Ministrul Sănătăţii vrea mai puţine spitale

• publicat la: 1 februarie 2011
Ministrul Sănătăţii vrea mai puţine spitale

Ministrul Sănătăţii a susţinut azi o conferinţă de presă cu tema „Prezentarea listei privind comasarea unităţilor medicale”. Acest proiect a stârnit multe controverse deoarece propune desfiinţarea a 182 de spitale, care vor dispărea prin comasare. Din acestea ,71 de spitale se vor transforma în cămine pentru bătrâni.

Cseke Attila a declarat că motivul principal pentru care s-a propus restructurarea sistemului sanitar sunt pacienţii. Ministrul a spus că spitalele trebuie să aibă activităţi de asistenţă axate pe cât mai multe domenii pentru a putea oferi servicii potrivite oricărui pacient.

În sistemul sanitar nu vor exista disponibilizări, chiar dacă spitalele vor fi reorganizate,  a declarat  ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

” În România ar urma să funcţioneze 230 de spitale cu personalitate juridică. Dintre cele 182 de spitale, 111 sunt propuse spre comasare cu alte spitale, iar 71 de spitale vor fi reprofilate în cămine de bătrâni sau centre de urgenţă. Realitatea arată că e nevoie de o reţea de cămine de bătrâni pentru ca să preia această categoria de vârstnici. Aş vrea să subliniez că nu va exista pesonal medical disponibilizat. În cazul comasării, spitalele vor deveni secţii ale altor spitale astfel încât îşi vor putea continua activitatea. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate cei 794 de medici  şi cei 2.532 de asistenţi vor fi repartizaţi după caz în unităţile nou înfiinţate, eventual chiar în cămine de bătrâni dacă se solicită acest lucru sau în alte unităti sanitare existente pe teritoriul judeţului respectiv”, a declarat Cseke Attila.

Lista spitalelor propuse pentru a fi comasate sau reprofilate va fi publicată marţi pe site-ul ministerului.

Lasati un comentariu