FMI propune iar înlocuirea dolarului. Moneda Fondului câştigă adepţi

• publicat la: 13 februarie 2011
FMI propune iar înlocuirea dolarului. Moneda Fondului câştigă adepţi

Fondul Monetar Internaţional se gândeşte în continuare la înlocuirea dolarului cu o monedă globală mai puternică şi a emis un nou raport în care arată cât de potrivită ar fi în acest sens propria sa monedă – Drepturile Speciale de Tragere (DST).

În opinia reprezentanţilor FMI, moneda lor ar stabiliza sistemul financiar global, opinie împărtaşită chiar şi de unii economişti care spun că DST-ul este mai puţin volatil, scrie CNN Money.

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, recunoaşte că sunt unele obstacole tehnice în ceea ce priveşte DST, dar este convins că ar putea corecta dezechilibrele globale. Scopul ar fi ca băncile centrale să aibă rezerve care să reflecte mai bine economia globală din moment ce dolarul este vulnerabil şi afectat de economia americană şi schimbările făcute la Washington.

În afară de introducerea unei monede de rezervă, FMI a propus şi să creeze bonduri proprii care să reducă dependenţa băncilor centrale de titlurile americane.

Mai mult, aceeaşi monedă ar putea să fie folosită şi pentru tranzacţionarea petrolului sau a aurului. Reprezentanţii FMI au explicat că preţul petrolului creşte atunci când dolarul se depreciază, aşa că folosirea DST-ului pentru valorificarea petrolului ar preveni scumpirile la energie care se întamplă când dolarul trece printr-o perioadă mai proastă.

Primul pas ar fi ca statele membre FMI să creeze DST în valoare de 2 trilioane de dolari în următorii caţiva ani, spune Fred Bergsten, directorul Institutului Peterson pentru Economie Internaţională.

Şi europenii vor să extindă rolul monedei FMI

Raportul prezentat de FMI va fi discutat şi de liderii finanţelor globale la o conferinţă G20 de saptamâna viitoare. Ei vor încerca să stabilească ce alte monede ar trebui introduse în coşul care formează DST, printre ele aflându-se yuanul chinez şi dolarul canadian. De asemenea, ei vor studia şi posibilitatea de a lărgi spectrul de folosire a activelor ţinute în moneda FMI.
Şi preşedintele francez Nicholas Sarkozy, care a prezidat o întâlnire a G20 la începutul anului, a declarat că vrea să extindă rolul DST şi să includă în el şi yuanul pentru a asigura mai multă stabilitate în sistemul monetar internaţional şi pentru a încuraja China să îşi întărească moneda. De asemenea, francezii vor să reducă dependenţa ţărilor de dolarul american, potrivit Wall Street Journal.

FMI a adăugat deja în ultimii ani DST în valoare de 250 de milioane de dolari la rezerva sa destinată împrumuturilor, acesta fiind un pas înainte destul de mic, în opinia directorului adjunct al Fondului, John Lipsky. El spune acum că FMI şi ţările G20 urmează să stabilească dacă trebuie să mărească lichiditatea prin noi alocări de DST. De asemenea, urmează să caute şi metode de a face moneda Fondului mai atractivă pentru investitori şi pieţele private după ce economiştii au afirmat că tranzacţiile în DST au costuri mai mari care descurajează folosirea monedei la scară largă.

„Nu va schimba lumea mâine, dar este un potenţial pas înainte spre un sistem multilateral mai stabil”, a adăugat Lipsky.

Înlocuirea dolarului, idee veche de zeci de ani

Înlocuirea dolarului ca monedă de referinţă este discutată tot mai serios de băncile centrale din lume, aproape două treimi din rezervele mondiale de valută fiind păstrate în prezent în moneda americană.

Chiar şi experţii ONU declarau anul trecut că dolarul a devenit prea instabil pentru a-şi mai păstra valoarea şi au sfătuit băncile centrale să nu mai depindă de o singură monedă şi să îşi diversifice rezervele valutare.

Ideea nu este, însă, nouă Marele economist britanic John Maynard Keynes a afirmat în urmă cu zeci de ani că este nevoie de o bancă centrală globală şi independentă care să aibă propria monedă, iar moneda FMI a fost creată în 1969 exact cu acest scop. Totuşi, nu a reuşit să câştige prea multă încredere tocmai pentru că DST depinde de evoluţia a patru monede (dolarul american, yenul, euro şi lira sterlină).

În ultimul timp, dolarul s-a apreciat uşor în faţa euro, dar în ultimii opt ani a pierdut mai mult de un sfert din valoarea sa. Acest lucru îngrijorează economiile emergente care au sume importante investite în certificate emise de Trezoreria SUA. De asemenea, şi dobânzile obligaţiunilor sunt aproape de zero, ceea ce a determinat multe bănci să îşi reducă rezervele în dolari şi să îşi îndrepte atenţia spre alte valute, cum ar fi dolarul canadian sau cel australian.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu