Ziua Bolnavului sărbătorită la Căminului de bătrâni

• publicat la: 12 februarie 2011
Ziua Bolnavului sărbătorită la  Căminului de bătrâni

Vineri,11 februarie ,Ziua Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită la Căminul de bătrâni din Carei prin rugăciune.Vârstnicii din acest aşezământ au avut posibilitatea să asiste la Sfânta liturghie, celebrată de către pr.Iacob Daniel, de la Parohia Sf.Anton de Padova din Carei.

Răspunsurile la slujba Sfintei liturghii au fost date de corul parohiei Sf.Anton, o prezenţă constantă la slujbele greco-catolice oficiate in cadrul acestui cămin.

Predica ţinută de pr.Iacob a menţionat că bolnavii sunt cea mai mare bogăţie a Bisericii, prin rugăciunea şi suferinţa lor tăcută şi unită cu a lui Cristos.

“Să căutăm în această zi să ne amintim de cei în suferinţă”, a mai adăugat el .” Să oferim timpul şi rugăciunile noastre pentru a aduce o umbră de alinare celor care-şi petrec viaţa pe paturile de suferinţă ale familiilor, ale spitalelor sau ale caselor de bătrâni. Să nu uităm,  că în chipurile lor trebuie să vedem mereu chipul chipurilor: cel al lui Cristos”.

Isus s-a apropiat mereu de bolnavii trupeşte sau sufleteşte pentru a-i tămădui. Timp de două mii de ani a răsunat şi va răsuna mereu îndemnul Domnului către ucenicii săi din toate timpurile: „Mergeţi!… Vindecaţi-i pe cei bolnavi, înviaţi-i pe cei morţi, curăţaţi-i pe cei leproşi, alungaţi-i pe diavoli” (Mt 10, 6-9).

Suferinzii şi vârstnicii care au dorit să participe la slujbă au avut posibilitatea de a se spovedi şi  impărtăşi , de a sta de vorbă cu preotul şi cu membrii corului.

La incheierea celebrării liturgice, s-au impărţit iconiţe  şi mici daruri menite să aducă un strop de fericire  in sufletul marcat de suferinţă al multora dintre ei.

Sunt oameni uitaţi de lume, părăsiţi de rude şi fără vreo speranţă de mai bine.Unii se deplasează greu, cu ajutorul cârjelor iar  alţii nu văd bine sau deloc.

In ochii bătrânilor se citeşte nu doar resemnarea in faţa vieţii, ci şi tristeţea şi melancolia după vremurile in care erau oameni la casa lor, inconjuraţi de rude şi de copii. Acum toate acestea sunt lucruri demult uitate, mulţi dintre aceşti bătrâni fiind conştienţi şi resemnaţi că vor părăsi această lume intre zidurile şi  coridoarele cu miros specific ale acestui  centru.

Grija Bisericii faţă de cei aflaţi în suferinţă s-a manifestat şi prin faptul că la 13 mai 1992, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea  a trimis o scrisoare prin care a instituit Ziua Mondială a Bolnavului. Începând de atunci, an de an, la 11 februarie – ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes – se celebrează această zi dedicată celor bolnavi şi suferinzi. Dorinţa Suveranului Pontif era ca prin celebrarea acestei zile instituţiile şi oamenii să fie sensibilizaţi în raportarea lor la cei aflaţi în suferinţă: să dea din timpul lor, din banii lor, din rugăciunile lor pentru ameliorarea durerilor.

Daniela Ciută

comentarii

de Paul Claudia la 25 februarie 2011 - 16:56

Buna ziua..suntem de la Satu Mare si am dori sa ne lasati un numar de telefon pentru a va putea contacta pentru mai multe informati….
Va multumim.

Lasati un comentariu