Vameşii de la Moraviţa, surprinşi de camerele video făcând sex

• publicat la: 9 februarie 2011
Vameşii de la Moraviţa, surprinşi de camerele video făcând sex

Vameşii de la Moraviţa ar fi fost surprinşi de camerele de luat vederi instalate de anchetatori în timpul unor partide de sex, potrivit unor surse judiciare. Informaţia a fost confirmată de avocaţi ai unora dintre poliţiştii şi vameşii din Timiş şi Caraş-Severin audiaţi la DNA.Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că a reţinut 30 de poliţişti şi vameşi de la punctele de graniţă din vestul ţării, alte cinci persoane fiind cercetate în stare de libertate.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul P.T.F. Moraviţa şi P.T.F Foeni din cadrul I.J.P.F. Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Alegerea momentului favorabil pentru declanşarea activităţilor infracţionale şi stabilirea duratei de derulare a acestora se făcea numai după ce şeful de tură al lucrătorilor vamali şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră luau legătura cu ceilalţi membri ai grupului infracţional şi primeau confirmarea că întreaga zonă este supravegheată, astfel încât orice fel de controale făcute de instituţiile statului ar fi fost semnalate.

Sub coordonarea superiorilor, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii de frontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţară şi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă ale traficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii.

Prin modul de operare utilizat de membrii grupării criminale era stabilit ca, într-o primă etapă, banii şi foloasele remise de traficanţi sub formă de mită să fie colectate de către lucrătorii vamali, de cele mai multe ori, în tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare în ţară. Acestea erau împărţite, în mod egal, de regulă, la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştia din urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră.

Pentru a evita riscul descoperirii activităţii infracţionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi ieşire din ţară, în situaţia în care exista bănuiala unui transport de marfă mai substanţial, lucrătorii vamali şi poliţiştii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, în virtutea experienţei profesionale, apreciau cantitatea de ţigări care ar fi putut fi depozitată în respectivul autoturism şi, uzând de poziţia de forţă conferită de atribuţiile de serviciu, impuneau mituitorului să remită o sumă de bani estimată în raport de cantitatea de marfă apreciată a fi depozitată în respectivul autovehicul.

Din probele administrate până în prezent au rezultat următoarele aspecte privind activitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu un bax de ţigări, traficanţii dădeau 50 de euro , iar pentru un cartuş de ţigări 1 euro, astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sume de 750 euro.

În mod similar, la P.T.F. Foeni, gruparea infracţională constituită acţiona pe acelaşi tipic pentru a înlesni pătrunderea în mod ilegal pe teritoriul României a unor produse precum ţigări şi alcool.

Celor 30 de inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea a 30 de inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore, la aceeaşi dată urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Faţă de următorii învinuiţi procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile: DUDUMAN DUMITRU LUCIAN, DARIE IOAN MARIAN – agenţi de poliţie S.P.F. Deta, VERDEŢ D. GHEORGHE – lucrător vamal la Biroul Vamal Moraviţa şi TURLEA EMIL, BRATOSIN DUMITRU-IRIN, persoane suspectate de trafic de ţigări.

Facem precizarea că, în cadrul aceluiaşi dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane, lucrători de poliţie de frontieră, controlori vamali şi alte persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.

sursa Mediafax

comentarii

de ROOCO la 10 februarie 2011 - 15:08

RADU RUANU va spune ceva ? SAU d-l FALCA? etc––––

de ROOCO la 10 februarie 2011 - 15:10

RADU RUSANU

Lasati un comentariu