De cine a ajuns să râdă preşedintele când râde de şoselele României? Râde de el sau râde de noi?

• publicat la: 14 martie 2011
De cine a ajuns să râdă preşedintele când râde de şoselele României? Râde de el sau râde de noi?

Preşedintelui Traian Băsescu îi place să aibă declaraţii care să „facă piaţa” media câteva zile la rând.

În urmă cu două săptămâni a spus la şedinţa de bilanţ a Ministerului de Interne că oriunde ar pune degetul, apare corupţia.

La începutul săptămânii, la bilanţul procurorilor, media l-au citat în primul rând cu referirea la „ăsta…, cum îi spune, cumătrul Bercea Mondial”.

Miercuri, la o reuniune de cooperare în afaceri între România şi ţările din Golful Persic, a aruncat altă „pastilă”. Că să meargă investitorii să vadă ţara din elicopter, nu pe şoselele impracticabile.

„Avem o infrastructură de turism depăşită. (…) Dacă vreodată veţi vrea să vedeţi cu adevărat România, să nu mergeţi pe şosele, vă recomand un elicopter”, a spus preşedintele.

Mesaj scurt, impact mare. Scenariul, se vede, este calculat. Mici pastile care reverberează trei zile, „ia uite ce a mai zis Băsescu”, şi gata. Nu este rău că preşedintele ştie ce vrea presa. Şi nu o ştie de azi, de ieri, ci de ani de zile. Dar să vii şi să spui, numai şi numai pentru deliciul presei, că România se vede mai bine din elicopter pentru că drumurile sunt proaste, în condiţiile în care eşti la putere de şase ani şi oamenii puşi de tine la Ministerul Transporturilor au cheltuit 12 miliarde de euro în această perioadă fără se se vadă nimic înseamnă un cinism transformat în deriziune.

Associated Press (AP), o mare agenţie de presă americană, nu dă des ştiri despre România. În 2011 a scris de exemplu despre faptul că vrăjitoarele vor plăti taxe, că Orange şi Vodafone au fost amendate de Consiliul Concurenţei şi că preşedintele Băsescu a decis că România nu mai are nevoie de ultima tranşă de la FMI.

Declaraţia de miercuri a fost însă suficient de interesantă pentru a fi o ştire. „Starea proastă a drumurilor din România este deja o legendă. Chiar şi aşa, nimeni nu se aştepta ca preşedintele să spună investitorilor arabi la un forum că cel mai bine este să vezi ţara din elicopter”, a scris AP.

Deriziunea nu prea este gustată prin alte ţări. Pentru că, până la urmă, de cine râde preşedintele? De România sau de el însuşi?

Nu este prima dată când se vaită că nu sunt bune şoselele de pe poziţia cuiva care a aterizat ieri în România. În 2010, când a vizitat fabrica Dacia de la Piteşti, a spus că drumul pe care a mers a fost prost. Dar cine e vinovat că a fost prost?

Nu cumva agronomii puşi la la conducerea Companiei de Autostrăzi şi Drumuri de către Radu Berceanu (un alt mare mânuitor al declaraţiilor), instalat şi susţinut în funcţie de Traian Băsescu?

Declaraţia este greu de conceput pentru un lider de ţară. Mai are vreo şansă România dacă preşedintele îndeamnă oamenii de afaceri să nu calce în gropile şi gunoaiele de pe străzi şi să ţină mâna la nas că miroase dacă mergi pe jos sau pe şosea? Dacă s-a plictisit şi trece la autoderiziune, dacă se simte neputincios în luptă cu „caracatiţa” din vămi, din poliţie şi din administraţia drumurilor, să lase pe alţii.

Să-şi asume faptul că oamenii pe care i-a pus în funcţii au fost un dezastru la transporturi, că este direct responsabil de situaţia drumurilor. Să-şi asume că banii sunt risipiţi pentru că cei numiţi să îi administreze sunt contra-selectaţi, că nu se fac concursuri transparente la angajare şi că oamenii de partid pradă fondurile statului.

Compania Naţională de Drumuri a cheltuit circa 2 miliarde de euro pe an între 2005 şi 2010. Nu există rapoarte unde au mers aceşti bani, nu există vinovaţi pentru proasta administrare.

Nu sună deloc bine să râzi de şosele României când ştii foarte bine cum sunt risipiţi banii. Deloc bine.

sursa/Sorin Pâslaru/ Redactor-şef al ZF

Lasati un comentariu