Utilaj performant de plombat gropi fabricat la Carei

• publicat la: 17 februarie 2011
Utilaj performant de plombat gropi fabricat la Carei

Reprezentanţii firmei careiene Calorset SRL au prezentat joi,17 februarie 2011, in faţa autorităţilor locale sătmărene un utilaj performant, multifuncţional ,menit să rezolve cea mai acută problemă a drumurilor româneşti şi anume gropile.

In sala de şedinţe a Primăriei din Satu Mare, in prezenţa primarului Iuliu Ilyes, a viceprimarului Adrian Albu, a consilierului local Sorin Ghilea ,a reprezentanţilor firmelor de construcţii drumuri şi a presei sătmărene,a avut loc prezentarea tehnologiei revoluţionare de reparare şi reciclare in situ a imbrăcăminţilor asfaltice bituminoase utilizând utilajul multifuncţional cu surse de căldura in infraroşu,utilaj  proiectat şi fabricat de firma careieană.

Marcel Mureşan, managerul firmei a dorit să precizeze de la bun inceput că această intâlnire nu este una comercială ci  de expunere a unei noi tehnologii  pentru remedierea imbrăcăminţii asfaltice.

Datorită elementelor novatoare, utilajul realizat  poate fi considerat o invenţie in domeniu, fiind deja omologat şi testat.

Cu acest utilaj , timpul de plombare a unei gropi de 3 mp este de maxim 20 de minute, lucrarea necesitând prezenţa a doar doi muncitori. Datorită noii tehnologii utilizate, se  poate recicla şi asfaltul vechi, costurile scăzând cu  aproximativ 30%.
Metoda are la bază incălzirea şi inmuierea asfaltului , utilizând panouri radiante cu raze infraroşii IR,până la temperatura de 160grade Celsius, temperatură la care se poate face prelucrarea asfaltului.

După curăţarea şi eliminarea apei din zona gropii, se poziţionează panoul radiant peste groapă şi se supune radiaţiilor IR pentru 6-12 minute apoi se scarifică suprafaţa pentru eliminarea legăturilor vechi şi a zonelor dure.Se pulverizează agent de reintinerire, se adaugă asfalt nou şi se compactează până se obţine gradul de compactare dorit.

Datorită legăturii calde , asfaltul nou şi cel vechi se intrepătrund rezultând o durată mare de viaţă a “plombei”.

Un alt avantaj semnificativ al utilajului este posibilitatea excutării cu succes a remedierilor şi in timpul anotimpului rece sau in condiţii de umezeală.

Pe lângă consumul mic de asfalt se reduce semnificativ şi poluarea mediului. Deasemenea,rapiditatea execuţiei şi gabaritul redus al utilajului duce la un deranj de scurtă durată a traficului in zona de lucru.

Cei prezenţi au adresat intrebări diverse managerului firmei careiene, dorind să afle detalii in ce priveşte funcţionarea, siguranţa in exploatare a utilajului precum şi amănunte despre  compoziţia  mixturii asfaltice sau a adezivilor utilizaţi.

In ce priveşte costul utilajului , Marcel Mureşan a precizat că nu poate să avanseze o sumă deoarece incă nu se doreşte scoaterea lui la vânzare ci doar inchirierea lui către o firmă specializată in asfaltări.

Deosebit de interesat de aceasta tehnologie s-a arătat primarul Iuliu Ilyes, care a specificat că ” pe noi ca Primărie ne interesează mai mult  să asigurăm o intervenţie cât mai rapidă şi mai uşoară,cât mai facilă in perioada de iarnă .Cu o asemenea maşină s-ar rezolva mai repede problema gropilor.  Bineinţeles că nu Primăria va cumpăra utilajul dar este bine de ştiut ce procedeu se foloseşte,pentru  ca lucrările să fie de calitate şi durabile”.

O demonstraţie practică s-a efectuat pe b-dul  Aurel Vlaicu din Satu-Mare , unde muncitorii careieni au reuşit să repare o groapă in decurs de 25 de minute.

In funcţie de cererea de pe piaţă, firma careieană mai poate fabrica 10 asemenea utilaje.

redactia

comentarii

de kovacs antal (puha) la 18 februarie 2011 - 14:49

felicitari!,speram sa fie cat mai repede si folosit!

de dinu la 18 februarie 2011 - 16:35

cam incet 25 de minute chear am vazut groapa ce a fost astupat in ritmul asta peste 5 ani ajungeti pina la foien ca sint mii de gropuri

de careiean la 18 februarie 2011 - 16:53

FELICITARI intregii echipe!!! era frumos sa faceti si la carei prezentarea .Succes pe mai departe!

de liviul62 la 18 februarie 2011 - 17:51

BUNA,nu stiu interesul cui este aceasta instalatie, care are costuri destul de mari deoarece lucreaza la cald.Sunt technologii la rece, care chiar au un cost scazut si un randament mare, dar nu este interesat nimeni deoarece comisioanele sunt mai mici si greu de impartit.NU STIU CE SE INTAMPLA?dar vad ca degeaba suntem MUNICIPIU, strazile noastre arata mai rau si tot mai rau.Intradevar, se vede ce gospodari avem laCAREI,daca vor mai fi mult timp edilii GOSPODARI,tot orasul va ajunge, ca si castelul, si vai de noi parcul dendrologic ,care dupa 20 ani este terminat.Se vede de la o posta ca suntem obligati la plata IMPOZITELOR marite, an de an si vedem numai dezastrul, nu stiu pana cand mai putem sa inghitim aceste lucruri.

de daciafan la 18 februarie 2011 - 23:33

interesant…

de anonim la 24 februarie 2011 - 18:33

Si cu drumurile ce o sa faceti ? O sa le plombati pana la nesfarsit ?…..si dupa prima ploaia…apar iar gropile…?

Lasati un comentariu