Să nu uităm de cei bolnavi

• publicat la: 8 februarie 2011
Să nu uităm de cei bolnavi

Vineri,11 februarie 2011,de la orele 15,30, cu ocazia Zilei  Mondiale a Bolnavului ,la Căminul de Bătrâni din Carei se va oficia Sfânta Liturghie dedicată persoanelor suferinde,  de către pr.Iacob Daniel de la parohia Sf.Anton de Padova din Carei.Va fi prezentă  şi sora Natalia care va impărţi locatarilor acestui aşezământ iconiţe.

Ziua Mondială a Bolnavului (a XIX-a) se celebrează în lumea catolică în ziua de 11 februarie când Biserica aminteşte Apariţia Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.

De nouăsprezece ani  sărbătoarea Apariţiei Sfintei Fecioare Maria la Lourdes a devenit şi Ziua Mondială a Bolnavului. Se ştie că la Grota din Massabielle (Lourdes) Maica Domnului a arătat iubirea lui Dumnezeu pentru cei suferinzi. Sărbătoarea face trimitere la anul 1858, când în ziua de 11 februarie tânăra Bernadeta Soubirous, în vârstă de 14 ani, împreună cu sora ei şi cu o vecină au pornit să adune câteva braţe de crengi uscate. Bernadeta, fiind suferindă de astm, a rămas în urmă, gândindu-se că nu ar fi bine să pună picioarele în apă rece. Deodată, aude un vuiet ca de vijelie ce clătina copacii; îşi ridică ochii şi uimită observă că din peştera din faţa ei „o Doamnă” îmbrăcată în alb, încinsă cu o panglică aurie, cu înfăţişare strălucitoare, o priveşte şi îi surâde. În cursul apariţiilor care au urmat, Doamna a cerut Bernadetei să se roage pentru păcătoşi şi să îndemne pe cei credincioşi să facă pocăinţă. La 25 februarie a invitat-o să bea apă dintr-un izvor, arătându-i locul unde se află. Şi astăzi, după aproape 150 de ani, mulţimi nenumărate se îndreaptă spre apa firavului izvor pentru a experimenta „miracolul Lourdesului”: bucuria împăcării cu viaţa, cu oamenii, cu Creatorul. Vindecările pe care Domnul le acordă pelerinilor la rugăciunile Maicii sale sunt semnul acestei voinţe de mântuire.

Lourdesul a devenit punctul de atracţie pentru mulţi pelerini, în special pentru aceia care sunt împovăraţi şi suferinzi în trup şi în suflet. „Veniţi la mine voi, toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă” (Mt 11,28), a spus Isus. La Lourdes, Cristos continuă să repete această invitaţie.

Biserica, de-a lungul istoriei sale, a fost mereu alături de cei suferinzi şi bolnavi şi le-a oferit sprijinul. „Biserica, urmând exemplul samariteanului milostiv, a arătat mereu grijă deosebită faţă de cei infirmi. Prin intermediul fiecărui membru al său şi prin instituţiile sale, continuă să stea alături de suferinzi şi muribunzi, căutând să ocrotească demnitatea lor în aceste momente semnificative ale existenţei umane”.

Papa Benedict al XVI-lea îi încurajează pe cei în suferinţă: „Să ştiţi că suferinţele voastre, unite cu cele ale lui Cristos, se vor dovedi rodnice pentru necesităţile Bisericii şi ale lumii”.

Un redactor al Radio Vatican i-a solicitat cardinalului Barragan o reflecţie privind poziţia Bisericii faţă de bolnavii incurabili: „Biserica, în privinţa bolnavilor incurabili, îşi propune să le ofere tot ceea ce poate în această condiţie dureroasă, să le ofere deci toată încurajarea, consolarea cea mai profundă şi toate acele ajutoare practice şi eficace care pot fi oferite în acest moment dificil. Însă ca răspuns avem şi tratamentul paliativ. Tratamentul paliativ nu este doar fizic, ci se extinde şi la starea psihică, mintală şi mai cu seamă spirituală a bolnavilor. Biserica, aşadar, în această situaţie de boală incurabilă, este unica sursă de fericire, nu de a se simţi bine, ci de fericire. Este necesar să se facă deosebire între a se simţi bine şi fericire. Singura cale pentru a depăşi boala este tocmai grija spirituală”.

Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită în anul 1992 de către papa Ioan Paul al II-lea, prima celebrare având loc la 11 februarie 1993. Această zi a fost fixată acum 19 ani cu scopul de a sensibiliza întregul popor al lui Dumnezeu, instituţiile sanitare catolice şi societatea civilă însăşi pentru o mai bună asistenţă acordată celor bolnavi.

redactia

Lasati un comentariu