Ce fac programele software cu datele tale personale?

• publicat la: 25 februarie 2011
Ce fac programele software cu datele tale personale?

Navighezi pe internet, îţi updatezi statusul pe Facebook şi asculţi muzică. Te-ai gândit însă cât de multe informaţii poţi să divulgi doar atunci când te loghezi pe o reţea socială sau cauţi informaţii pe internet? Poate că nu, însă softurile şi aplicaţiile pentru telefon îţi înregistrează orice informaţie, informează www.incont.ro.

Foursquare, site-ul de localizare lansat acum doi ani, a ajuns la şase milioane de utilizatori, din care un milion îşi updatează profilul zilnic, spun cei de la PCMag. Ce înseamnă acest lucru? Practic, dacă ai cont pe acest site, fiecare dintre prietenii din reţea poate afla locul în care te afli în momentul în care postezi ceva nou aici.

Asta inseamnă că mulţi dintre ei îţi ştiu programul zilnic, orele între care nu poţi fi găsit acasă, află atunci când ai de gând să pleci în vacanţă şi ştiu exact când te întorci. Rezultatul: până la o spargere de locuinţă sau atacuri nu este decât un pas foarte uşor de făcut. Iar, din păcate, mulţi tineri din SUA şi Marea Britanie au aflat pe pielea lor care sunt consecinţele divulgării unor informaţii personale, potrivit analiştilor în securitate IT, citaţi de site-ul de tehnologie TechCrunch.

Ai grijă la fraudele informatice

Si alte servicii de localizare precum Gowalla şi Facebook Places favorizează chiar fraudele informatice.

Specialiştii McAfee recomandă folosirea dezactivarea GPS-ului smartphone-ului tău pentru ca aceste aplicatii să nu mai updateze automat şi locul in care te afli in clipa in care postezi ceva pe internet.

De asemenea reţelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a-ţi afla date personale ca data naşterii sau unde stai pentru ca apoi să le folosească pentru diverse fraude. Astfel, hackerii iti pot sparge adresa de e-mail folosind informaţii precum data la care te-ai născut.

Un alt mod de a-ţi „infecta” calculatorul este accesarea diverselor aplicaţii de pe Facebook care iti propun să afli cu ce actor semeni, in ce film ai putea juca sau când te vei căsători. Concret, când dai click pe aceste aplicatii care le dau producătorilor lor acces la toate informatiile contului tău de Facebook, eşti redirectionat spre o pagină „falsă”. In plus, având toate datele tale la liber, hackerii iti pot afla parole şi informaţii bancare.

Aplicaţii cu probleme

Cei de la Wall-street Journal au făcut chiar o analiză a 101 de aplicaţii pentru telefoanele inteligente iPhone şi pentru cele care rulează Google Android.

Dintre acestea 56  transmiteau numărul unic de identificare (ID-ul) al telefonului unor terţe companii fără ca utilizatorii să ştie.

In plus, 47 arătau şi locul in care se afla posesorul telefonului, iar alte cinci trimiteau informatii legate de vârstă şi sex.

Printre programele care iti protejează cel mai puţin identitatea se numără: Andgry Birds, Barcode Scanner, Dictionary.com, Foursquare, NY Times, Shazam si Pandora.

sursa  Incont.ro

Lasati un comentariu