E.ON România: Preţul gazelor va exploda la iarnă

• publicat la: 14 martie 2011
E.ON România: Preţul gazelor va exploda la iarnă

Gazele naturale se vor scumpi foarte mult spre finalul acestui an, din cauza cotaţiilor ridicate de acum ale petrolului, spune Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”. Populaţia ar trebui să primească un procent mai mare de gaze de producţie internă pentru a putea suporta preţul, susţine oficialul companiei germane.

Deciziile din ultimii doi ani ale autorităţilor de a plafona preţul gazelor pentru populaţie din considerente politice, în timp ce cotaţiile au urcat pe pieţele internaţionale, se întorc acum împotriva românilor.

Operatorii de pe piaţa gazelor spun că au pierderi de sute de milioane de lei, iar o revenire bruscă la preţul corect ar şoca pe toată lumea. „Atât consumatorii, cât şi companiile de gaze sunt într-o situaţie extrem de gravă. Trebuie găsită o soluţie de echilibru pentru ambele părţi”, a declarat Frank Hajdinjak.

Mai multe gaze interne pentru populaţie

În opinia sa, o soluţie ar fi formarea unui coş special de gaze pentru populaţie, care să conţină un procent foarte mare de resurse interne. În prezent, toţi consumatorii utilizează aceeaşi proporţie de gaze interne şi de import, iar preţul celor autohtone este de două ori mai mic. „Anul trecut a fost uşor să fie luată o decizie similară pentru consumatorii industriali. Nu înţeleg de ce nu s-ar face acelaşi lucru şi pentru cei casnici. Sunt convins că şi autorităţile se gândesc în prezent la acelaşi lucru”, a mai spus Hajdinjak.

În schimb, potrivit acestuia, preţul ar trebui liberalizat total pentru consumatorii noncasnici. Chiar şi aşa, dacă Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) respectă legislaţia, este iminentă o scumpire de la 1 aprilie, altfel preţurile vor exploda mai târziu şi întreaga piaţă va fi distrusă, a adăugat oficialul E.ON România.

Preţul gazelor pentru populaţie este neschimbat de la 1 iulie 2009, când a fost redus cu 5%. Atunci, gazele de import, care însemnau 18% din consum, costau 290 de dolari pe mia de metri cubi, iar acum au un preţ de peste 400 de dolari pe mia de metri cubi şi o pondere de 40% din consum.

De ce s-a ajuns aici

„Dacă ajustările s-ar fi făcut în paşi mărunţi, începând din 2009, nu am fi ajuns aici, când avem de recuperat un decalaj foarte mare. Nici nu vreau să mă gândesc ce se va întâmpla iarna viitoare, având în vedere că preţul petrolului a crescut de la 50 de dolari pe baril la 115, iar cel al gazelor reacţionează după şase-nouă luni. Adică exact în perioada de iarnă vom simţi vârfurile de preţ, aceasta dacă preţul petrolului nu va creşte şi mai mult”, a arătat Hajdinjak.

El a subliniat că ANRE trebuie să redevină independentă, după ce, în 2009, a trecut în subordinea premierului. „ANRE nu trebuie să fie doar un serviciu de protecţie socială. Avem un dialog foarte bun, ei înţeleg problemele, dar ceea ce lipseşte sunt acţiunile. Acest lucru este cauzat de o puternică influenţă politică”, a arătat Hajdinjak.

Potrivit oficialului companiei de gaze, acesta este unul dintre motivele pentru care investitorii străini au renunţat la multe dintre proiectele lor în ţara noastră. „În 2006-2007, foarte mulţi investitori erau interesaţi să vină în România. Începând din 2009, totul a intrat pe o pantă descendentă şi ar fi prea uşor să dăm vina doar pe criza economică. România este în competiţie cu alte ţări care au o legislaţie coerentă”, a mai spus reprezentantul celui mai mare grup privat de utilităţi din lume.

„Nu toată populaţia este vulnerabilă”

În ceea ce priveşte propunerea ANRE de a include toţi consumatorii casnici în categoria vulnerabililor, Hajdinjak a precizat că nu ar fi corectă o astfel de abordare. „Cel mai bun exemplu este persoana mea. Eu sunt convins că pot să plătesc un preţ corect la electricitate şi gaze. Dar există un grup mare de oameni care nu pot achita factura, pentru că au venituri reduse, cum ar fi pensionarii”, a adăugat oficialul E.ON.

Parteneriate cu Hidroelectrica

Întrebat care sunt principalele trei măsuri pe care autorităţile trebuie să le ia neapărat în acest an, alt­fel va fi prea târziu, Frank Hajdinjak a enumerat liberalizarea reală a pieţei, elaborarea unei strategii pe termen lung pentru dezvoltarea producţiei de energie şi susţinerea parteneriatelor public-private pentru atragerea de investiţii.

„Hidroelectrica a iniţiat 20 de proiecte foarte importante, care nu au ajuns la nicio finalitate, iar parteneriatele public-private sunt soluţia optimă. Suntem interesaţi să participăm alături de Hidroelectrica în aceste proiecte”, a arătat oficialul E.ON România.

Întrebat dacă planurile companiei includ hidrocentrala Tarniţa, investiţie de un miliard de euro, el a spus că un astfel de proiect uriaş trebuie analizat foarte bine înainte de luarea unei decizii.

În ceea ce priveşte listarea la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, Hajdinjak nu crede că aceste măsuri vor atrage investiţii suficiente în producţia de energie. „E.ON nu va fi interesat să cumpere acţiuni la aceste companii pe bursă. Suntem interesaţi de proiecte concrete pe care să le facem în parteneriate”, a subliniat el.

Celor de la E.ON nu le surâde nici ideea achiziţiei participaţiilor majoritare la complexurile energetice: „Vom analiza orice oportunitate pe piaţă, însă, din cauza mediului imprevizibil, este greu de crezut că ne vom implica în astfel de procese de privatizare”.

E.ON România alimentează cu electricitate şi gaze circa 2,8 milioane de clienţi, în special în jumătatea de nord a ţării. Compania mai are planuri de realizare a unor proiecte eoliene şi a unei termocentrale la Brăila, alături de Enel şi Termoelectrica.

„Dacă nu se iau acum măsuri de a atrage investiţii în energie, vom avea probleme mari peste cinci ani.”
Frank Hajdinjak
CEO al E.ON România

E.ON a câştigat procesele cu Fondul Proprietatea

De la 1 ianuarie, activităţile de furnizare de gaze şi electricitate ale E.ON România au fuzionat, acţiune contestată în instanţă de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar. Potrivit lui Hajdinjak, până acum E.ON a câştigat toate procesele, însă mai există câteva acţiuni pe rol.

sursa Adevarul

Lasati un comentariu