Creditele pentru culturi, salvarea agriculturii? Vezi oferta băncilor

• publicat la: 13 martie 2011
Creditele pentru culturi, salvarea agriculturii? Vezi oferta băncilor

In lipsa cererii de creditare de la populaţie, tot mai multe bănci se orientează către nişe neatinse până acum, aşa cum este şi cea a imprumuturilor in agricultură.

Astfel, o parte din creditorii de pe piaţă au acum in portofolii credite pentru agricultori, menite să-i ajute la finanţarea infiinţării sau intreţinerii unei producţii din domeniu.

La BRD, de exemplu, producătorii care solicită un astfel de credit trebuie să cultive pe minim 100 de hectare şi să fie organizaţi in asociaţii agricole familiale, societăţi agricole sau comerciale sau chiar producători agricoli individuali.

Valoarea minimă a creditului pe care-l puteţi lua este de 50.000 de lei, iar banca vă acoperă până la 80% din valoarea cheltuielilor realizate pentru culturile agricole. In cazul BRD, aportul personal (minim 20%) poate fi ori numerar, ori in natură, prin seminţe sau lucrări facute de producător.

Creditul se acordă numai in lei şi poate fi contractat pe o perioadă cuprinsă intre 3 si 12 luni. La el se poate oferi şi o perioadă de graţie totală (rata plus dobandă creditului) de până la 10 luni.

Pentru credit aveţi nevoie şi de garantii reale la care se poate adăuga şi garanţia Fondului de Garantare a Creditului Rural, in proportie de 50%. Imobilele puse garantie trebuie asigurate, la fel şi culturile pentru care se ia creditul.

Creditul de la BRD are o dobânda compusă din Robor la o lună plus inca 2 puncte procentuale. Marţi, Robor 1M era de 5,77%.

BT are un plafon de cinci ori mai mare decât BRD

La Banca Transilvania, fermierii pot lua maxim 250.000 de lei, creditorul acoperind doar 75% din valoarea cheltuielilor. Perioada maximă de contractare este de 12 luni.

Din punct de vedere al costurilor creditului, dobânda in lei pentru acest produs este de 12% pe an. Banca are si un comision de acordare de 1% şi unul de gestiune aplicat lunar, de 0,1%.

La acestea, se adaugă comisionul de garantare a Fondului de Garantare a Creditului Rural, care variază in funcţie de bonitatea clientului (1,6 – 3,8%).

In cazul firmelor, pentru a beneficia de creditul in cauză, acestea trebuie să funcţioneze de cel puţin 2 ani, să fie stabile financiar, iar administratorul sau personal angajat trebuie să aibă experienţă in domeniul agricol.

Ferma care solicită creditul trebuie să exploateze minim 150 de hectare. In plus, compania trebuie să poată prezenta fise tehnologice avizate de Directiile Agricole judeţene sau Camerele Agricole, precum şi un plan de culturi multianuale.

O altă cerinţă este ca, in conformitate cu ultimul bilanţ contabil, evoluţia cifrei de afaceri a firmei să fie pozitivă sau, dacă inregistrează scădere, aceasta să fie de maxim 25%.

CEC Bank, perioada de creditare de maxim 10 ani

Cel de-al treilea creditor finanţează până la 85% din investitie, restul de 15% trebuind să vină din partea debitorului. Perioada maximă pentru care se poate oferi creditul este de 10 ani.

Perioada de graţie pentru acest credit poate să ajungă şi la 12 luni, dacă este contractat pe o perioadă lungă de timp. Imprumutul se poate accesa atât in lei, cât şi in valută.

Scadentele pot fi stabilite de comun acord cu clientul, lunar, trimestrial sau semestrial, in rate egale sau inegale in funcţie de specificul activităţii fiecărui client. In schimb, dobânda se plăteşte lunar.

Potrivit condiţiilor de eligibilitate ale CEC Bank, firma care cere creditul nu trebuie să se afle in litigiu cu banca pentru neindeplinirea unor obligaţii contractuale sau de altă natură, anterioare acestei solicitări.

Totodată, nu trebuie să figureze in Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) cu interdicţie de emitere cecuri şi nici să aibă datorii restante (mai vechi de 60 zile) la bugetul de stat sau al asigurărilor sociale.

Potrivit reprezentanţilor băncii, dobânda este variabilă, constituită din indicele băncii, Prime Rate in valoare de 8,4% plus o marjă cuprinsă intre 1,5% si 4,5 %, in funcţie de bonitatea clientului.

Comisionul de analiză este de 400 de lei, iar cel de acordare de 1%. In costuri mai sunt incluse şi taxele pentru evaluarea garanţiilor, care pot varia plus comision dacă este inclus şi un fond de garantare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu