Săbii şi puşti din secolul XIX descoperite la Carei

• publicat la: 5 februarie 2011
Săbii şi puşti din secolul XIX descoperite la Carei

Surpriză de proporţii  la Carei , la sediul fostului han Cerbul de Aur  unde echipa care  lucrează la reabilitatea clădirii  a descoperit un adevărat arsenal de arme .

In cursul dimineţii de vineri 4 februarie 2011, muncitorii care lucrează pe şantierul deschis pentru renovarea clădirii fostului han Cerbul de aur, ce va deveni noul sediu al Primăriei Carei , au avut surpriza de a descoperi  tot felul de piese de armament ,amplasate sub scara fostei  Săli Festive dintr-un corp de clădire construit la mijlocul secolului XIX.  In urma  contactării Muzeului Judeţean Satu Mare , la faţa locului s-a deplasat o echipă de specialişti formată din restauratorul Roxana  Cubuscianu , istoricii Diana Iegăr şi  Szocs Peter şi  documentaristul Bakai  care au efectuat  lucrări de documentare specifice.

Timp de câteva ore s-a lucrat la scoaterea  din pamânt a obiectelor găsite  apoi , acestea au fost transportate la Muzeul Judeţean pentru a fi restaurate.

Datorită condiţiilor nefavorabile în care au stat timp îndelungat  , obiectele descoperite sunt intr-o stare avansată de coroziune.

Contactat telefonic, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a avut bunăvoinţa de a face  câteva precizări pentru careieni prin intermediul Buletin de Carei:  “Azi am fost sunaţi de şeful de lucrări de pe şantierul unei clădiri vechi din Carei care, lucrând la restaurare acesteia, a  găsit nişte arme. Echipa de arheologi ce s-a deplasat la Carei a scos la iveală existenţa unui adevărat arsenal, format din 9 săbii de cavalerie şi a două puşti. Acestea erau in uz in prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cineva le-a ascuns şi apoi nu a mai vrut să le recupereze.  Până la incheierea cercetărilor, care vor continua zilele următoare, este dificil de explicat cauza pentru care au fost ingropate. Dacă ar fi să le legăm de un eveniment istoric, acestea par să fie in legătura cu Revoluţia de la 1848 sau, mai probabil, de situaţia de represiuni ce i-a urmat. Odată cu continuarea cercetărilor, este posibil să apară unele elemente care să clarifice situaţia “.

Evenimentul de vineri reprezintă cea mai importantă descoperire de arme vechi de pe teritoriul judeţului Satu Mare.Armele descoperite  vor fi prezente in cadrul unei expoziţii  de istorie locală, intr-un viitor apropiat.

Daniela Ciută

comentarii

de sany la 5 februarie 2011 - 12:45

poate se inpusca primaru cu consilieri

de ionica la 5 februarie 2011 - 13:15

cum isi vor imparti pustile ,ca sunt numai doua?

de gigi la 5 februarie 2011 - 21:27

alea au fost ale stra-stra-bunicului meu ))))

de marcel la 5 februarie 2011 - 21:29

daca gasea ceva tiganas le ducea la fier vechi :)))

de johann la 6 februarie 2011 - 09:13

sany draga,tu ar trebui sa te impusti si toti care gandesc ca tine…..2 pusti,un glont in capul lui sany si unu in capul lui ionica,am reusit sa impart?!

de ROBOCO la 7 februarie 2011 - 15:16

tampiti,impucati-va voi …ce dracu mai….

de cititor la 8 februarie 2011 - 06:12

Un adevarat razboi civil!!!!!!!

Lasati un comentariu