Economia nu se relansează dacă băncile stau „călare“ pe bani

• publicat la: 17 februarie 2011
Economia nu se relansează dacă băncile stau „călare“ pe bani

Băncile stau „călare“ pe bani, iar mediul de afaceri nu este finanţat, iar fără finanţare nu există şanse de relansare economică, a declarat, ieri, Ioan Hidegcuti, preşedintele directoratului Fondului Român de Contragarantare.
„Trebuie să fim realişti, în axa bănci, IMM, fonduri de garantare şi contragarantare există în continuare fracturi care nu pot duce decât la lipsa finanţării, ceea ce întârzie apariţia elementelor de relansare economică. Nu avem nicio şansă, nu există relansare economică fără finanţare. Este vorba pe de o parte de prăbuşirea încrederii între bănci şi mediul de afaceri. Nici sistemul de garantare şi contragarantare nu este destul de adaptat la situaţia actuală“, a spus Hidegcuti, citat de Mediafax. El a arătat că prin politica monetară băncile au la dispoziţie lichidităţi, dar, din cauza „prăbuşirii“ încrederii între sistemul bancar şi mediul de afaceri, nu finanţează firmele.
„Băncile stau călare pe bani şi mediul de afaceri nu este finanţat“, a precizat Hidegcuti.
Fondul Român de Contragarantare a fost înfiinţat în 2010, cu un capital de 100 de milioane de euro. Până în prezent, Fondul a acordat 2.000 de contragaranţii.

Taxa de solidaritate ar creşte costul de investiţii

Guvernul a discutat despre introducerea pentru instituţii financiare şi de credit a unei taxe de solidaritate de 2,5% din profit, propusă de parlamentari, şi a convenit că subiectul merită reflecţie, dar şi reţinere de teama creşterii costurilor bancare la investiţii şi că trebuie studiată opinia CE.

Subiectul a fost discutat în şedinţa de săptămâna trecută a Guvernului, care trebuie să transmită Parlamentului propriul punct de vedere la această iniţiativă, iar miniştrii au apreciat că problema „merită reflecţie“, dar că trebuie avută în vedere şi poziţia Comisiei Europene (CE), au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.
Membrii Guvernului au discutat pe baza unui document care include punctele de vedere formulate de către Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Banca Naţională a României şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, material care relevă reţinerea acestor instituţii de a accepta introducerea unei astfel de taxe în afara normelor UE.
Ministerul Finanţelor atenţionează că introducerea unei astfel de taxe de solidaritate va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, care poate fi multiplicat de un comportament restrictiv al sectorului bancar.

sursa  ziare.ro

Lasati un comentariu