Afişe scăpate de sub control

• publicat la: 30 martie 2011
Afişe scăpate de sub control

Cu toţii ştim că publicitatea reprezintă 50% din garanţia succesului unei afaceri. Într-un orăşel mic, precum municipiul Carei, afişe cu diferite servicii, vânzări, cumpărări, evenimente, se găsesc la tot pasul. Din păcate, majoritatea lor nu sunt plasate în locuri nu tocmai potrivite, fapt ce ridică nu numai semne de intrebare dar  afectează aspectul estetic al oraşului.

Coli A4 lipite cu bandă adezivă direct pe scoarţa copacilor, cartoane sau foi de hârtii legate cu sârmă de metal pe copaci sau pe stâlpi de telegraf, afişe lipite pe clădiri, pe cabine telefonice şi pe refugiile din staţiile de autobuz sunt intâlnite la tot pasul şi ce e mai trist e că parcă am inceput să ne obişnuim cu ele şi ne complacem în această situaţie.

Poate mulţi dintre cei care îşi fac publicitate prin aceste metode nu sunt conştienţi de existenţa unor spaţii special amenajate, sau aceste spaţii sunt prea puţine şi neîntreţinute dar interesant este că nimeni nu le atrage atenţia.

În urmă cu câteva zile ne-am deplasat  în centrul oraşului şi am întrebat câţiva cetăţeni care  este părere lor  despre această  stare de fapt:

Aiben Tiberiu:„nu-mi place de loc  felul acesta de afişaj pe toti stâlpii, să fie puse în locuri potrivite şi special amenajate. La câţiva paşi mai încolo sunt panourile pentru afişe. Acolo să le pună!”


Cemai Olga:„nu sunt de acord cu aceste afişe puse pe stâlpi, pe copaci,lipite pe clădiri,eu știu că există locuri special amenajate, acolo ar trebui să se pună. Nu-mi plac nici gropile din asfalt  nici că s-au scos trandafirii dar ce putem face?”
Buruian Elena: „vedem afişe peste tot: pe clădiri, pe copaci, pe stâlpi, pe garduri. Ar fi frumos să fie un afişaj electronic, în câteva locuri în centru – unde s-ar putea afişa şi ştiri şi anunţuri importante legate de oraş, că nu toata lumea are Internet”.

Potrivit celor declarate de Sebastian Egli,Sef Birou Urbanism din cadrul Primăriei Carei, există un regulament privind spaţiile publice de afişaj, intocmit acum 2 ani .

Acum o lună,tot oraşul a fost impânzit cu reclamele circului ce a poposit in oraş.Panourile de reclamă ale circului au fost legate cu sârmă de stâlpii de iluminat public şi tot cu sârmă au fost legate şi de copaci( şi in faţa la Asirom).Intrebat fiind dacă au primit aprobare pentru acest tip de amplasare a afişelor,Sebastian Egli declară că niciun reprezentant al circului nu a călcat pragul primăriei pentru a obţine autorizaţia de amplasare a lor. Nimeni nu s-a sesizat in acest caz,nimeni nu a observat nimic.

Am incercat să aflăm câteva păreri ale  unor oameni de afaceri careieni in ce priveşte această problemă.

Diana Lupşica,cea care răspunde de departamentul de marketing al SC Ardealul SA a precizat că” varianta cu afişele  lipite pe stâlpii de la semafor nu este dintre cele mai fericite, ar trebui să existe locuri special amenajate şi dacă nu sunt suficiente să se suplimenteze.Se pot găsi variante care să fie mult mai estetice decât acele placaje,s-ar putea opta pentru niste plăci din plexiglass in rame de metal pe care să se facă afişările,ar fi mai estetic.Oricum e destul de greoi procedeul de obţinere a unei aprobări,ştiu că şi noi am dorit să amplasăm acum un an nişte panouri ,am studiat regulamentul ce ni s-a pus la dispoziţie dar mi s-a părut alambicat.In mod normal,în intersecţii,pe stâlpi, este de evitat afişarea deoarece distrage atenţia şoferilor,de la trafic”.

O altă interlocutoare,Irina Lăţa de la SC Agrotex SRL   a afirmat că” afişele de promovare a unor evenimente din oraş sunt accesibile numai pietonilor,dacă eşti în maşină nu ai cum să le vezi.Spaţiile de afişaj sunt puţine şi improprii”.


„E bine că sunt doar provizorii” afirmă Papp Zsolt,consilierul independent, despre amplasarea afişelor,”pentru că sunt tare urâte.Neajunsul cel mai mare este că nu dispunem de spaţii suficiente pentru afişaj dar ce să mai cerem când nu avem nici coşuri suficiente de gunoi.Nici măcar pe străzile mai importante şi mai lungi nu ai unde să arunci o hârtie”.

Oraşele înfrăţite cu municipiul nostru au staţiile de autobuz prevăzute cu refugii din rame de metal şi plexiglass şi au locuri special amenajate pentru afişarea publicităţii. Ca oraş de graniţă, în era Internetului, ar trebui să acordăm o mai mare atenţie aspectului estetic al oraşului în care trăim şi de ce nu,am putea face şi o sursă de venit din realizarea mai multor spaţii pentru afişaj.

redactia

comentarii

de CITITOR la 30 martie 2011 - 16:23

Maine vine Ministrul Borbely,am vazut ca azi se curta orasul de zori,poate dispar si aceste mizerii de pe toate gardurile ,cladiri ,copaci si pe unde se mai lipesc.Domnul EGLI nu circula pe jos prin oras asa ca nu le vede probabil,
nu a vazut nici gardul care iconjoara Castelul care era plin de afise de la circ,nu a trecut nimeni pragul dumnealui de la primarie sa-i ceara permisiunea sau poate a trecut ….el stie.Dar acele afise cu circul au stat cocotate pe gardul castelului in plin centru orasului de granita vreo 2 saptamani,nu le-a vazut nimeni din primarie ? E CIRC SI MIZERIE IN ORAS !

de r la 31 martie 2011 - 08:46

🙂 inseman ca cei de la nagykaroly.ro v/au platit pentru reclama pe care le/o faceti! felicitari

de ha ha ha la 31 martie 2011 - 09:10

ma da rau iti pare draguta cand altii reusesc si voi nu,plini de invidiosi peaici

de dinamovitu la 31 martie 2011 - 16:03

alo politia locala TREZITIVA EXISTA HCL PENTRU ASA CEVA

de sany la 6 aprilie 2011 - 10:58

o cheltuiala in plus cu pol/. locala dk striga un tigan la i o iau la fuga nici cersetori nu ai baga in seama da se stiu plimba cu masina noaptea fara sa faca ceva ziua la fel se vand la tigari fara probleme da sa vina salaru din BUGETU LOCAL..????????

Lasati un comentariu