Polonia, noua campioană a economiei europene. Cum a reuşit?

• publicat la: 28 februarie 2011
Polonia, noua campioană a economiei europene. Cum a reuşit?

Considerată cândva o ţară agricolă şi înapoiată, Polonia se transformă rapid într-un centru de putere economică al Europei Centrale. Polonezii au acum un puternic sentiment pro-european şi nici relaţiile cu vecinii germani nu mai sunt tensionate cum erau în urmă cu caţiva ani.

Fosta ţară comunistă a profitat de pe urma aderării la UE şi globalizării mai mult decât oricare alta. În urmă cu 20 de ani, Polonia era o ţara foarte religioasă, dependentă de agricultură, provincială şi era considerată o piatră la gâtul Europei. De atunci, însă, a intrat într-un proces de dezvoltare pe care nu l-a mai oprit, scrie Der Spiegel.

Chiar şi când restul Europei se afla în recesiune, economia poloneză creştea cu 1,7%. Şomajul este astăzi de aproximativ 8%, dar a scăzut de la 20%. Boom-ul economic a fost mai evident în oraşe. Varşovia şi Poznan, de exemplu, nu au şomeri, iar sondajele arată că polonezii sunt cei mai optimişti oameni din Europa deoarece nu au dus-o niciodată atât de bine.

În plus, şi viaţa politică este liniştită. Premierul Donald Tusk conduce Guvernul cu o majoritate stabilă, iar naţionaliştii şi extremiştii nu au mai primit suficiente voturi pentru a intra în Parlament. În ceea ce priveşte politica externă, Polonia are relaţii excelente cu Berlinul şi a început să îşi schimbe şi discursul faţă de Moscova.

Andrzej Rusewicz, care a fugit în SUA în 1981, şi s-a întors pentru a investi în IT, spune că la întoarcerea în ţară a fost şocat de schimbarea de mentalitate şi că traumele istorice ale poporului – perioada petrecută sub nazişti, masacrul de la Katyn şi regimul comunist – nu mai sunt de actualitate. „Niciunul dintre oamenii care lucrează aici nu este interesat de cultul polonez al martiriului, care a preocupat ţara timp de zeci de ani”, a afirmat Rusewicz.

Polonia nu se bazează pe investiţii străine, ci pe piaţa internă

Miracolul economiei poloneze nu are, însă, legatură cu investiţiile străine, ci mai degrabă cu ingeniozitatea antreprenorilor locali. De fapt, Polonia nici nu mai este un loc în care companiile occidentale să îsi externalizeze serviciile.

În oraşul Wroclaw, aflat în propiere de graniţa cu Germania, majoritatea polonezilor lucrează pentru companii locale şi numai 40.000 de locuri de muncă din cele 150.000 create în regiune, în ultimii opt ani, sunt rezultatul unor investiţii străine. Iar asta nu înseamnă că joburile de aici sunt prost plătite. De la aderare, salariile locuitorilor din Wroclav au crescut cu 50%, iar veniturile municipalităţii din taxe s-au triplat.

Atenţia acordată pieţei interne este şi motivul pentru care Polonia nu a intrat în recesiune ca restul ţărilor. Companiile mici şi mijlocii produc în special pentru piaţa internă, aşa că numai 40% din economie este dependentă de exporturi. În plus, cererea foarte mare şi pasiunea polonezilor pentru consum au ajutat ţara să aibă creştere economică chiar şi în timpul crizei economice.

Polonia, noul aliat al lui Merkel

Schimbarea de atitudine i-a făcut  pe polonezi să fie şi mai deschişi către vecini, relaţiile îngheţate dintre Polonia şi Germania fiind acum mult mai calde decât erau în urmă cu doar trei ani, când la putere se aflau fraţii Kaczynski.

Berlinul şi Varşovia s-au apropiat şi mai mult în timpul crizei din zona euro. Atunci când Angela Merkel a ezitat să ofere sprijin financiar Greciei, poziţia ei a fost susţinută în mod surprinzător şi de polonezi, ambele ţări fiind adeptele austeritaţii.

În Polonia, Constituţia stabileşte clar o limită a datoriei, iar sistemul bancar este controlat foarte strict. În plus, polonezii nu au fost lăsaţi să se împrumute fară limită în monede străine, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări din regiune. La Budapesta şi Riga, de exemplu, sute de mii de companii au dat faliment în timpul crizei tocmai din cauza acestor împrumuturi. De cealaltă parte, Banca Naţionala a Poloniei a devalorizat zlotul şi a crescut astfel capacitatea de export a ţării.

O altă caracteristică a Poloniei este că nu se grăbeşte să adopte moneda unică europeană chiar dacă are o economie puternică şi sănătoasă. Premierul Donald Tusk nu vrea să introduca euro înainte de 2015, dar ministrul de Finanţe este invitat tot mai des la întâlnirile grupului Euro, Merkel asteptându-se ca polonezii să îi fie aliaţi în conflictul cu ţările risipitoare de la periferia zonei euro. În plus, Polonia va prelua în luna iulie preşedinţia Consiliului UE pentru prima dată, fiind în sfârşit în poziţia de a discuta cu marii jucători ai Europei de la egal la egal.

sursa  Ziare.com

Lasati un comentariu