Unde ne tratăm prin balneoterapie

• publicat la: 3 februarie 2011
Unde ne tratăm prin balneoterapie

Numeroase afecţiuni, dar şi simplul surmenaj se pot trata în acest sezon în centrele montane balneoclimaterice . Tratamentele se bazează pe proprietăţile curative ale apei provenită din izvoare naturale (bogate în sulf, calciu şi sodiu) şi ale nămolurilor.

Procedurile aplicate de specialişti tratează numeroase afecţiuni, precum cele reumatismale, ale pielii, endocrine şi cardiovasculare. În plus, staţiunile balneoclimaterice montane reîncarcă bateriile şi în cazul persoanelor sănătoase. Acest lucru se datorează locaţiei speciale, într-un climat subalpin, ferit de vânt, cu ierni blânde şi cu un aer curat, bogat în ozon.

Pentru inimă, fertilitate şi digestie corectă

Bolile inimii se tratează la Vatra Dornei, la Băile Tuşnad şi la Covasna. Apele minerale clorurate-sodice şi carbogazoase de la Vatra Dornei şi de la Sovata sunt recunoscute pentru eficienţa în tratamentul afecţiunilor ginecologice, precum insuficienţa ovariană, cervicita şi salpingita cronică. Persoanele care suferă de boli digestive se pot trata cu apele minerale de la Călimăneşti-Căciulata şi de la Slănic Moldova. Cei care suferă de afecţiuni respiratorii, precum bronşitele şi sinuzitele cronice, emfizemul pulmonar şi astmul bronşic vor beneficia de aerul salinei subterane de la Praid, judeţul Harghita. Anxietatea şi nevroza sunt calmate de aerul din Sinaia şi din Vatra Dornei. Tot la Sinaia se pot trata şi afecţiunile endocrine.

Artroza se tratează cu apă caldă

O categorie aparte de boli care beneficiază de tratamente balneare sunt cele reumatismale. Aceste afecţiuni se pot trata în  staţiunile Sinaia, Vatra Dornei, Sovata şi Călimăneşti-Căciulata. Procedurile constau în băi calde în căzi speciale sau în bazine, hidroterapie, electroterapie, gimnastică medicală şi în împachetări.

Hidroterapia foloseşte puterea mecanică, termică şi conductoare a apei. Duşurile folosite în balneologie dirijează jetul de apă în funcţie de traseul vaselor de sânge: de exemplu, în cazul unei persoane cu artroza genunchiului (gonartroză), duşul va porni de la degetele picioarelor, urcând spre genunchi, apoi se va întoarce la degete. De asemenea, sunt utile băile şi împachetările calde. Acestea stimulează circulaţia sângelui şi astfel redau mobilitatea articulaţiilor afectate. „Cele mai eficiente proceduri balneare ce se adresează cu precădere reumatismului cronic degenerativ (artroza) şi reumatismului inflamator cronic (artrita reumatoidă) sunt galvano­ionizarea, undele scurte, ultrasunetele şi laserterapia. Acestea trebuie însoţite şi de masaj terapeutic şi de un program de gimnastică medicală sau de kinetoterapie”, subliniază Georgiana Ozana-Tache, medic primar în balneofizioterapie şi recuperare medicală la Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Capitală.

Contraindicaţii

Tratamentele balneare sunt contraindicate persoanelor care suferă de boli acute febrile sau de boli cronice, în perioada de acutizare, de cancer, de boli contagioase, de afecţiuni psihice şi de alcoolism. De asemenea, sarcina de peste trei luni reprezintă o contraindicaţie pentru acest tip de terapie.

sursa  Adevarul

Lasati un comentariu