, de transfuzii de sânge.

Joi,13 ianuarie 2011 ,  Centrul de Transfuzie Sanguină din Satu Mare  a fost  prezent la Carei pentru recoltări de sânge. Şi de această dată au existat voluntari care au dorit să contribuie la rezerva de sânge a judeţului, pentru  o şansă in plus la viaţă a persoanelor aflate in suferinţă.

La biroul de informaţii al Policlinicii Carei s-au acordat peste 90 de numere de ordine pentru ziua de joi.Cea mai solicitată grupă de sânge , la ora actuală, este AB  IV negativ care nici de această dată nu a fost de găsit. In general , grupele de sânge AB negativ , RH negativ sunt mai rare , doar 15% din populaţia globului având aceste grupe.

Recoltările din 13 ianuarie au decurs normal, fără niciun fel de incidente,donatorii având posibilitatea de a face un control medical riguros, nu de puţine ori fiind depistată infestarea cu hepatită de tip B  sau C. In plus, aceştia au beneficiat şi de cele 7 tichete de masă şi o zi liberă de la locul de muncă.

Donarea de sânge nu are un efect negativ asupra unui adult sănătos pentru că organismul conţine suficient sânge.

Ca donator faci parte dintr-o mare familie şi atunci când vei avea nevoie, vei fi şi tu ajutat la rândul tău.  Deşi majoritatea lor fac parte din categorii sociale cu venituri modeste , mai sunt şi voluntari care fac acest gest din cu totul alt motiv.

Balog Vasile-Nicolae a venit să doneze sânge pentru a-şi respecta o promisiune făcută acum trei ani când, un membru al familiei sale a avut nevoie urgentă de sânge şi  a decis ca pe viitor să repete acest gest de câte ori va fi posibil.

Prin intermediul Buletin de Carei, dr. Crişan Doiniţa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Satu-Mare, doreşte să solicite  careienilor o mai mare receptivitate faţă de actul de donare de sânge. ” Cei care se prezintă la recoltări, să inţeleagă că se fac analize pe baza cărora pot fi respinşi definitiv sau temporar pentru că acest sânge recoltat este supus apoi unor analize vaste iar  validarea lui se face conform analizelor şi normelor europene”.

1.000 de donatori careieni

In ce priveşte activitatea Centrului in cursul anului recent incheiat, dr. Crişan Doiniţa ne-a precizat că la nivel de judeţ au existat 10.810 donatori,de la care s-au recoltat  4900 l de sânge. Dintre aceştia 8.300 au fost bărbaţi iar  2.510  femei.

Din totalul donatorilor, un număr de 2.500 au fost sub 30 ani.  In  oraşul Carei s-au inregistrat pe parcursul anului 2010, peste 1.000 de donatori.

La Centrul de Transfuzie Sanguină Satu-Mare aveţi posibilitatea de a face analize contracost pentru  depistare hepatita B,hepatita C, HIV (SIDA),sifilis sau pentru  hemoleucogramă completă, titrări de anticorpi iregulari,testul COMBS,grupa,RH etc.

Bucură-te de senzaţia care apare atunci când realizezi că e posibil să fi salvat chiar şi trei vieţi cu o donare !

Daniela Ciută

Lasati un comentariu