Cum câştigi încrederea părinţilor?

• publicat la: 12 februarie 2011
Cum câştigi încrederea părinţilor?

De cele mai multe ori adolescenţii se supără când nu sunt lăsaţi de părinţii lor să facă ce vor, drept urmare fac lucruri care atrag după sine ca şi consecinţă pierderea increderii pe care le-o acordă adulţii.
Adolescenţa este o perioadă dificilă atât pentru părinţi cât şi pentru copii, de aceea este nevoie de multă răbdare. Dacă faci parte din prima tabără şi vrei ca părinţii tăi să aibă incredere in tine şi in deciziile tale, trebuie să acţionezi ca atare.

Cei de la All womens talk iti oferă câteva sfaturi utile.

Vorbeşte cu părinţii şi impărtăşeste cu ei visele şi aspiraţiile tale. Poţi să le spui şi că vrei să te duci la un chef, dar de asemenea nu uita să le spui şi ce planuri serioase de viitor ai. Asta o să le arate că eşti o persoană responsabilă, preocupată de succes.

Chiar dacă nu prea iti convine, trebuie să iti ajuti părinţii la treburile casnice. Fă curat, fă micul dejun şi alte treburi care nu iţi vor lua mult timp, iar ai tăi vor aprecia ajutorul cu siguranţă.

Dacă vrei ca părinţii tăi să aibă incredere in tine şi să te trateze ca un adult, nu neglija studiul şi educaţia. Este important să ai note bune la şcoală ca să le arăţi că eşti pregătit să iti asumi responsabilităţi.

Evită să foloseşti in mod abuziv vorbele copilăreşti dacă vrei să fii tratat ca un adult. Dacă vei folosi aceste cuvinte in mod frecvent, părinţii vor crede că incă eşti un copil.

Incearcă să nu ii superi şi să asculţi ce iti spun. Dacă iti interzic să faci ceva, de obicei au un motiv intemeiat şi fac asta spre binele tău. Dacă eşti rebel, nu vei rezolva prea multe, ci, din contră, ii vei face să creadă că nu pot să se bazeze pe tine.

Fii atent şi acordă-le ajutor atunci când au nevoie. Nu aştepta ca mereu să se roage de tine să ii ajuti cu ceva. Ai grijă de fratele tău mai mic dacă este nevoie sau fă tu cumpărăturile dacă ştii că ai tăi sunt foarte ocupaţi.

Fii tu insuţi. Nu e cazul să iti dai mai multă importanţă decât e cazul, nu folosi cuvinte sofisticate şi imbracă-te potrivit pentru vârsta ta. Părinţii tăi vor vedea aceste lucruri cu ochi buni.

Nu lăsa ca altii să facă treaba in locul tău. Nu te aştepta să fii servit tot timpul. Dacă ai mâncat poţi să iţi speli singur farfuria şi aşa mai departe. Ai tăi iţi vor mulţumi pentru asta cu siguranţă.

Fii punctual. Dacă ai promis că te intorci acasă la o anumită oră, nu depăşi termenul. Dacă vei face asta s-ar putea ca data viitoare să nu mai primeşti invoire să te duci undeva pentru că nu te-ai ţinut de cuvânt.

Si, nu in ultimul rând, nu fi un adolescent leneş. Organizează-ţi activităţile, fii activ. Dă dovadă de atitudine matură ca să câştigi increderea părinţilor tăi.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu