Muzeul Judeţean expune Tăbliţele de la Tărtăria

• publicat la: 5 februarie 2011
Muzeul Judeţean expune Tăbliţele de la Tărtăria

Vineri 04 februarie a avut loc la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare vernisajul expoziţiei “Scrierea Dunăreană in lumina descoperirilor de la Tartaria şi Turdas”  în prezenţa unui numeros public.

Expoziţia reprezintă cel mai important eveniment muzeal din 1990 incoace.Ea face parte in noua politică muzeală de prezentare a unor exponate valoroase din ţară pentru publicul sătmărean, insoţite de conferinţe publice care să le facă populare publicului larg.

Tăbliţele de la Tărtăria-Turdas fac parte dintr-o colecţie mai largă , de circa 300 de exponate prezente in colecţiile Muzeului din Cluj şi alte aproximativ tot atâtea din cadrul unor colecţii particulare.Ele fac dovada celei mai vechi scrieri din lume, cel puţin in lumina descoperirilor actuale şi aparţin unei civilizatii dezvoltate pe meleagurile noastre. Ea s-a aflat in legătură cu civilizaţiile Orientului Antic, inclusiv cu cea din Sumer.Cercetătorii clujeni presupun că această scriere a fost una sacră , ea fiind apanajul unei elite sacerdotale. La ora actuală există doar teorii diverse care explică această scriere, nu una unanim acceptată! Preocuparea principală acum este de a aduna intr-o colecţie sistematică toate aceste tăbliţe, toate dovezile, pentru a putea fi ulterior cercetate sistematic.

Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean i-a avut ca invitaţi  pe profesorii clujeni, Gheorghe Lazarovici şi Zoia Maxim, doi reputaţi specialişti ai neoliticului românesc.

Din partea autorităţilor judeţene a fost prezent Prefectul Radu Giurcă şi   Adrian Stef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare care a precizat că va ajuta in viitor Muzeul atât cât va fi posibil  şi  işi mai propune să  rezolve  problema curentului electric de la Bobald, acolo unde in timpul verii funcţionează  o tabără de arheologie.

Precizăm că la Bobald , s-a descoperit locuinţa unui conducător de trib , o monedă de argint aparţinând lui I.  Stracimir, ţar bulgar 1360-1396 (Avers: I. Stracimirpe tron, Revers, bustul lui Isus) şi 112 monede romane din timpul lui Constantin cel Mare.

Cei care doresc să viziteze expoziţia o pot face până la inceputul lunii martie .Preţul unui bilet  este de 5 lei pentru adulţi, 3 lei pentru copii şi 2 lei pentru grupurile organizate.

Redacţia

Lasati un comentariu