Cum poţi şi cât te costă să te tratezi în străinătate?

• publicat la: 3 martie 2011
Cum poţi şi cât te costă să te tratezi în străinătate?

Pacienţii români asiguraţi în România se pot trata în alte ţări ale Uniunii Europene şi asta pentru că există două tipuri de servicii decontate. În plus, pacienţii pot avea acces şi la intervenţii care nu sunt posibile în ţara.

Statul român decontează tratamentul românilor în străinătate în funcţie de mai multe criterii. Astfel, prin CNAS este decontat tratamentul celor care călătoresc. În acest sens, există un card european de sănătate care este valabil şase luni.

Ce poţi deconta cu el? Vei beneficia de asistenţă medicală de urgenţă pe baza acestuia

În acelaşi timp, Ministerul Sănătaţii are un program special pentru intervenţiile extrem de grave pentru care nu există tratament în România.

Există şi posibilitatea ca pacientul să-şi plătească tratamentul şi spitalizarea într-una din clinicile din străinătate şi apoi statul să-i deconteze banii. Însă i se decontează doar suma aferentă unor servicii medicale din România.

Potrivit ZF, in 2009, statul a cheltuit circa 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro) pentru decontarea de servicii medicale în străinătate.

Tratamente care nu pot fi efectuate în ţară

Dacă suferi de de boli grave şi trebuie să suporţi o intervenţie care nu poate fi realizată în ţară există formularul E122 care poate fi obţinut de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de care aparţii, potrivit datelor de pe site-ul CNAS.

Pentru a beneficia de formularul E112 care îţi asigură tratament gratuit în spaţiul european ai nevoie de:

-o cerere

-copie dupa actul de identitate

-dovada calităţii de asigurat

-dosarul medical (recomandare medicală, raportul întocmit de un medic dintr-un spital universitar sau judeţean, din care să rezulte diagnosticul şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat în timp util în niciuna dintre unităţile sanitare din ţară)

-confirmarea scrisă din partea unităţii sanitare din statul UE sau al Spaţiului Economic European în care se va efectua tratamentul

În plus, ai grijă ca serviciile pe care le ceri să se afle în pachetul de care beneficiezi în calitate de asigurat al sistemului de asigurări sociale de sănătate din România.

Ce faci dacă tratamentul de care nevoie nu se încadrează în pachetul autohton de servicii medicale? Ministerul Sănătăţii desfăşoară un Program Naţional de Tratament în Străinătate prin care românii pot beneficia de anumite investigaţii care nu pot fi efectuate în ţară.

Servicii medicale acordate asiguraţilor pe teritoriul altor state

Potrivit informaţiilor de pe site-ul CNAS, persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate pe teritoriul statelor cu care România a încheiat documente internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, beneficiază de servicii medicale pe teritoriul acestor state.

În ceea ce priveşte rambursarea cheltuielilor serviciilor medicale, aceasta este efectuată de casele de asigurări de sănătate prin intermediul CNAS.

Ce servicii sunt decontate (exemple)

-serviciile medicale de urgenţă
-serviciile medicale acordate persoanei bolnave până la diagnosticarea afecţiunii: anamneza, examen clinic, examene de investigaţii paraclinice
-tratamentul medical, chirurgical şi unele proceduri de recuperare
-prescrierea tratamentului necesar vindecării, inclusiv indicaţiile privind regimul de viaţă şi muncă, precum şi igieno-dietetic

Atenţie însă! Tratamentele sunt decontate la valoarea serviciilor medicale din ţară. Astfel, deşi veţi plăti de exemplu 1.400 de euro pentru o zi de spitalizare în Austria, în România veţi primi doar contravaloarea unei zile de spitalizare locală care costă de exemplu 294 de lei (la spitalul Colentina din Capitală)

Dacă te muţi în altă ţară, dar eşti asigurat în România, CNAS îţi va deconta asistenţa medicală pe baza unor formulare.

Cât te costă o asigurare medicală în afara ţării

Dacă dispui de lichidităţi, atunci poţi să îţi faci o asigurare medicală în afara ţării. Iar clinicile din străinătate oferă diverse servicii pentru pacienţii internaţionali, de la tratament dentar la transplant de organe.

De exemplu asiguratorul Bupa din Marea Britanie are abonamente pentru pacienţii internaţionali.

Poţi să-ţi rezervi consultaţia prin e-mail sau prin telefon.

În ceea ce priveşte costul unui astfel de serviciu, clinica oferă mai multe tipuri de abonament. De exemplu, abonamentul Worldwide Medical Insurance acoperă tratamente în valoare maxima de 31.250 de euro, dar nu acoperă costurile unui eventual transplant.

Dacă aveţi nevoie de un eventual transplant sau tratament pentru cancer, atunci te mai costă încă 62.500 de euro.

De asemenea dacă plătiţi tratamentul la una din cele 7.500 de clinici cu care Bupa are un acord încheiat, veţi primi banii înapoi în circa zece zile.

Dacă pentru mulţi români cu boli grave, tratamentul în străinătate este doar un vis frumos, dar de care uneori depinde chiar viaţa lor, există şi politicieni care preferă să se trateze în clinici din afară.

Astfel, chiar şeful statului a fost operat la o clinică privată din Viena în urmă cu 5 ani.

Tot aici au fost  internaţi  şi vedeta de televiziune Teo Trandafir, Bartolomeu Anania şi Monica Iacob Ridzi.

Ion Iliescu s-a tratat la clinici din Israel şi Paris.

Lasati un comentariu