VACANŢE CU BANI PUŢINI. Sfaturile românului ajuns la „Capătul Pământului”

• publicat la: 26 ianuarie 2011
VACANŢE CU BANI PUŢINI. Sfaturile românului ajuns la „Capătul Pământului”

Iată povestea unui optimist. Tânărul Răzvan Pascu făcea de toate în studenţie: împărţea fluturaşi, plivea buruieni în ferme şi multe altele. Acum lucrează la o multinaţională şi mai câştigă şi din cele trei site-uri proprii. Călătoreşte în lume, pe cont propriu, de curând a ajuns la „Capătul Pământului” şi… iubeşte România

Trei săptămâni tânărul Răzvan Pascu a călătorit prin Chile, Argentina şi Uruguay cu 4 – 5.000 de dolari, pe cont propriu. În banii ăştia a intrat toată plimbarea, cu toate cheltuielile ei. Nu şi-a planificat nimic, n-a făcut nici o rezervare cu cazarea, a dormit la ce hostel a apucat, a mers de colo – colo cu ce mijloc de transport i s-a arătat. Dinainte şi-a cumpărat numai biletul de avion dus-întors şi atât. A calculat că aceeaşi călătorie, dacă ar fi făcut-o cu o agenţie de turism nu trei săptămâni, ci numai două, l-ar fi costat 5.000 de euro numai cazarea, transportul şi plimbările, fără banii de cheltuială.

„Oamenii spun că nu călătoresc fiindcă este foarte scump, dar nu-i chiar aşa. Costurile se pot reduce mult – eu, de exemplu, îmi iau biletele de avion cu multe luni înainte, când sunt promoţii, merg cu transportul în comun, mă cazez la hosteluri şi nu merg la restaurant de fiecare dată. Astfel, o dată la două luni obişnuiesc să merg undeva în străinătate, mai aproape, iar de două ori pe an, tot afară, dar undeva mai departe. Iar la fiecare sfârşit de săptămână ies din Bucureşti”, ne spune tânărul. Dar unde anume iese? Oriunde vede cu ochii, numai să schimbe aerul: „Oamenii trebuie să înţeleagă că şi până la Mogoşoaia dacă merg şi stau o zi acolo, nu trebuie să cheltuiască mai nimic. Este suficient un bilet de autobuz, o sticlă cu apă şi două sendvişuri”.

Pinguinul la el acasă: grupurile de turişti se opresc să-i ofere pinguinului prioritate
El niciodată nu stă acasă când are concediu – chiar a doua zi îşi face bagajele şi pleacă. Are numai 26 de ani, dar a văzut mai toată Europa plus locuri mai îndepărtate, cum ar fi Honk Kong sau Beijing şi, mai nou, America de Sud. Zilele trecute, când s-a întors în ţară de la „Capătul Pământului”, a sărit direct de la cele peste 30 de grade ale latinilor, la cele cu minus ale noastre. În ţară ningea, Răzvan era bronzat. Aşa-zisul Capăt al Pământului este oraşul Ushuaia din Argentina, cel mai sudic oraş al lumii. Să ajungă acolo fusese visul lui din copilărie, de când citea Jules Verne.


Revelionul acesta l-a prins în Santiago de Chile, la 22 de grade şi 14.000 de kilometri de casă. A dansat pe stradă împreună cu ceilalţi. De fapt, acolo lumea obişnuieşte să danseze pe stradă şi în zilele normale. Pun muzică şi se invită unii pe alţii la dans, fără să se cunoască. Inedit a fost să se plimbe cu barca pe lângă gheţarul Perito Moreno şi să se plimbe printre pinguini, la cea mai mare colonie de pinguini Magellan din lume. Acolo, turiştii erau obligaţi să meargă pe un traseu impus şi, dacă se intersectau cu vreun pinguin, trebuia să-i dea prioritate. Era fascinant să vezi ditamai grupul de turişti că se opreşte dintr-o dată, să-l lase să treacă primul pe stăpânul pinguin.
„În studenţie am avut atâtea joburi, încât nici nu mi le mai amintesc pe toate”
Banii de călătorii Răzvan şi-i strânge singur, muncind de dimineaţa până seara. Lucrează la o multinaţională şi, pe lângă asta, mai câştigă şi din cele trei site-uri pe care le-a pus pe picioare. Primul a fost blogul personal, de business şi travel, iar celelalte două le oferă ponturi bune vizitatorilor şi le dezvăluie locuri interesante unde pot să meargă, de la excursii până la cafenele. Are zilnic în jur de 4.000 de vizitatori şi din toate trei site-urile câştigă, în medie, circa 1.000 de euro pe lună. A pornit lucrând în studenţie: „Am avut atâtea joburi, încât nici nu mi le mai amintesc pe toate. Am început cu chestionare şi fluturaşi pe stradă, apoi am ajuns în Marea Britanie şi în Scoţia, la nişte ferme, un fel de Work and Travel. Într-o parte pliveam la o fermă de morcovi şi păstârnac, iar în alta, îngrijeam roşiile şi castraveţii dintr-o seră ecologică. Fiindcă nu se foloseau îngrăşăminte, puneam un fel de păianjeni peste legume, să mănânce dăunătorii. În Marea Britanie îmi amintesc că aveam 2.500 de lire pe lună. Nu am cheltuit banii strânşi, ci i-am investit pe bursă, câştigând mult mai mult. Însă am cunoscut acolo oameni veniţi special să-şi cumpere maşină”.

Unii îl întreabă când are timp să lucreze şi la serviciu, şi la cele trei site-uri. Îşi face singur fiindcă, spune, crede în eficienţă. Astfel, de pildă, dacă ai ştiut să lucrezi eficient la serviciu, nu mai ai ce căuta să stai peste program ca să-ţi termini treaba. „Un exemplu concret de eficienţă: când primesc un email răspund în secunda doi, ca să nu uit şi să mă complic. Sau dacă am un apel pierdut, sun imediat înapoi. În Bucureşti circul cu metroul sau cu autobuzul, fiindcă aşa este mult mai rapid. Altfel, maşina mea stă în parcare. Nu mă uit la televizor şi nici la filme, numai la National Geographic. Pentru site-uri mi-am angajat patru colaboratori, pentru ca eu să am timp să mă ocup şi de altele. Ştiu în fiecare zi ce am de făcut, până seara, iar dacă cineva mă sună acum să ieşim la un suc diseară, trebuie să-l programez pentru când am timp”, ne povesteşte el.
De ce este România o ţară mai bună de trăit decât multe altele
Acum, că a văzut multe, poate face o comparaţie corectă între România şi alte ţări. Concluzia lui: în România se întâmplă foarte multe lucruri bune de care noi, cei care trăim aici, nu mai suntem conştienţi. De pildă, metroul nostru este mult mai bun şi mai comod faţă de altele, din alte ţări, vine la timp, circulă bine şi în weekend, te poţi baza pe el, iar scaunele sunt aşezate mai confortabil chiar decât cele din metroul londonez, mai zice Răzvan. Apoi, fast food-urile din România sunt mult mai curate şi mai civilizate decât multe dintre cele aflate în alte capitale europene. „Cel mai mult îmi place Transilvania. Are în general drumuri bune, nu ştiu de ce zic românii că sunt proaste, găseşti case săseşti incredibil de frumoase iar oamenii sunt de nota zece. Şi apoi, în străinătate trebuie să mergi mult să vezi o fată frumoasă. Aici sunt peste tot. Şi mai e ceva: românii se îmbracă în general mult mai elegant decât mulţi alţi oameni pe care i-am văzut eu”, adaugă tânărul. Ce-l deranjează cel mai mult sunt „cearta şi scandalul de la televizor”. Multă lume îl întreabă pe blog de ce nu emigrează – le răspunde tuturor că nu poate, România are prea multe locuri frumoase să o părăsească.

sursa  gandul.ro

Lasati un comentariu