Condamnarea intoleranţei şi discriminării religioase

• publicat la: 19 februarie 2011
Condamnarea intoleranţei şi discriminării religioase

Conferinţa Episcopilor Catolici din România, prin PS Virgil Bercea în calitate de reprezentant în cadrul COMECE (Comisia Conferinţelor Episcopale Catolice din Europa  pe lângă instituţiile Europene de la Bruxelles) , doreşte să facă cunoscută implicarea României în elaborarea Declaraţiei de condamnare explicită a intoleranţei, discriminării şi persecuţiilor pe baza religiei sau convingerilor religioase.

In acest sens s-a emis prezentul comunicat:

Libertatea religioasă este un drept fundamental care trebuie promovat si apărat. După atacurile recente împotriva creştinilor din Irak şi Egipt, este imperios necesar ca România să-şi exprime public îngrijorarea şi să ia o poziţie fermă la nivelul Uniunii Europene pentru apărarea creştinilor persecutaţi în diverse părţi ale lumii.

Atacurile din ultimul timp împotriva creştinilor nu sunt cazuri izolate. Statisticile din ultimii ani privind libertatea religioasă arată că majoritatea actelor de violenţă religioasă din lume sunt săvârşite împotriva creştinilor. Situaţia a devenit gravă în Orientul Mijlociu, mai ales în Irak, unde persecuţia poate conduce, în lunile următoare, la dispariţia comunităţilor creştine.

Pe data de 31 ianuarie 2011, cei 27 de Miniştri de Externe ai Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă la un consens asupra unei declaraţii comune care să condamne persecuţia religioasă, datorită faptului că unele ţări s-au opus unei referiri explicite la creştini ca victime ale persecuţiei religioase.

Luni, 21 februarie, Domnul Teodor Baconschi va participa la Bruxelles la întâlnirea Consiliului Afacerilor Externe al UE. Cu această ocazie, Miniştrii vor rediscuta proiectul de declaraţie care condamnă “intoleranţa, discriminarea şi persecuţia pe baza religiei sau convingerilor religioase”.

Ne aşteptăm din partea Consiliului Miniştrilor UE să adopte cu această ocazie o declaraţie care să condamne explicit persecuţia împotriva creştinilor şi să ofere măsuri concrete pentru a contracara situaţia actuală. Această declaraţie ar fi în conformitate cu poziţia fermă şi explicită pe această temă luată de către Parlamentul European pe 20 ianuarie 2011 şi de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe 27 ianuarie 2011.

Conferinţa Episcopilor Catolici din România solicită, prin urmare, Ministrului Afacerilor Externe al României, Domnul Teodor Baconschi, să susţină proiectul de condamnare explicită a intoleranţei, discriminării şi persecuţiilor pe baza religiei sau convingerilor religioase în lume.

+ Virgil Bercea

Episcop

comentarii

de Mr.Zeitgeist la 19 februarie 2011 - 09:37

Penibil…

Frustarea faptului ca nu au argumente cand intra intr-un conflict de idei cu un ateu le-a ajuns la maxim. Religia/Biserica = Crima organizata

O zi buna!

Lasati un comentariu