Trei zile de doliu la Cluj-Napoca în memoria Mitropolitului Bartolomeu Anania

• publicat la: 2 februarie 2011
Trei zile de doliu la Cluj-Napoca în memoria Mitropolitului Bartolomeu Anania

Funeraliile ÎPS Bartolomeu Anania vor avea loc joi, de la ora 12.00, în Cripta Ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Autorităţile locale au decretat astăzi trei zile de doliu, timp în care drapelul naţional va fi arborat în bernă, cu panglică neagră de doliu, pe clădirile tuturor instituţiilor publice. Sute de enoriaşi au stat la rând în cursul nopţii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pentru a-şi lua rămas bun de la înaltul prelat.

Ultima dorinţă a Mitropolitului Bartolomeu Anania a fost să fie îngropat într-o groapă cu „pământ reavăn” şi să nu primească decoraţii, potrivit declaraţiei preotului Bogdan Ivanov, secretarul personal al înaltului ierarh, cel care l-a însoţit pe mitropolit la Clinica AKH din Viena.

„ÎPS Bartolomeu a spus că îşi doreşte ca succesorul său să fie un episcop hotărât, care să ducă mai departe misiunea începută de el. Şi şi-a dorit ca Fundaţia „Bartolomeu Anania” să meargă mai departe”, adaugă episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

În cursul nopţii şi zilei de astăzi, mii de credincioşi au venit la Catedrala Mitropolitană pentru a-şi lua rămas bun de la înaltul prelat. „A fost un om tare bun şi un preot de excepţie. Avea o voce impresionantă iar când predica uneori te treceau fiorii”, a declarat clujeanul Florin Preda.

Perioadă de interimat de maximum 90 de zile

În această după-amiază, la sediul Mitropoliei Clujului, a avut loc o şedinţă la care au participat cei doi episcopi vicari, Irineu şi Vasile, preoţi consilieri şi, prin telefon, Patriarhul Daniel, care va asigura conducerea instituţiei până la desemnarea de către Sfântul Sinod unui nou mitropolit.

Potrivit statutului BOR, funcţia de mitropolit al Clujului s-a vacantat în momentul decesului ÎPS Bartolomeu Anania, perioada de interimat fiind de maximum 90 de zile. În această perioadă, Sinodul BOR trebuie să fixeze o dată pentru alegeri la care se depun minimum trei candidaturi.

Preoţii din cadrul Mitropoliei Clujului se tem că nu va fi respectată dorinţa lui ÎPS Bartolomeu Anania ca succesorul său să fie episcopul vicar Irineu Bistriţeanu.

„Dorinţa cea mai mare a lui ÎPS Bartolomeu Anania a fost ca episcopul vicar Irineu să devină mitropolit, dar acest lucru nu va fi posibil dacă Sinodul va schimba statul BOR în sensul că episcopii vicari nu pot participa la alegerile pentru funcţia de mitropolit. Propunerea care se va discuta şi adopta cel mai probabil în cadrul Sinodului BOR din luna februarie este ca doar episcopii titulari şi arhiepiscopii să poate candida pentru funcţia de mitropolit. În acest cez, cei doi episcopi vicari de la Cluj, Vasile şi Irineu nu mai pot candida”, a explicat un preot care ocupă o funcţie importantă în cadrul Mitropoliei Clujului.

Jocurile de culise privind numele succesorului la conducerea Mitropoliei Clujului au început încă de câteva luni.

„Pleacă dintre noi un om de o forţă spirituală deosebită”

În cursul acestei dimineţi, la slujba religioasă de pomenire a ÎPS Bartolomeu Anania a participat şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

„Ne-am alăturat azi întru suferinţă Bisericii Ortodoxe aşa cum este normal la plecarea dintre noi a arhipăstorului acestei biserici pe care l-am cunoscut şi faţă de care am avut sentimente de respect. Pleacă dintre noi un om de o forţă spirituală deosebită, o personalitate complexă a vieţii noastre lumeşti, un om care şi-a pus amprenta asupra timpului pe care Dumnezeu i l-a hărăzit, de 90 de ani de viaţă. Uneori am fost în situaţii conflictuale pe care le cunoaştem cu toţii. Câteva dintre aceste situaţii le-am rezolvat prin dialog, dar acum vreau să îmi amintesc de clipele frumoase pe care le-am petrecut împreună mea din august 2002 sau la conferinţa episcopală din 2009. Suntem dispuşi să cerem iertare şi să oferim iertare pentru ca acest suflet de arhiereu să urce acolo unde îi este locul pregătit”, a spus episcopul Florentin Crihălmeanu.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a adresat un mesaj de condoleanţe, în urma decesului Mitropolitului Bartolomeu Anania.

„În aceste momente de tristeţe pentru credincioşi şi pentru Biserica Ortodoxă Română, doresc să îmi exprim respectul şi profunda preţuire faţă de devotamentul cu care Înaltpreasfinţia Sa a slujit deopotrivă Biserica şi cultura română, aducând laolaltă vocaţia teologică şi formaţia sa remarcabilă de cărturar”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Mii de credincioşi la Catedrala Mitropolitană

Mitropolitul Clujului, ÎPS Bartolomeu Anania, a decedat luni, în jurul orei 19.25, la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca, unde a fost internat lunea trecută, după ce a revenit de la Viena.

În jurul orei 21.30, trupul neînsufleţit al ierarhului a fost transportat la Palatul Mitropolitan care se află în vecinătatea Catedralei Ortodoxe, unde un sobor de preoţi în frunte cu episcopii Irineu Bistrițeanu şi Vasile Someşanu au ţinut o slujbă religioasă pentru odihna sufletului său.

Ritualul înmormântării unui mitropolit presupune delegarea din partea Patriarhului Daniel a unui alt mitropolit care să conducă destinele Mitropoliei Clujului până la numirea de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a unui nou mitropolit. Astfel, locotenenţa mitropolitană va fi asigurată până la numirea unui nou mitropolit de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel.

BIOGRAFIE

Feţele Mitropolitului Bartolomeu

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a născut pe 18 martie 1921 în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea, sub numele Valeriu şi a devenit Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în martie 2006. ÎPS Bartolomeu a fost şi scriitor şi traducător, primind în 1982 premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor.

ÎPS Bartolomeu a fost unul dintre liderii protestelor anticomuniste studenţeşti din Cluj, ajungând în temniţele comuniste ca deţinut politic, ultima dată în 1958 când a fost arestat şi acuzat de activităţi legionare. Din 25 de ani de muncă silnică a ispăşit şase, iar în 1966 a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite unde a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române. Reîntors în ţară a fost numit directorul Institutului Biblic al BOR.

sursa  evz.ro

Lasati un comentariu