Bolnavii, prinşi la mijoc în războiul dintre Ministerul Sănătăţii şi companiile farmaceutice

• publicat la: 17 februarie 2011
Bolnavii, prinşi la mijoc în războiul dintre Ministerul Sănătăţii şi companiile farmaceutice

Bolnavii sunt prinşi la mijoc în războiul tacit dintre Ministerul Sănătăţii şi companiile farmaceutice. Producătorii cer ca preţul medicamentelor să mai crească, ministerul nu acceptă propunerea. Tot mai multe medicamente sunt retrase de pe piaţă. Tone de medicamente produse la noi sunt trimise în alte ţări.
Companiile farmaceutice susţin că preţurile impuse de Ministerul Sănătăţii sunt prea mici şi prin urmare nu au profit. Cea mai mare parte din câştigul lor provine din vânzarea medicamentelor generice, pe care acuză că sunt obligate să le vândă la preţuri cu 65% mai mici decât cele ale medicamentelor originale.
Marii producători vor preţuri mai mari la medicamente. “Felul în care noi am încercat să interacţionăm în aceşti ultimi doi an cu autorităţile au fost să le semnalăm punctele pozitive şi negative ale acestei metodologii de preţuri”, a declarat Radu Răşinar, preşedinte al companiei farmaceutice Astrazeneca.
Producătorii vor ca preţul de referinţă să fie calculat ca o medie a celor mai mici preţuri din trei ţări, nu din 12 ţări, cum se întâmplă acum.
“Industria a propus o soluţie: ca preţul medicamentelor să fie la nivelul mediei celor mai mici trei preţuri din panelul de ţări care a fost stabilit”, a precizat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM.

sursa  Antena3

Lasati un comentariu